Cinci lucruri pe care sa nu le spui niciodata copilului cand plange

/ / Modificat: 2021-05-10
Cinci lucruri pe care sa nu le spui niciodata copilului cand plange

Multi parinti au obiceiul sa isi certe copiii atunci cand plang, fara sa se gandeasca la raul pe care il fac micutilor, pe termen lung.

Plansul copiilor ii poate aduce uneori pur si simplu la disperare pe parinti, iar reactiile acestora sunt pe masura. Uneori, insa, lacrimile si tipetele celor mici sunt o reactie la situatii pe care nu le pot controla sau evita, cum ar fi foamea, somnul sau oboseala.

Fraze care le fac rau copiilor atunci cand plang

Cand copilul plange necontrolat si, aparent, din nimic, parintii ajung de obicei prea repede la capatul rabdarii si atunci fac greseli, cum ar fi sa le spuna lucruri care pot dauna respectului de sine al celor mici. Iata ce trebuie sa eviti sa le spui celor mici in timpul unei crize de plans:

Nu mai plange! / Termina odata cu plansul!

Astfel de indemnuri nu fac altceva decat sa ii invete pe cei mici ca a plange este ceva rau. Cand certi un copil pentru ca plange, el va incepe sa "ingroape" emotiile, in loc sa le arate sau sa le exteriorizeze, ceea ca va face din el un adult care nu va sti sa isi gestioneze sentimentele. Este de preferat sa il intrebi pe cel mic de ce plange, sa ii arati ca este sprijinit, sa il imbratisezi si sa il faci sa se simta iubit.

Iti dau eu acum motive sa plangi!

Amenintarea cu o pedeapsa fizica atunci cand un copil plange si, mai rau de atat, aplicarea unei corectii fizice, este o greseala uriasa. Educatia prin violenta si agresivitate este nu numai principial gresit, ci un model eronat - acela ca violenta este un raspuns potrivit in fata unor situatii incomode. Ce sa faci in schimb? Acorda-i atentia de care are nevoie, arata-i ca iti pasa de ceea ce i se intampla, incurajeaza-l sa spuna de ce plange si ajuta-l sa gaseasca o solutie.

Baietii nu plang niciodata!

Mesaj mai sexist si perimat ca acesta nu exista in educatia copiilor. Plansul si lacrimile nu au nicio legatura cu genul si nici macar cu varsta: si baietii plang, si fetele plang, si adultii plang. Prin a-i spune unui baietel ca se comporta ca o fetita atunci cand plange nu vei reusi decat sa il determini sa reprime emotii si sa nu le exploreze, pentru ca el va crede ca este ceva gresit.

Exagerezi!

Subminarea emotiilor si desconsiderarea motivelor pentru care un copil plange este un mesaj pe care nu il mai poti lua inapoi mai tarziu. Chiar si atunci cand copilul plange pentru ca nu puteti merge in parc sau pentru ca i s-a stricat jucaria favorita, trebuie sa reactionezi cu intelegere si sa ii oferi sprijinul de care are nevoie. A minimaliza lucrurile, in schimb, il va face sa se simta neglijat si singur, pentru ca pentru el cu siguranta motivul este unul important. Ce ai de facut? Incurajeaza-l sa se descarce si, daca poti, ajuta-l.

Dispari din ochii mei daca mai vrei sa plangi!

Un copil care plange are nevoie de atentia si iubirea parintilor. Cand il izgonesti, insa, nu faci decat sa ii inoculezi ideea ca atunci cand are nevoie de tine, nu va gasi sprijinul necesar si nici macar disponibilitate de a-l asculta. Cum sa reactionezi, in schimb? Incearca sa il intelegi, evita sa reactionezi la nervi, chiar daca esti obosita si ultimul lucru care iti lipsea era o criza de plans.

Daca, totusi, cedezi si spui un lucru nepotrivit, recunoaste-ti greseala si explica-i micutului ce te-a facut sa reactionezi astfel, imbratiseaza-l si spune-i ca-l iubesti. Amandoi aveti, cu siguranta, nevoie de asta!

Sursa: guiainfantil.com

Taguri Plans copii Copil plangacios

Articole recomandate

Citeste si despre