Cum sa ingrijim corect un copil bolnav

/ / Modificat: 2019-01-08
Cum sa ingrijim corect un copil bolnav

Poate fi o treaba grea si plina de provocari atunci cand te confrunti cu un copil bolnav. Ar trebui sa stea in pat, sa mearga la scoala sau la gradinita, sau e necesara o vizita la doctor? Iata cateva sfaturi care te pot ajuta atunci cand cel mic e bolnavior.

Confortul e pe primul plan

Daca copilul nu se simte bine, cel mai important lucru pe care il poti face e sa ii asculti dorintele. Majoritatea copiilor nu vor sa stea in pat, decat daca le e foarte rau, asa ca daca ei spun ca nu simt nevoia de a sta numai in pat, asculta-i. Se pot odihni si pe o canapea sau fotoliu moale.

Alte trucuri pentru a-i face sa se simta mai bine:

  • pastreaza camera bine aerisita, daca in camera este prea cald, asta ii va face sa se simta si mai rau.
  • copilul trebuie sa fie bine hidratat. In primele zile, ar fi bine sa nu te obosesti cu mancarea, decat daca copilul o accepta. Dupa aceasta perioada, poti incerca sa-i tentezi cu bucatele de mancare, si bauturi hranitoare, cum ar fi laptele.
  • acorda-i celui mic timp sa se joace in pace, spune-i povesti, fii langa el si consoleaza-l.
  • copiii bolnavi au tendinta de a obosi mai repede si au nevoie de mai multa odihna. Incurajeaza-l pe cel mic sa se odihneasca cand trebuie, cu ajutorul unei povesti sau chiar a unui carti audio.

Nu adormi niciodata cu un copil bolnav pe tine, intinsi pe canapea, chiar daca sunteti amandoi extenuati. Asta poate creste riscul unei morti subite.

Daca copilul are o boala infectioasa, cel mai bine ar fi sa il izolezi de ceilalti copii, chiar si de adulti mai sensbili, pentru a preveni raspandirea bolii. Toate bolile pot cauza complicatii serioase persoanelor cu un sistem imun scazut.

Asta inseamna ca nu ar trebui sa duci copilul la scoala, gradinita sau cresa. Nu ezita in a-i cere sfaturi pediatrului tau atunci cand vine vorba de ingrijirea copilului, chiar si pentru cea mai mica problema.

Ai grija de tine

A avea grija de un copil bolnav, chiar si pentru cateva zile, este extrem de obositor. Incearca sa faci lucrurile cat mai simple si pentru tine. Odihneste-te si dormi cand poti, si daca este posibil, sa lasi pe altcineva sa aiba grija de cel mic, pentru a lua si tu o pauza.

Daca esti obosita si nu ai timp sau chef sa gatesti, poti profita de serviciile unei firme de catering pentru mancare si poti comanda online la un supermarket lucrurile folositoare pentru casa.

Cand ar trebui sa te ingrijorezi

Orice inrautatire in starea copilului tau ar trebui sa te alarmeze si ar trebui sa apelezi la ajutorul unei medic in conditiile in care copilul:

  • are febra
  • arata foarte rau
  • are probleme cu respiratia
  • are gatul intepenit
  • il deranjeaza lumina
  • are fontanela umflata (la bebelusi)
  • nu se poate trezi sau ii este neobisnuit de somn
  • are convulsii pentru prima data, sau a avut una mai lunga de 5 minute

Ajutorul expertului

Daca copilul a suferit rani usoare, care nu necesita transportarea la doctorul de familie, pediatru sau spital, dar nu stii cum ii poti alina durerea sau ingriji conrespunzator, poti apela cu incredere la cei de la Peditel, la numarul 1791, un serviciu de asistenta pediatrica telefonica gratuita in regim non-stop din Romania. Aici poti cere sfaturi medicale profesioniste pentru afectiuni fara risc vital pentru sanatatea copilului.

Atunci cand ti se pare ca cel mic se simte rau, contacteaza medicul de familie sau pediatrul copilului. Acesta ar trebui sa te sfatuiasca cu privire la ingrijirea celui mic si ii poate prescrie medicamente.

In cazul in care copilului ii este foarte rau, contacteaza medicul sau du-l imediat la cel mai apropiat spital de urgenta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ingrijire Ingrijire copii Ingrijire copii bolnavi

Articole recomandate

Citeste si despre