Apel public al medicilor stomatologi din Romania catre Guvernul Romaniei

/ / Modificat: 2023-09-14
Apel public al medicilor stomatologi din Romania catre Guvernul Romaniei

Medicii stomatologi din Romania, reuniti in cadrul mai multor asociatii profesionale solicita interventia de urgenta a Guvernului, pentru a permite prezenta observatorilor la procesul electoral pentru alegerea conducerii Colegiului Medicilor Stomatologi din Romania.

Actuala conducere a CMSR (care a renuntat, in urma protestelor masive ale medicilor stomatologi ce au protestat public la restrictionarea dreptului de libera practica pe care au impus-o netransparent si abuziv), se pregateste de o premiera pentru Romania post-decembrista. Practic, prin modificarea regulilor de derulare a alegerilor, acestea ar urma sa se deruleze in absenta observatorilor, atat pe durata procesului electoral, cat si la numaratoarea voturilor.

Consideram ca cei peste 27 de mii de medici stomatologi din Romania, profesand in cea mai mare parte in mediul privat, practicand o meserie prin excelenta liberala, nu pot fi lipsiti de dreptul constitutional de a alege si de a fi ales in conditii de transparenta si legitimitate!

Cerem, pe aceasta cale, domnului ministru Alexandru Rafila, care a avizat deja actul normativ la nivelul Ministerului Sanatatii, sa puna capat acestor derapaje nedemocratice si abuzive ale actualei conduceri a CMSR, garantand public prezenta observatorilor la alegerile pentru acest colegiu, la nivel local si national.

“Avand in vedere ca planeaza suspiciunea ca prin accelerarea derularii calendarului electoral nu se vor aplica normele cadrului legal promovat de Guvern, la initiativa Ministerului Sanatatii, somam public conducerea CMSR sa nu incheie acest sfarsit de mandat printr-un sir de abuzuri.

Nu vom tolera, indiferent de presiunile facute de actuala conducere CMSR asupra comunitatii noastre, impiedicarea medicilor stomatologi sa profeseze liber si transformarea alegerilor pentru conducerea CMSR intr-un mecanism anti-democratic, asa cum se intampla in acest moment prin organizarea actualului proces electoral si prin ingradirea dreptului de a alege si de a fi ales pentru mai multi medici stomatologi!

Atragem atentia asupra faptului ca dreptul de a alege si de a fi ales este un drept garantat prin constitutie ce nu poate fi suprimat prin prevederile stipulate in cadrul unui regulament de organizare si functionare”, a declarat dr. Florin Lazarescu, secretar general al SSER.

Facem apel la intreaga comunitate a medicilor stomatologi din Romania, pentru a sprijini cu absolut toate mijloacele unei democratii consolidate, apararea drepturilor garantate prin Constitutie si legi.

Acest apel public a fost initiat luand in considerare urmatoarele situatii de fapt si de drept:

1. Prevederile stipulate in ”Ordonanta a Guvernului pentru modificarea si completarea Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul sanatatii” in cadrul articolului 550 aliniatele (1), (2) si (3)*, si articolului VIII (Dispozitii Finale) aliniatul (3)** ce se afla in proces de avizare la nivelul Executivului;
*Articolul 550 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
,,Art. 550 - (1) Ministerul Sanatatii, in calitate de autoritate de stat, urmareste ca activitatea CMSR sa se desfasoare in conditiile legii.
(2) Ministerul Sanatatii poate desemna observatori la procesul electoral din cadrul CMSR.
(3) Conditiile si metodologia de desemnare a observatorilor prevazuti la alin. (2) se aproba prin ordin al ministrului sanatatii.’’
**ART. VIII. Dispozitii finale
(3) Ordinul ministrului sanatatii prevazut la art. 465 alin. (3), art. 550 alin. (3), art. 640 alin. (3) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si la art. 67 alin. (12) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 144/2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, cu modificarile si completarile ulterioare se aproba in termen de 90 de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
- Societatea de Stomatologie Estetica din Romania (SSER)
- Asociatia Medicilor Stomatologi cu Practica Privata din Romania (AMSPPR)
- Asociatia Medicilor Stomatologi din Municipiul Bucuresti
- Asociatia Medicilor Stomatologi Galati
- Asociatia Romana de Excelenta pentru Ortodontie
- Asociatia „Digital Dental Society“

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Stomatologie

Articole recomandate

Citeste si despre