Copilul la 1 an si 5 luni

/ / Modificat: 2014-03-21
Copilul la 1 an si 5 luni

Bebelusul la 17 luni (1 an si 5 luni) este din ce in ce mai usor de inteles penrtru ca reuseste sa combine sunetele si micarile ca sa se faca inteles.

In plus a capatat mai multa independenta si poate sa se dezbrace singur, sa se spele pe dintisori fara ajutor si sa manance singur.


Acum poti incepe sa incerci sa faceti trecerea de la scutec la olita, insa daca simti ca bebelusul tau nu este inca pregatit, poti amana pentru mai tarziu.


Pe masura ce limba si muschii gurii se dezvolta, se va imbunatati si capacitatea de pronuntie si il poti ajuta repetand corect cuvintele pe care incearca sa le pronunte.

Copilul la 1 an si 5 luni (17 luni) poate sa se mentina singur ocupat, ordonandu-si jucariile in functie de culori si forme. Prichindelul incepe sa recunoasca acum din ce puncte de vedere sunt obiectele asemanatoare si prin ce trasaturi difera, transformand aceasta achizitie intr-un joc de la care nu vrea sa i se distraga atentia. Iata de ce este posibil sa observi cum puiul tau devine foarte posesiv si nu mai vrea sa imparta cu nimeni jucariile sale. Afla ce alte noutati aduce varsta de 1 an si 5 luni in dezvoltarea copilului!  

Dezvoltarea fizica a copilului la 1 an si 5 luni

Cuvantul de baza in dezvoltarea fizica a copilului la 17 luni este "consolidarea", intrucat poate deja sa mearga bine si sa se aseze pe vine pentru a ridica un obiect de jos, ca apoi sa se ridice fara sa isi piarda echilibrul (90% dintre copii pot face aceste lucruri la 1 an si 5 luni).

In urma cu cateva saptamani, nazdravanul nici macar nu putea pasi fara sustinerea ta sau a unei piese de mobilier, astfel ca agilitatea lui este cu adevarat un progres remarcabil. De aceea, cea de-a 17-a luna de viata a puiului tau inseamna pentru el perfectionarea noilor achizitii locomotorii si imbinarea aptitudinilor nou dobandite.

Cataratul continua sa fie pentru el o incantare si adora sa urce scari (cu toate ca inca are nevoie, probabil, sa il tii de manuta). Vei mai observa si fascinatia copilului de a urca pe corpuri cat mai inalte, motiv pentru care trebuie sa fii ochi si urechi cand misuna liber prin casa. Ai grija sa pui sigurante speciale usilor de la dulapuri si sa inlaturi din calea curiosului obiectele periculoase cu care ar putea intra in contact!

Este foarte comun ca micutii ajunsi la varsta de 17 luni sa incerce obsesiv sa coboare singuri din patutul lor. Pentru a preveni accidentarile, coboara salteluta la cel mai jos nivel, astfel incat copilul sa nu se poata catara pe gratarul patutului (o tentatie majora pentru el, odata ce simte aceasta placere catarandu-se pe fotolii, canapea etc).

Poti sa iti ajuti puiul sa isi perfectioneze coordonarea corpului si aptitudinile fizice, facandu-i cunostinta cu o miscare pe care o va adora cu siguranta: sariturile pe loc. Arata-i cum se face si tine-l de manute, cu putin exercitiu, va reusi sa sara ca o broscuta si va fi extrem de incantat de aceasta noua performanta.  

Comunicarea si dezvoltarea sociala ale copilului la 1 an si 5 luni

copil_mic_comunicare_limbaj

La capitolul comunicarii, copilul de 17 luni incearca sa isi extinda vocabularul de aproximativ 10 cuvinte pronuntate bine, cu altele pe care le exerseaza zi de zi prin sunete neinteligibile, ce suna a replici spune de adulti. Mai poti auzi pe ici, pe colo, cate un cuvant familiar, pe care cu greu il poti lega de context.

Iti poti ajuta puiul sa isi imbogateasca limbajul prin etichetarea obiectelor si a faptelor, prin remarci precum: "Vezi copacelul de frumos a inflorit? Florile din copacel miros bine". Cand gatesti, poti sa ii spui "Aceasta este o farfurie" sau sa il intrebi "Vrei lingura mare sau lingurita?".

