Cum sa cresti un copil care nu refuza mancaruri noi

/ / Modificat: 2011-10-07
Cum sa cresti un copil care nu refuza mancaruri noi

Mofturile copiilor cand vine vorba de mancare pot pune probleme mari unei mame care vrea ca micutul ei sa invete sa manance sanatos si sa incerce gusturi noi.

Dupa alaptatul la san si borcanele de mancare pentru bebelusi, multe mame incep sa aiba dileme legate de introducerea in meniu a unor noi alimente, mai ales daca micutul face mofturi.

Incearca mai multe sfaturi simple care te pot ajuta sa cresti un copil care sa nu refuze mancaruri noi si sa incerce tot ce ii oferi, cel putin o data.

Nu oferi mai multe variante

Atunci cand gatesti ceva ce nu-i place prea mult micutului tau, nu ii oferi mai multe variante. Daca il lasi sa refuze mancarea si te apuci sa-i pregatesti ceva ce ii place mai mult, nu ai sanse prea mari sa-l convingi data viitoare sa incerce ceva nou si sanatos.

Saritul peste o masa nu afecteaza in mod permanent copilul. Daca nu-i place ce-i oferi, poate manca la masa urmatoare.

Nu gati "pentru copii"

Copii pot aprecia la fel de mult gustul unei mancari bune ca si adultii. Papilele lor gustative sunt foarte sensibile, iar asta insemna ca se pot bucura de o mancare aromata.

Multe mame tind sa pregateasca o mancare fara gust, in speranta ca micutul nu va avea nimic de comentat. Gateste-i copilului tau mancaruri gustoase, evitand insa condimentele foarte iuti sau alimentele cu aroma foarte puternica, cum sunt branzeturile cu mucegai.

Ofera-i legumele ca aperitiv

Atunci cand copiii isi dau seama cat de mult vor parintii ca ei sa manance legume, se pot impotrivi doar pentru a castiga.

Daca insa le oferi legumele fie gatite alaturi de carne in mancaruri sau sosuri gustoase, fie la inceputul mesei, vor fi mai receptivi. Cand copiii ajung la masa infometati, vor fi mult mai deschisi la o salata, daca asta alegi sa le oferi mai intai.

Respecta masa in familie

Daca fiecare mananca atunci cand ii este foame, va alege numai alimentele care ii fac pofta cea mai mare. Invata micutii sa respecte masa in familie, in care va asezati cu totii la masa, fara televizoare deschise in jur.

Atunci cand un copil termina de mancat, il poti lasa sa plece de la masa, dar nu sa ramana in preajma pentru a distrage atentia fratiorilor sau surioarelor care inca mananca.

Obisnuieste-l sa guste orice macar o data

Nu iti obliga copilul sa incerce mai mult de o imbucatura, atunci cand este clar ca gustul nu-i prieste deloc. Acea imbucatura este insa importanta pentru copilul tau, astfel va invata sa nu refuze mancarea atunci cand nu stie ce gust are.

Foloseste desertul si competitia dintre frati

Absenta desertului atunci cand copilul tau nu mananca tot ce trebuie la masa poate fi un factor motivant puternic pentru copii. Nu folosi insa niciodata desertul pentru a-l convinge pe micutul tau sa manance o portie atat de mare incat sa nu mai aiba pofta si pentru desert.

Daca ai mai multi copii, ai un atu in plus. Cuvintele magice "Daca nu-ti place, hai ca ii dau lui/ei" conving rapid copiii mofturosi sa acorde inca o sansa felului de mancare din farfurie.

Cu rabdare si intelegere atunci cand copilul tau chiar este scarbit complet de un aliment si nu face doar mofturi, vei reusi sa cresti un copil care sa nu refuze mancaruri noi fara sa le guste.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mofturi copii Masa copii Copil mofturos Alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre