Cel mai bun moment pentru tranzitia de la scutece la olita. Cum stii cand e copilul pregatit

/ / Modificat: 2023-02-08
Cel mai bun moment pentru tranzitia de la scutece la olita. Cum stii cand e copilul pregatit

Trecerea de la scutece la olita este un moment important pentru un bebelus, dar si pentru parinti. Multi au tendinta sa grabeasca acest proces pentru a scapa cat mai curand posibil de „muntii” de scutece, dar si de cheltuiala pe care acestea o presupun. A-l dezvata, insa, pe bebe de scutece nu este o „afacere”, ci un proces care necesita timp, rabdare, incurajari.

De ce ne grabim sa-i invatam pe copii sa faca la olita?

Cum am spus, pentru multi este vorba de un soi de plan financiar. Exista, insa, si alte situatii. Se intampla, spre exemplu, atunci cand trebuie ca mama sa se intoarca la serviciu, iar copilul trebuie dus la cresa sau gradinita, dar nu a depasit, inca, etapa scutecelor (si sunt multe institutii care nu primesc copiii care inca „fac pe ei”).

Exista si parinti care au tendinta sa grabeasca tranzitia la olita pentru ca au prieteni sau rude care, laudandu-se cu „reusita” copiilor lor, pun presiune; si atunci incepe sa ti se para ca ai un copil „prea mare” ca sa mai poarte scutece.

Toate situatiile sunt, partial, de inteles, insa tranzitia de la scutece la olita este un proces pe care fiecare copil il parcurge in ritmul lui. Trebuie doar sa il stimulezi, sa exersati si, „ingredientul” principal - multa rabdare!

Exista o varsta la care copilul trebuie sa isi faca nevoile la olita?

Raspunsul este nu! Nu avem un manual de instructiuni care sa stipuleze ca acest proces se intampla la 1 an, la 2 sau la 3 ani si 3 luni. Renuntarea la scutece tine de ritmul de dezvoltare al fiecarui copil, insa exista o perioada general acceptata, intre un an si jumatate si 3 ani, in care se incepe antrenamentul la olita.

Unii vor invata sa faca doar la olita in cateva saptamani, la altii poate dura luni intregi, in functie de cat sunt de capabili sa inteleaga ce li se spune si sa colaboreze cu parintii. Nu intra in panica, indiferent cat de mult dureaza! Toti invata pana la urma sa ceara olita.

Semne ca bebe e pregatit sa renunte la scutece

Ca sa stii cand e cel mai bun moment pentru tranzitia de la scutece la olita trebuie doar sa iti urmaresti cu atentie copilul. Atunci cand incepe sa te anunte ca a facut pipi sau caca, puteti incepe sa il asezati pe olita, chiar daca este tardiv; ii veti repeta cu rabdare aceste cuvinte, in asociere cu olita, iar el va intelege, in timp, ca sunt in stransa legatura.

Multi copii incep sa faca gesturi care „anunta” ca urmeaza sa isi faca nevoile; stau cu picioarele incrucisate, incep sa se bataie sau au tendinta de a se aseza pe vine, se inrosesc la fata ca si cum se straduiesc sa opreasca procesul. Daca sunteti pe faza, ii puteti aseza rapid pe olita (care este indicat sa fie mereu la indemana) si sa-i incurajati sa faca acolo. Poate la inceput vor incerca sa se abtina, pentru ca nu sunt obisnuiti cu aceasta postura, insa pastrati o atitudine pozitiva si o fata zambitoare, pentru ca bebe sa inteleaga ca este un lucru bun.

Observati cu atentie copilul pentru a vedea daca are anumite momente din zi in care face treaba mica sau treaba mare; verificati scutecul mai des, pentru a vedea daca inca este curat. In scurt timp veti putea stabili un tipar si veti putea programa antrenamentele la olita in functie de acesta.

Cand copilul incepe sa invete sa isi dea singur jos pantalonasii, asigurati-va ca are olita la indemana. Apoi, cu suficient exercitiu, va invata sa se duca singur la ea sau sa o ceara, atunci cand se va obisnui sa asocieze caca si pipi cu olita.

Lauda-l de fiecare data cad reuseste si arata-i intelegere cand nu vrea sa coopereze. Pentru el este ceva nou si, daca il grabesti cand nu este pregatit sau daca il certi pentru ca refuza olita sau mai face pe el din cand in cand, nu vei reusi decat sa-l timorezi.

Chiar si cand copilul a invatat deja sa ceara la olita, se mai pot intampla accidente. Nu-l certa si nu-i spune ca este „rusine” sau „urat”! Astfel de atitudini nu-l ajuta deloc, dar pot fi un prilej pentru a-i explica din nou la ce serveste olita, fara a se simti vinovat.

Citeste si alte articole similare:

Invatarea copilului la olita. Trucuri testate de mamici

Cand este bebe pregatit sa invete sa faca la olita

4 provocari atunci cand inveti copilul la olita

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Olita copii Alegere olita copii Scutece bebelusi Trecere scutec olita Tranzitie olita toaleta Tranzitie scutec olita

Articole recomandate

Citeste si despre