De ce adorm bebelusii in masina?

/ / Modificat: 2022-08-28
De ce adorm bebelusii in masina?

Stim cu totii ca cel mai bun si mai linistitor lucru pentru un bebelus este o imbratisare din partea mamei sau a tatalui. Chiar si stiinta a confirmat acest lucru nu cu mult timp in urma. Cu toate acestea, exista un alt loc care pare sa aiba, de asemenea, acest efect "magic" asupra multor bebelusi: masina.

De fapt, multi parinti folosesc tehnica de a face o plimbare cu masina pentru a-si adormi copilul atunci cand acesta nu poate sa adoarma sub nicio forma. Dar de ce se intampla acest lucru? De ce se relaxeaza atat de mult copiii cand sunt in masina?

Efectul relaxant al masinilor asupra copiilor

Probabil ca mai multora ni s-a intamplat in timpul calatoriilor cu masina sa adomim. In masina, ochii nostri incep sa se inchida si ne simtim capul mai greu decat de obicei. Daca suntem deja un pic obositi, adormirea este un lucru sigur.

Motivele pentru care masinile au un efect atat de relaxant asupra noastra si, dupa cum vom vedea mai jos, asupra bebelusilor, sunt diverse, dar de fapt foarte simple. Este o combinatie de stimuli care fac din masina un loc relaxant (atunci cand nu esti sofer, desigur):

1. Miscarea

Balansarea masinii este o miscare care, in special pe tronsoanele lungi cu putine curbe, te adoarme cu zgomotul sau usor. In cazul bebelusilor, se crede ca aceasta miscare se aseamana cu mediul in care se aflau cand erau in uter.

2. Zgomot alb

Un alt factor care, fara indoiala, ii ajuta pe bebelusi sa adoarma in masina este zgomotul alb. Desi multe familii sunt obisnuite sa aiba radioul pornit sau sa asculte muzica usoara atunci cand calatoresc cu bebelusul, unii parinti aleg linistea. Astfel, copilul aude doar vantul si zgomotul rotilor pe asfalt, ceea ce este foarte placut si relaxant pentru el.  Toate aceste sunete ajung sa creeze un mediu similar cu cel generat de zgomotul alb, care este dovedit de stiinta ca ajuta bebelusii sa se relaxeze si sa adoarma.

3. Nu exista multe distrageri

In timp ce multe drumuri ofera, fara indoiala, peisaje uluitoare de care sa te bucuri, ca adult, nu este cazul bebelusilor. Pe langa faptul ca in primele luni de viata nu pot vedea decat la cativa metri distanta, sunt inca prea mici pentru a se uita pe fereastra.

Din acest motiv si din cauza pozitiei orientate cu spatele catre sensul de mers, nu exista lucruri care sa le atraga atentia.

Pericol de asfixiere posturala in cazul bebelusilor

Atentie! Scaunul auto trebuie sa fie adaptat varstei copilului pentru a-l feri de asfixierea posturala.

Desi masina are un efectul linistitor asupra bebelusilor, trebuie sa retinem ca nu este indicat ca acestia sa petreaca mult timp in scaunul de masina sau sa inceapa sa il foloseasca ca loc de somn.

Bebelusii trebuie sa stea in scaun tip scoica care sa le tina spatele drept si sa previna riscul de asfixiere. De asemenea, trebuie ca un adult sa stea in permanenta langa ei, in spate, pentru a se asigura ca totul este bine.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Obiceiuri somn copii Dormit copii

Articole recomandate

Citeste si despre