Dezvoltarea sociala a copilului de 17 luni vine si ea cu noutati importante. Poti constata ca prichindelul incepe sa isi impuna sonor gusturile, ceea ce ii place si ce nu. Copilul iti va sugera, uneori foarte agresiv, ce vrea sa manance si ce hainute refuza sa poarte. Poate chiar sa isi arate dezaprobarea prin lovituri, ceea ce nu inseamna in mod necesar ceva rau: specialistii spun ca cel mic stie ca este in siguranta alaturi de tine si are incredere sa isi manifeste emotiile si sentimentele puternice.

Tot acum incepe sa nu te mai asculte cu sfintenie, sfidandu-te chiar. Comportamentul vine odata cu individualizarea personalitatii sale, deci ignora-i micile scapari si evita confruntarile la fiecare lucru marunt cu care te supara. In aceasta perioada, micutul tau devine mai sociabil si mai putin intimidat de straini, deci mai dornic sa se integreze social: mami si tati raman cei mai importanti pentru el, insa este tot mai interesat sa interactioneze si cu alti oameni.

Articole si informatii utile despre bebelusul de 17 luni (1 an si 5 luni)

Poate face la 1 an si 5 luni apendicita?
Greutatea copilului mic
Jocuri pentru copii de 12 pana la 18 luni
Cum comunica copilul meu?
Ce scaun auto sa aleg pentru copilul meu?
Cum alegi periuta de dinti pentru copii?
Importanta jocului pentru copii

Somnul copilului la 1 an si 5 luni

Potrivit KidsHealth.org, majoritatea copiilor dorm intre 10 si 13 ore la varsta de 17 luni, potrivit ciclurilor de somn naturale pe care micutul tau si le-a reglat pe cand era doar un bebelus de 6 luni. O schimbare in obiceiurile lui legate de odihna, la 1 an si 5 luni, este aceea ca micutul poate sa doarma ziua mai putin, poate o ora si jumatate in loc de 3, doar o data pe zi.

Nu exista o regula asupra programului de somn, intrucat fiecare copil are propriile necesitati de odihna. Daca incepe sa refuze ora de nani seara, dintr-o evidenta anxietate de separare, fa un program de 15 minute inainte de culcare, in care sa ii induci linistea de care are nevoie pentru a adormi usor. Citeste-i o poveste, vorbeste-i soptit, mangaie-l si ofera-i acele elemente care ii induc confort si sentimentul de siguranta.

Alimentatia copilului la 1 an si 5 luni

La 17 luni, copilul poate sa devina prea distras sau prea agitat sa mai stea linistit la masuta si sa manance cumintel. Incepe deja sa fie interesat sa se joace cu mancarea si este tot mai selectiv cu alimentele pe care le primeste.

Ofera-i produse usor de tinut in manuta, astfel incat sa se poata hrani singur. Da-i portii mici si nu lasa ca mesele sa se intinda pe o perioada mai lunga de 20 - 30 de minute (ia-i din fata mancarea neconsumata, fara sa faci niciun comentariu). Cand refuza un preparat, nu i-l lua din fata pentru a-i da ce stii ca ii place (va profita din plin de slabiciunea ta), insa asigura-te ca ii dai cel putin un aliment preferat la fiecare masa.

Daca nu a mancat destul la o masa, nu ii da imediat o gustare, din dorinta ta de a te asigura ca a mancat suficient: asteapta sa vina urmatoarea masa. La 17 luni, copilul are nevoie de mai putin lapte decat bebelusii, adice de 3 portii de lapte a cate 120 ml fiecare, alaturi de alte 3 portii de lactate. In rest, ofera-i cantitatile obisnuite de carne, proteine, carbohidrati si fibre, in variante cat mai diversificate si apetisante.  

Cu ce te-a surprins puiul tau cand a implinit 1 an si 5 luni? Ce achizitii noi ai putut sa observi la copilul tau? Poveste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Olita copii Periaj dinti bebelusi Dezvoltare limbaj copii Dezvoltare fizica bebelusi Alimentatie copii 1 an

Articole recomandate

Citeste si despre