Copilul nu pronunta bine cuvintele? Cand ar trebui sa te ingrijorezi

/ / Modificat: 2023-03-06
Copilul nu pronunta bine cuvintele? Cand ar trebui sa te ingrijorezi

De la o vârstă fragedă, copiii au probleme în pronunțarea sunetelor din cauza lipsei de control a limbii și a aparatului fonoarticulator. În plus, ei nu știu să distingă corect fonemele limbii, ceea ce îi determină să le confunde și să le articuleze în mod diferit.

Din acest motiv, faptul că copilul nu pronunță bine nu trebuie să ne îngrijoreze prea mult atunci când este mic. Cu toate acestea, dacă observăm că copilul nostru continuă să aibă probleme de pronunție după vârsta de 5 ani, este foarte indicat să consultăm un specialist.

În ceea ce privește dezvoltarea limbajului, copilul va trece prin diferite etape. Cunoașterea acestora ne va permite să identificăm mai bine dacă copilul nostru are cu adevărat o problemă a limbajului sau dacă, dimpotrivă, are nevoie doar de puțin mai mult timp.

Etapele limbajului la copii sunt următoarele:

Stadiul prelingvistic - până la 12 luni

În această primă etapă, copilul va emite doar sunete guturale. Nevoile sale de comunicare sunt foarte elementare și are nevoie să comunice doar prin plâns. În aceste luni, el va începe să rostească primele cuvinte.

Etapa lingvistică - de la 12 luni la 18 luni

În această etapă de dezvoltare, copilul este deja mai independent și începe procesul primelor procese de vorbire: pronunția bilabială. Pronunția bilabială este pronunțarea cu ambele buze. În plus, tot în această perioadă apar și primele cuvinte, cum ar fi tati, mami și bebe. Dacă vă uitați cu atenție, aceste cuvinte sunt articulate folosind pronunția bilabială.

Stadiul lingvistic - de la 18 ani până la vârsta de 2 sau 3 ani

De la vârsta de 2 sau 3 ani, copilul are nevoie să se exprime în propoziții ceva mai lungi și apar cuvinte simple sau incomplete. Acesta este procesul de simplificare fonologică. În acest moment, apar și sunete mai complexe, cum ar fi "t", "d", "k".

Stadiul lingvistic - de la 4 ani încolo

În această etapă, copiii sunt mult mai autonomi, iar vorbirea lor este mai asemănătoare cu cea a adulților și apar sunete mai complete.

În general, atunci când un copil nu pronunță bine, primul lucru la care ne gândim este frenul lingual; cu toate acestea, aceasta este de obicei cea mai puțin probabilă cauză. Cea mai mare parte a pronunției greșite se datorează dificultăților motorii orale sau de execuție a sunetelor: aparatul motor oral este bine dezvoltat, dar copilul nu a ajuns la o dezvoltare neuropsihologică corectă în funcție de vârstă.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pronuntie copii Pronuntie cuvinte copii

Articole recomandate

Citeste si despre