Fraze pe care sa i le spui copilului cand plange, in loc de “Nu mai plange”

/ / Modificat: 2023-02-05
Fraze pe care sa i le spui copilului cand plange, in loc de “Nu mai plange”

Copiii mici plang frecvent. Cand sunt bebelusi, acesta este singurul mod pe care il au pentru a ne comunica faptul ca ceva nu este in regula (ca le este foame, frig, cald sau durere) si, pe masura ce cresc, sunt capabili sa explice, mai mult sau mai putin, in propriile cuvinte.

Primul lucru pe care noi, parintii, il spunem de obicei atunci cand copiii nostri plang este "nu plange", un mesaj oarecum confuz, cand ceea ce dorim cu adevarat este sa calmam si sa stapanim copilul. Fara sa vrem, le invalidam intr-un fel sentimentele, ca si cum le-am cere sa nu simta ceea ce simt. Exista mai multe instrumente pe care le putem folosi in aceste cazuri.

In loc de "nu plange", exista cateva fraze mai empatice pe care le putem spune copiilor nostri atunci cand plang, iata cateva dintre ele:

1. "Sunt aici"

Atunci cand un copil trece prin momente dificile, tot ce are nevoie este sa stie ca mama si/sau tata sunt alaturi de el. Desi nu-i putem impiedica sa sufere, ceea ce putem face este sa fim mereu alaturi de ei.

2. "Plangi cat de mult ai nevoie"

Ne dorim copii care sa fie capabili sa isi arate emotiile, si nu doar bucuria, ci chiar si atunci cand sunt tristi sau trec printr-o perioada dificila din anumite motive. Este bine pentru ei sa se descarce, sa dea drumul la angoasa pe care o poarta in ei in timp ce noi ii insotim.

3. "Te inteleg"

Uneori au nevoie sa auda asta, ca le intelegem suferinta. Oricat de mult ne-ar parea noua un fleac, lor nu li se pare. Oricare ar fi motivul, nu ar trebui sa le minimalizam sentimentele sau sa spunem fraze precum "nu e mare lucru" sau "nu plange pentru prostia asta".

4. "Pot sa te ajut cu ceva?”

Uneori, copiii nu au capacitatea de a rezolva singuri ceea ce ii nelinisteste. De aceea, noi, parintii, ne putem oferi ajutorul pentru a le propune solutii pana cand vor fi capabili sa le gaseasca singuri.

5. "Imi pare rau"

S-ar putea ca noi (parintii) sa fim cauza plansului lor din cauza unui lucru pe care l-am spus fara sa vrem. In acest caz, a le cere scuze copiilor atunci cand gresim nu este un semn de slabiciune, ci dimpotriva, este o invatatura. Pe de alta parte, in cazul in care sunt tulburati de ceva extern, a spune "Imi pare rau" este un gest de empatie fata de ei. Este un mod de a le arata ca le intelegem sentimentele.

6. "Te ascult"

Uneori, copiii plang din cauza frustrarii de a nu sti cum sa exprime in cuvinte ceea ce simt. A ne pune la nivelul lor, a stabili un contact vizual si a le oferi ascultarea noastra activa este o modalitate de a deschide usa catre emotiile lor.

7. "Inteleg ca te simti prost"

O modalitate de a ne conecta cu ei este sa folosim aceasta fraza care implica sprijinul si intelegerea noastra. Spunandu-le ca le intelegem sentimentele, copiii nostri se vor simti mai sustinuti. Poate fi momentul perfect pentru a le povesti despre o situatie similara prin care am trecut noi, pentru ca ei sa vada ca si mama si tata trec uneori prin momente dificile.

8. "Inteleg ca te doare, hai sa te faci bine"

De multe ori copiii plang pentru ca au fost loviti sau raniti, la care noi spunem imediat "nu plange". De ce sa nu schimbam aceasta fraza, dand dovada de intelegere si de intentia de a o repara? Aceasta simpla schimbare de perspectiva ii va face sa vada ca ne pasa de durerea lor si ii va face sa se concentreze asupra solutiei, asupra leacului.

9. "Sa o reparam impreuna"

Din nou, strategia solutiei ii va face sa vada ca, chiar daca nu putem preveni raul, putem cauta impreuna o modalitate de a-l rezolva. Atunci cand exista o problema, se asteapta sa ii sprijinim, sa ii intelegem si sa ii ajutam sa gaseasca o solutie.

10. "Totul va fi bine"

O fraza linistitoare pe care cu totii avem nevoie sa o auzim atunci cand suntem tristi si care, bineinteles, functioneaza si cu copiii mici. Trebuie sa le oferim sprijin si seninatate, pentru ca totul trece.

FOTO: frepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Plans bebe Plans copii

Articole recomandate

Citeste si despre