De ce e bine sa ii citesti copilului?

/ / Modificat: 2018-02-01
De ce e bine sa ii citesti copilului?

Cat i se citeste unui copil mic? O cercetare din 2014 arata ca parintii ii citesc in medie 19 minute pe zi unui copil de pana la doi ani. Copiilor de pana la patru ani li se citeste cam 29 de minute zilnic. Nu stiu daca este mult sau putin si nu stiu daca in privinta lecturii exista un timp minim necesar pentru fiecare varsta.

Ce castiga copilul daca parintele ii citeste? Il ajuta cu ceva pe termen lung? Iata cateva dintre beneficiile cititului!

Lectura stimuleaza limbajul, vocabularul si gramatica

Unul dintre castigurile pe care micutul tau il are din faptul ca tu ii citesti inca de cand este bebelus este dezvoltarea cognitiva. Cititul il ajuta sa isi formeze primele abilitati in directia luarii de decizii, rezolvarii de probleme, precum si a memorarii anumitor informatii. De asemenea, tot prin lectura, copilul tau incepe sa inteleaga mai bine lumea in care traieste.

Imbunatatirea limbajului si a vocabularului este un alt castig al faptului ca ii citesti celui mic. O cercetare recenta a aratat ca micutii carora li se citise inca de la sase luni, aveau la patru ani un vocabular mult mai bogat comparativ cu acei copii carora mamele nu le citisera. Mai mult, beneficiarii lecturii inca din perioada de bebelusie au inceput sa scrie si sa citeasca mult mai devreme.

In plus, limbajul cartilor este mai descriptiv si respecta anumite structuri gramaticale, pe care copilul nu le intalneste in conversatiile curente, de zi cu zi.

Castiguri in plan relational si emotional

Lectura este si o forma de a petrece timp impreuna si de a va conecta unul la celalalt. Unul langa altul, cu o carte in brate, se creeaza o intimitate intre voi doi si ii da copilului siguranta si stare de bine. Iar daca copilul tau este bebelus, faptul ca iti aude vocea, atat de cunoscuta si de draga, ii creaza si mai mult confort si securitate.

Oamenii de stiinta arata ca lectura ajuta copilul sa fie mai disciplinat si mai atent. In plus, are efect pozitiv asupra imaginatiei si creativitatii. Nu trebuie uitat ca prin contactul cu personajele si actiunea povestirii, micutul isi dezvolta empatia.

De asemenea, ritualul de a-i citi copilului sau de a citi impreuna poate continua si dupa ce micutul tau a invatat sa citeasca. Dar numai daca el doreste. Unul dintre avantaje este ca lectura acasa, alaturi de tine, ii poate reduce din teama de a citi cu glas tare la scoala.

Ce se intampla in creierul celui mic cand mama ii citeste?

Un studiu efectuat in 2015, utilizand imagistica prin rezonanta magnetica functionala, a urmarit ce se intampla in creierele copiilor care aveau intre 3 si 5 ani atunci cand parintii le citeau. Cercetatorii au observat ca anumite zone ale creierului se dezvolta mult mai devreme in cazul copiilor care beneficiaza de lectura din partea parintilor. Este vorba despre o serie de regiuni ale emisferei stangi implicate in intelegerea sensului cuvintelor, in memorie si in imaginatie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Citit copii Dezvoltarea copiilor Dezvoltare limbaj copii Educare copii

Articole recomandate

Citeste si despre