Cum sa ajuti copilul sa articuleze cuvintele

/ / Modificat: 2013-04-23
Cum sa ajuti copilul sa articuleze cuvintele

Articularea cuvintelor este o abilitate pe care copilul nu o stapaneste mai deloc la varste mici, cand abia deprinde limbajul si vorbirea si invata primele cuvintele. Este de datoria parintilor sa invete prichindelul pronuntia si articularea corecta a cuvintelor inca de la varste mici.

Abilitatea de a vorbi corect ajuta copilul sa-si faca mai usor prieteni, sa aiba mai multa incredere in el si sa aiba performante scolare crescute. Iata cum inveti mai usor copilul mic sa articuleze cuvintele!

In fiecare zi, esti martora modului in care copilul tau invata si deprinde limbajul. Ca multi alti parinti, esti atat de incantata de faptul ca micutul tau achizitioneaza cuvinte noi in limbajul lui, incat nici nu mai dai atentie modului in care le pronunta. Esti fericita pentru ca vorbeste si atat!

Specialistii te sfatuiesc sa intervii pentru a-l invata sa aiba o pronuntie corecta inca de la rostirea primelor cuvinte, deoarece odata ce pronuntia este deprinsa gresit, copilul ramane cu ea si capata tot soiul de tulburari in limbaj.

Vorbeste corect in preajma copilului

Copilul invata sa vorbeasca si sa articuleze cuvintele asa cum le aude in jurul lui. Nu uita ca, la varste mici, copilul este ca un burete care absoarbe comportamente si cuvinte, exact in forma in care sunt pronuntate. Fii un exemplu de pronuntie si corectitudine gramaticala pentru copilul tau.

5-Limbajul-comunicarea

Chiar daca esti tentata sa i te adresezi cu tot felul de diminutive sau cuvinte dragalase, dar inventate, este un obicei nociv in dezvoltarea limbajului si a vorbirii lui.

Nu faci decat sa iti inveti copilul sa foloseasca si pronunte cuvintele gresit. Pronunta corect, clar si raspicat toate cuvintele, astfel incat copilul sa le preia de la tine in forma corecta si sa le articuleze corespunzator.

Instruieste-i si sfatuieste-i si pe ceilalti membri ai familiei sa pronunte corect cuvintele atunci cand se adreseaza copilului, dar si cand vorbesc in preajma lui.  

Corecteaza intotdeauna copilul cand greseste

Imediat ce constati ca prichindelul tau a achizitionat un cuvant nou, dar il pronunta gresit, este timpul sa incepi "antrenamentul" de corectare si de invatare a pronuntiei corecte. Sa nu crezi ca daca ii spui o data cum se pronunta corect, copilul va reusi pe loc sa redea forma cuvantului proaspat invatat.

dezvoltare_vorbire_copii

Este nevoie de rabdare si perseverenta pentru a reusi sa ii formezi obiceiul de a le rosti corect. Corecteaza-l cand greseste, explicandu-i in acelasi timp si de ce trebuie sa pronunte astfel, si repeta-i continuu forma corecta a cuvintelor, pana cand o memoreaza si le pronunta corespunzator.

Cumpara-i jocuri care incurajeaza vorbitul corect

Pe langa explicatiile si eforturile tale de a invata copilul sa articuleze cuvintele, ajuta-te si de jocuri sau audiobook-uri special create in acest sens, pentru varsta lui.

Sunt concepute astfel incat micutul sa invete articularea corecta a cuvintelor intr-un mod cat mai amuzant si atractiv pentru varsta lui.  

Tu cum ai invatat copilul sa articuleze corect cuvintele si sa vorbeasca corespunzator? Spune-ne sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vorbire copii Pronuntie cuvinte copii Dezvoltare limbaj copii

Articole recomandate

Citeste si despre