De ce este important sa-ti inveti copilul sa-si ceara scuze si cum sa faci acest lucru

/ / Modificat: 2023-05-15
De ce este important sa-ti inveti copilul sa-si ceara scuze si cum sa faci acest lucru

Este important ca cei mici sa invete sa-si ceara iertare atunci cand gresesc. Chiar daca aceste experiente nu sunt usoare sau placute, ele sunt necesare. Tocmai de aceea copiii trebuie sa invete inca de cand incep sa vorbeasca sa-si ceara scuze, dar si cand si cum sa faca acest lucru.

Insa cum ii putem invata pe copiii nostri sa isi ceara scuze si care sunt beneficiile acestei actiuni?

In primul rand, este important sa faci acest lucru prin propriul exemplu. In acest sens este important ca fiecare adult sa inteleaga ca o scuza este formata din trei parti: "Imi pare rau", "Este vina mea si nu o voi mai face din nou" si "Cum pot sa imbunatatesc lucrurile?". Ultima parte este cea mai importanta.

Ce invata un copil din a cere iertare?

Pe langa faptul ca ajuta la vindecarea relatiilor cu cei din jur, este important ca un copil sa invete sa recunoasca atunci cand greseste, dar si ca nu are intotdeauna dreptate.

In plus, micutii pot intelege ca a gresi este ceva normal si ca acest lucru face parte din procesul de invatare si maturizare.

Citeste si: Ce faci cand copilul se accidenteaza?

Constientizarea consecintelor propriilor actiunieste un alt motiv pentru care copiii trebuie sa invete cat mai devreme sa-si ceara scuze. In acest fel vor invata singuri cand si ce au gresit, cand vor fi mai mari si vor putea indrepta greseala.

Reamintiti-le ca, atunci cand ne cerem iertare, cealalta persoana se simte bine ca este luata in considerare si ca, desi s-ar putea sa mai fie putin suparata, supararea trece mai usor cand isi cere scuze.

Cum iti inveti copilul sa-si ceara scuze

Dupa cum spuneam mai sus, propriul exemplu este principalul mod de a-I invata pe cei mici sa-si ceara scuze. Asadar, cere-i copilului tau iertare ori de cate ori gresesti, chiar daca are doar cateva zile sau luni si nu vorbeste inca.

Incurajeaza copilul sa invete din propriile greseli. In acest sens poti analiza impreuna cu el, fiecare situatie in care greseste, punandu-I intrebari precum: “care este motivul pentru care ai ales sa faci asta?”,”Daca ai putea da timpul inapoi ce ai face diferit?”, “Cum crezi ca se simte X dupa ce ai zix/ai facut asta?”, “Cum te-ai simti daca ai fi in locul lui?”, etc.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scuze copii Educatia copiilor

Articole recomandate

Citeste si despre