Probleme cu olita

Intrebare:

- Cum s-o ajut pe fetita mea?Am o fetita in varsta de 2 ani si 4 luni care de cateva zile nu mai vrea sa faca la olita. Se vede ca incearca prin acest refuz sa ne comunice ceva dar nu reusesc s-o inteleg. O iubim foarte mult si in fiecare zi ii spunem aceasta. Cand nu reusim sa ne intelegem cu ea o tinem in camera ei iar cand se calmeaza ne ducem la ea. Este adevarat ca in ultimele trei luni a luat patru antibiotice si ca toata aceasta perioada a fost dificila pt ea dar nu mai stiu cum sa procedez. Ea merge la cresa in fiecare zi iar seara o luam acasa. Vreau, daca se poate, sa-mi recomandati carti pe care sa le citesc si sa pot sa imbunatatesc comunicarea cu ea. Va multumesc.

Raspuns:


 

Multi copii se comporta exact ca fetita dumneavoastra: dupa o perioada in care accepta olita, urmeaza perioada de refuz. Pentru copil, a-si face nevoile atunci cand adultii o cer se transforma intr-un mod de recompensare (a copilului pentru mama); reprezinta un semn de buna intelegere cu mama, in timp ce refuzul de a se supune cererii acesteia echivaleaza cu a o pedepsi sau cu a nu se intelege cu ea.

Prin dobandirea disciplinei sfincterelor copilul descopera una din fatetele puterii sale, aceea a posesiunii: materiile fecale, pe care le elimina sau nu. Astfel, ceea ce elimina la cererea parintilor devine un "cadou" pe care il ofera cu placere, sau refuza sa-l ofere, deci o parghie cu ajutorul careia copilul isi manevreaza afectiv parintii.


Refuzul utilizarii olitei este oricum o etapa tranzitorie in procesul de disciplinare a functionarii sfincterelor. De aceea trebuie sa va inarmati cu rabdare si diplomatie. Nu fortati copilul sa utilizeze olita si nu insistati! Totul trebuie sa fie ca o joaca. O strategie ar fi sa mergeti cu fetita la un magazin unde puteti gasi mai multe modele de olite unde ea va decide care ii place mai mult, si pe aceea o veti cumpara.

In prealabil o pregatiti pentru aceasta incursiune la magazin, transformand totul intr-un eveniment special unde ea va avea libertatea de alegere, pentru ca ea va fi  fericita beneficiara (utilizatoare) a pretioasei olite alese. Puteti sa o “amenintati” ca daca ea nu foloseste olita proaspat cumparata, o veti folosi dumneavoastra pentru ca va place foarte mult! Trebuie sa tineti cont si de faptul ca in ultimele luni fetita a luat antibiotice, deci ati conditionat-o permanent in aceasta perioada. Ca urmare, refuzul ei de a face la olita poate fi interpretat ca o modalitate prin care ea va conditioneaza pe dumneavoastra.

O carte accesibila parintilor, in care sunt abordate multe aspecte legate de psihologia copilului este chiar: "Psihologia copilului mic" de Mihaela Minulescu (psiholog)

Diana Paula Stoian,

Specialist in Psihologia Copilului

Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Diana Paula Stoian

Psiholog - Specialist in artterapie si consiliere psihologica pentru copii

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:


Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul