Cum sa stimulezi dezvoltarea limbajului si sa-l ajuti pe copil sa vorbeasca mai corect

/ / Modificat: 2023-09-04
Cum sa stimulezi dezvoltarea limbajului si sa-l ajuti pe copil sa vorbeasca mai corect

Asteptam cu nerabdare primele lor cuvinte, iar cand acestea vin, ne bucuram nespus. Si, desi fiecare copil are propriul ritm, in jurul varstei de sapte luni incep sa rosteasca "pa-pa", "ma-ma", "ga-ga". In urmatoarele luni, dezvoltarea lingvistica a bebelusului este de neoprit. Vei vedea mai jos cateva sfaturi despre cum sa stimulezi dezvoltarea limbajului copilului tau.

Decalog pentru a stimula limbajul copilului

1) Vorbeste-i bebelusului mentinand contactul vizual, privindu-l in ochi (fii la acelasi nivel cu el, ceea ce este de o importanta vitala mai tarziu), pe un ton bland, vocalizand (in acest fel va invata sa discearna diferitele sunete ale limbii) si variind intonatia.

2) Foloseste onomatopee, baby-talk (limbaj de bebelus sau mot), repeta frecvent cuvinte si fraze, deoarece repetitia ii ajuta sa fixeze conexiunile lingvistice. Acest mod de a vorbi cu bebelusii este mai des intalnit la mame decat la tati, dar, evident, este ideal pentru amandoi.

3) Priviti povesti sau reviste impreuna cu bebelusul, in timp ce "cititi" sau numiti obiecte de zi cu zi, jucarii, alimente, animale, culori. Niciodata nu este prea devreme sa citesti cu bebelusul tau, deoarece este o experienta imbucuratoare pentru amandoi, mai ales cu carti ilustrate care ii stimuleaza simturile, astfel incat sa recunoasca figuri, culori, animale si, in acelasi timp, sa invete treptat sa le numeasca. Este o modalitate de a incuraja "cititul" timpuriu, in ceea ce se numeste "lectura emergenta" inainte de varsta de doi ani: este un prim contact cu textul tiparit, incepand sa diferentieze desenele si obiectele de litere, sa stie ca ambele sunt legate intre ele.

4) Creste-ti expresivitatea atunci cand ii vorbesti, canti sau ii citesti. Este usor sa insotesti cuvintele cu gesturi, sa iti exagerezi intonatia... O fata si o voce expresiva sunt foarte atractive pentru copii, in timp ce cuvintele bine pronuntate pun bazele invatarii limbii.

5) Canta-i cantece de leagan, cantece de gradinita sau cantecele dumneavoastra preferate, care ii vor relaxa sau ii vor amuza daca sunt insotite de un dans. A-i canta bebelusului tau are multiple beneficii pentru amandoi, si nu numai in ceea ce priveste limbajul infantil.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltarea copiilor Limbaj copii

Articole recomandate

Citeste si despre