4 greseli pe care le fac parintii cand isi hranesc copiii

/ / Modificat: 2018-06-26
4 greseli pe care le fac parintii cand isi hranesc copiii

Atunci cand viata este agitata si incarcata cu ore intregi petrecute la serviciu, dus si luat copilul de la scoala, gatit si facut curat, momentul mesei poate deveni cu usurinta o corvoada. Acest lucru poate duce, fara macar sa iti dai seama, la obiceiuri care sa descurajeze hranirea sanatoasa a celor mici.

Greseli pe care le faci cand iti hranesti copilul

De la folosirea mancarii ca recompensa, la pregatirea acelorasi feluri de mancare de fiecare data doar pentru ca stii sigur ca cel mic o va manca, iata care sunt greselile pe care le fac parintii cand isi hranesc copiii:

1. Il santajezi

Este atat de usor sa te folosesti de mancare ca o recompensa, dar hai sa fim seriosi, foarte rar se intampla ca cel mic sa se dea in vant dupa broccoli!

Desigur, nu este nimic rau in a ii da copilului ceva dulce dupa masa, insa atunci cand folosesti dulcele pe post de recompensa, santajandu-l pe copil, sau atunci cand il privezi de o gustare dulce, ca pedeapsa, nu faci decat sa il incurajezi sa creada ca alimente precum legumele sunt o "corvoada" sa le manance.

Asa ca daca nu vrei ca cel mic sa creada ca dulcele este recompensa lui pentru ca a mancat legumele, nu ii promite ca poate sa manance ceva dulce numai dupa ce si-a terminat portia de legume. Incearca in schimb sa transformi stimularea in ceva pozitiv spunandu-i ca va fi mai puternic si mai rezistent daca mananca toate legumele, si daca tii sa folosesti o recompensa, atunci mai bine da-i un abtibild, sau du-l in parc, pentru a-l incuraja.

2. Servesti aceleasi mancaruri de fiecare data

Atunci cand stii ca cel mic mananca doar un numar limitat de mancaruri si alimente, s-ar putea sa te blochezi din punct de vedere al planificarii meselor.

Am trecut cu totii prin asta, irosesti mai putina mancare, pierzi mai putin timp incerand sa il convingi sa incerce ceva nou, daca ii servesti un fel de mancare pe care stii sigur ca il va manca, insa acest lucru nu il va ajuta pe copilul tau sa invete sa ii placa mancaruri noi, daca tu nu ii oferi sansa sa le incerce. Cercetatorii au descoperit ca un copil trebuie sa incerce ceva de cel putin 15 ori pentru a ajunge sa ii si placa.

3. Aceleasi surse de proteine, carbohidrati si legume

Desi multi parinti incearca sa le serveasca copiilor o gama variata de mancaruri si sa ii hraneasca proportiile potrivite de carbohidrati, legume, fructe, proteine, sau lactate, de fapt s-ar putea sa folosim aceleasi alimente, in forme putin diferite. Gatesti intotdeauna cu cartofi albi (fierti, piure, copti)?

Sau morcovi la fiecare masa pentru ca stii ca este singura leguma pe care copilul tau chiar o va manca? Puiul, vita sau alte carnuri sunt mereu sursa de proteina din farfuria copilului? De ce sa nu schimbi cartofi albi cu cei dulci, sau sa faci o cina cu orez brun sau paste? Pestele, ouale, fasolea verde, sunt alternative excelente de proteine in locul carnii.

4. Il obligi pe cel mic sa manance tot din farfurie

Fie pentru ca doar vrei sa te asiguri ca cel mic mananca si asimileaza toti nutrientii de care are nevoie, sau pentru ca nu iti place sa vezi mancarea irosita, instinctul fiecarui parinte este sa isi incurajeze copilul sa manance tot din farfurie. Si totusi, copiii trebuie sa invete cum sa isi regleze pofta de mancare, iar o parte din a manca sanatos este sa stie cand sa se opreasca din a manca, adica mai bine spus, sa se opreasca din a manca atunci cand sunt satui si nu cand este farfuria goala.

Mai mult, cercetarile arata ca presiunea exercitata asupra adolescentilor cand vine vorba de mancare, nu le este de folos in nici un fel si nici nu le imbunatateste obiceiurile alimentare; acest lucru se aplica pentru adolescentii cu greutate corporala sanatoasa care sunt presati de parinti sa manance tot din farfurie, dar si pentru cei care sunt supraponderali si ai caror parinti exercita presiuni asupra lor pentru a nu manca tot din farfurie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mancare Alimentatia copilului Greseli alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre