Spune adio scutecelor in 3 zile. Foloseste metoda Julie Fellom

/ / Modificat: 2019-02-28
Spune adio scutecelor in 3 zile. Foloseste metoda Julie Fellom

Putine sunt cresele sau gradinitele care nu cer explicit ca micutii sa fie capabili sa mearga singuri la toaleta. De aceea, pentru parinti este un adevarat chin sa ii determine pe copii sa renunte la scutecele si sa foloseasca olita sau toaleta.

Potrivit metodei conceputa de profesorul american Julie Fellom, sunt suficiente trei zile pentru a renunta la scutece.

Plansete, tipete, cearta, frustrari si de o parte, si de cealalta. Cam asa se desfasoara in majoritatea cazurilor incercarea parintilor de a-i determina pe cei mici sa renunte la pampersi.

Actionarea in forta nu este buna nici pentru copil, nici pentru parinte. Se creeaza o atmosfera incarcata care nu face bine nimanui. Trebuie tinut cont de faptul ca cei mici sunt fiinte extrem de sensibile si au un instinct exceptional care ii ajuta sa simta intens starile conflictuale.

Semnale pentru a elimina scutecul

Observa comportamentul copilului. Prezenta unor semne te poate ajuta sa intelegi ca esti gata pentru aceasta noua aventura. Copilul ramane uscat timp de cateva ore? Ar putea fi deja momentul potrivit pentru a incepe sa il lasi fara scutec.

Observa si retine orele din zi in care face pipi sau caca, intrucat te va ajuta sa recunosti situatiile in care va trebui sa il asezi pe olita. Spre exemplu, atunci cand se trezeste sau dupa ce mananca.

Potrivit lui Julie Fellom, metoda functioneaza cel mai bine cu copiii sub varsta de doi ani si jumatate. Contrar a ceea ce ai putea crede, in conformitate cu multi experti, obisnuirea copiilor mici cu olita face mai usoara si mai rapida renuntarea la scutece, intrucat il ajuta pe cel mic sa constientizeze mai bine momentul in care trebuie sa urineze.

Elimina scutecul

In prima zi, lasa copilul sa umble dezbracat prin casa. Cel mic va fi foarte incantat de aceasta postura. Observa-l de-a lungul zilei si actioneaza! De indata ce arata un semn de neliniste, pune-l pe olita. Jullie Fellom sustine ca ar trebui sa ii administrezi mai multe lichide in aceste trei zile de formare, pentru a-l determina sa urineze mai des.

Explica-i cum sa isi deschida si sa isi dea jos pantalonii, cum se foloseste hartia igienica si faptul ca trebuie sa se spele apoi pe maini. Evident, vei continua sa il ajuti, insa tot repetandu-i aceste sarcini, copilul isi va dori sa actioneze singur. Poti folosi cantecele amuzante in timp ce ii explici.

Atentie! Niciodata nu il certa, nu il pedepsi si nu il face de rusine atunci cand face pe el. Explica-i cu cuvinte simple si clare, folosind o voce sigura, dar blanda, ca atunci cand este necesar, poate folosi olita.

Dupa prima zi, in timpul noptii poti folosi scutecul pentru a evita accidentele. In a doua zi, iesi cu cel mic pentru o plimbare. Inainte de a pleca, du-l la toaleta sa faca pipi si aminteste-i ca nu ii vei pune pampers, ci doar niste chilotei obisnuiti. Ia-ti la tine haine de schimb, in cazul in care micutul nu se poate abtine si se scapa pe el.

In a treia zi, iesi iar cu el afara, tot fara scutecele absorbante. Evident, si de aceasta data ia cu tine niste haine de schimb. Pentru cateva saptamani, pana la trei luni, permite-i copilului sa stea cat mai dezbracat prin casa si asigura-te ca are mereu prin preajma o olita in care sa isi faca nevoile atunci cand ii vine. Pentru somn, poti continua sa utilizezi un scutec. Daca metoda nu functioneaza din prima, lasa sa treaca putin si incearca din nou, fara stres.

Cine este Julie Fellom

Timp de 25 de ani, Julie Fellom, din Statele Unite ale Americii, a lucrat ca educator si profesor la mai ulte gradinite. In 2006 a inceput proiectul Copii fara scutece. In prezent traieste in San Francisco, unde desfasoara cursuri si ateliere de lucru pentru parinti cu copii intre 15 si 27 de luni, unde ii invata cum sa renunte la scutecele absorbante.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Olita Olita copii

Articole recomandate

Citeste si despre