Cum sa stimulezi limbajul bebelusului chiar daca nu rosteste inca niciun cuvant

/ / Modificat: 2023-11-07
Cum sa stimulezi limbajul bebelusului chiar daca nu rosteste inca niciun cuvant

Chiar daca bebelusul nu pronunta inca un cuvant inteligibil, dezvoltarea limbajului este un proces care incepe inca din pantecele mamei. Bebelusii "vorbesc" deja in mintea lor inainte de a rosti primele cuvinte, din momentul in care incep sa scoata sunete in primele saptamani de viata si, mai tarziu, cu primele lor balbaieli, ei comunica. Chiar daca nu pot intelege cuvintele pe care le spunem si nici noi nu le putem intelege, este esential sa ii stimulam in aceasta etapa pentru a le incuraja abilitatile de comunicare. Putem face greseli comune care nu ii ajuta pe bebelusi sa inceapa sa vorbeasca, dar astazi ne vom concentra pe trei lucruri esentiale pe care le putem face pentru a stimula dezvoltarea limbajului la micutii nostri.

1. Citeste-i povesti copilului tau de la o varsta frageda

Chiar si atunci cand ni se pare ca nu se va invata nimic, incepand cu aproximativ patru luni, sau cand vedem ca bebelusul manifesta interes pentru cartile ilustrate, putem sa-i invatam si sa-i "citim" carti adaptate la stadiul sau.

2. Vorbeste cu el privindu-l in ochi

Contactul vizual cu copilul este foarte important pentru a stabili o comunicare eficienta in timp ce vorbiti cu el. Stai la o distanta de 30-0 centimetri de bebelus si vorbeste-i pe un ton bland, vocalizand astfel incat acesta sa poata discerne diferitele sunete ale limbii si variind intonatia.

3. Canta cantece

Acestea pot fi cantece de leagan, cantece de copii sau cantecele tale preferate. Combinarea cuvintelor cu muzica stimuleaza mai eficient dezvoltarea limbajului prin adaugarea de melodii si ritmuri pe care bebelusul este capabil sa le distinga.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Limbaj bebelusi Stimulare dezvoltare creier copii

Articole recomandate

Citeste si despre