Bolile cu care se confrunta copiii iarna

/ / Modificat: 2023-02-06
Bolile cu care se confrunta copiii iarna

In ultimele saptamani medicii pediatri atrag atentia pe toate canalele ca ne confruntam cu un val neobisnuit de pneumonii si viroze respiratorii in randul copiilor. Acestea nu sunt, insa, singurele boli care dau batai de cap parintilor in sezonul rece, mai ales cand copilul merge, deja, in colectivitate.

Cum iarna adevarata abia s-a instalat la noi in tara, iata o lista a bolilor cu care se confrunta copiii in acest sezon. Poate ti se va parea surprinzator, dar unele nu au nicio legatura directa cu frigul de afara. Ele sunt, insa, contagioase, si se raspandesc cu mai mare usurinta in sezonul rece, cand petrecem mai mult timp in interior si cand, din pacate, multi se tem sa aeriseasca incaperile, de teama temperaturilor scazute. Oricat ar fi de frig afara, insa, aerisirea camerelor este foarte importanta pentru ca doar asa avem o sansa sa dam virusurile afara pe fereastra.

Boala gura-mana-picior, conjunctivita sau varicela se transmit in general prin contact direct, cu persoane infectate, sau indirect, cu suprafete sau obiecte contaminate.

Gripa, racelile comune, bronsiolita acuta sau pneumonia pot fi contagioase odata cu inhalarea sau contactul cu picaturi de saliva expulzate de aer de persoane bolnave care stranuta, tusesc sau chiar vorbesc.

Racelile comune sunt foarte raspandite iarna la copiii care merg la gradinita sau la scoala. Si cand „pica” unul, doi, cel mai probabi in curand se vor molipsi si ceilalti copii din clasa. Raceala dezvolta simptome care cresc gradual in intensitate si trece in 5-7 zile, iar tratamentul administrat la nevoie ar trebui sa fie prescris de un medic, pentru a evita combinatii nefericite de medicamente sau supradoze de siropuri de tuse, spre exemplu. De asemenea, trebuie sa ne asiguram ca micutii au mereu nasul curat si hidratat cu ser fiziologic, in mod ideal.

Gripa isi face de cap de cateva saptamani in Romania, iar multe cazuri se inregistreaza chiar la copii. Gripa este o afectiune respiratorie contagioasa, provocata de virusuri gripale. Spre deosebire de raceli, debutul gripei este de cele mai multe ori brusc si violent, cu febra ridicata, dureri musculare si articulare, frisoane, stare de oboseala. In Romania sunt trei virusuri gripale, A, B si C, fiecare cu mai multe tulpini. Cel mai frecvent intalnite sunt gripele A si B.

Infectii respiratorii cu virus sincitial respirator. Odata contractata, afectiunea este foarte contagioasa si poate varia in intensitate. In unele cazuri infectia se manifesta ca o raceala comuna, dar in altele poate inregistra forme severe, in special la copii vulnerabili, precum cei nascuti prematur sau care au un sistem imunitar slabit ori compromis.

Boala mana-gura-picior si gastroenterita se pot transmite si el emai usor in sezonul rece, cand stam mai mult in interior si riscul de transmitere a virusurilor care le provoaca este mai ridicat. Gastroenterita se manifesta prin varsaturi, diaree si dureri abdominale; boala mana-gura-picior este o infectie virala acuta, foarte contagioasa, cu un debut asemanator cu al gripei, urmat apoi de eruptii care afecteaza cu precadere zonele care formeaza denumirea afectiunii.

Infectiile la nivelul urechilor sunt, de asemenea, mai frecvente pe timp de iarna, fiind favorizate de umiditatea crescuta si de temăeraturile scazute.

Tusea convulsiva, cunoscuta si ca tuse magareasca, este o infectie a cailor respiratorii, provocata de bacteria Bordetella pertussis si care poate fi agravata de conditiile climaterice specifice sezonului rece.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Simptome boli copii Ingrijire copii bolnavi Prevenire boli copii

Articole recomandate

Citeste si despre