Alunele de padure in alimentatia copilului: beneficii si contraindicatii

/ / Modificat: 2016-11-25
Alunele de padure in alimentatia copilului: beneficii si contraindicatii

Alunele de padure pot fi considerate un aliment minune datorita concentratiei mari de vitamine si minerale. De pe alta parte, aceste fructe cu coaja lemnoasa pot declansa reactii alergice grave la copiii mici, la fel ca si nucile sau arahidele, cunoscute si sub denumirea de alune de pamant.

Afla care sunt beneficiile alunelor asupra sanatatii, precum si masurile de precautie pe care le poti lua in cazul unei posibile alergii!

Ce contin alunele de padure?

Alunele sunt inrudite cu nucile, fisticul si migdalele, avand cea mai mare concentratie de acid folic dintre toate fructele cu coaja lemnoasa. Consumate in stare cruda, alunele de padure pot constitui un veritabil aliat in lupta impotriva anemiei, neurasteniei, depresiilor si afectiunilor cardiovasculare. In plus, alunele constituie o sursa importanta de aminoacizi, stimuland cresterea copiilor si reprezentand un excelent tonifiant al sistemului nervos.

Iata ce elemente nutritive contin si care este rolul acestora:

1.Vitamina E

100 de grame de alune de padure contin 15 mg de vitamina E, ceea ce reprezinta 100% din necesarul zilnic. Vitamina E este un antioxidant puternic, care ajuta la regenerarea tesuturilor, reface vasele de sange si vegheaza asupra sanatatii muschilor.

2. Vitamina B6

Cunoscuta si sub numele de piridoxina, vitamina B6 are un rol esential in metabolizarea proteinelor si absorbtia acestora. Ea ajuta totodata la formarea hemoglobinei, sustinand totodata procesul de crestere la copii. Doza zilnica recomandata de vitamina B6 difera in functie de varsta. Ce este important de retinut este ca 100 de grame de alune le asigura copiilor cu varste cuprinse intre 4 si 8 ani intreaga doza zilnica recomandata de vitamina B6, respectiv 0,6 mg.

3. Vitamina B1

Tiamina sau vitamina B1 este supranumita si “vitamina bunei dispozitii” sau “vitamina performantei intelectuale”. Are efecte benefice asupra sistemului nervos, muschilor si sanatatii inimii.

4. Potasiu

Potasiul activeaza neuronii scoartei cerebrale si centrii nervosi implicati in relaxarea psihica. Asa se explica de ce persoanele care consuma alune nu fac nevroze avansate.

5. Proteine

Asemenea nucilor, alunele contin proteine vegetale de calitate. Proteinele sunt esentiale pentru dezvoltarea celulelor din organism si inlocuirea celor distruse.

6. Magneziu si fier

Alunele de padure asigura 50% din necesarul de fier si magneziu (5 mg). Fierul este un oligoelement indispensabil pentru respiratia celulara, formarea hemoglobinei si a unor enzime esentiale organismului.

Magneziul, pe de alta parte, are rol de co-enzima si este implicat in producerea de energie si in mentinerea echilibrelor metabolice.

7. Calciu

Calciul este un mineral esential pentru sanatatea dintilor si a oaselor. El se regaseste in alunele de padure in cantitati importante.

8. Fibre

Fibrele alimentare sunt benefice pentru sistemul digestiv si tranzitul intestinal, prevenind constipatia. Alunele contin 10% fibre, ceea ce reprezinta o treime din necesarul zilnic recomandat. O dieta bogata in fibre poate preveni cancerul de colon, te poate ajuta sa ai o digestie sanatoasa si sa tii zaharurile din sange sub control.

9. Cupru si mangan

Alunele iti asigura 100% din necesarul zilnic de cupru si mangan, doua minerale de care corpul tau are nevoie in cantitati mici, dar esentiale.

10. Acizi grasi esentiali

Atat fructele (migdale, nuci pecan, alune etc.) si cat si leguminoasele oleaginoase (arahidele) contin acizi grasi de acelasi tip cu cei continuti de uleiul de masline. Alunele contin doi acizi esentiali - acidului oleic si acidul linoleic, care contribuie la scaderea colesterolului. Asa se explica de ce consumul de alune pe termen lung previne aparitia problemelor cardiovasculare.

Beneficiile alunelor de padure

Datorita vitaminelor din complexul B, alunele sunt excelente pentru diabetici, bolnavii de TBC sau persoanele aflate in convalescenta. Aceste fructe constituie si o sursa importanta de zinc, care ajuta la functionarea ficatului si la echilibrarea hormonala.

Alunele de padure pot eradica formele de cancer aflate in faza incipienta. Acest fapt se datoreaza fitochimicalelor din compozitia lor, care au proprietati antioxidante si antitumorale. Fitochimicalele stimuleaza activitatea ganglionilor limfatici si favorizeaza productia de interferon a celulelor imunitare. Astfel, daca vei consuma alune regulat, leucocitele care produc interferon isi vor intensifica activitatea de aproape 25 de ori.

Daca vrei sa dai jos kilogramele acumulate dupa o nastere, poti sa adopti dieta mediteraneana, bazata pe consumul de seminte, alune si alte tipuri de nuci, bogate in grasimi nesaturate si antioxidanti. Atentie insa la cantitate! Prea multe alune ingrasa. Limiteaza la o portie pe zi, formata din 12 alune (aproximativ 30 de grame).

Alunele sunt indicate si in tratamentul anemiei la copii si adulti, multumita fierului din compozitie. Consumate crude, aceste fructe scad riscul de boli cardiovasculare, depresie si malformatii congenitale.

Uleiul de alune, obtinut prin presare la rece, poate elimina viermilor intestinali. Acest preparat contribuie la scaderea tensiunii si tratamentul infectiilor respiratorii. Este recomandat pentru diabet si pietre la rinichi, boli pulmonare, afectiuni ale ficatului, tulburari de menopauza si ale ciclului menstrual, precum si pentru impotenta si hemoroizi.

Alergia provocata de alune

Desi sunt foarte sanatoase, alunele pot provoca alergii grave, motiv pentru care nici nu se recomanda copiilor mai mici de 1 an. Reactia alergica apare apara la cateva minute dupa consum, sau chiar si la simplul contact cu acestea. Cele mai frecvente simptome includ:

- umflarea si iritarea brusca a pielii;

- mancarimi pe tot corpul, mai ales in zona ochilor;

- senzatie de sufocare;

- senzatie de furnicaturi pe limba si pe buze;

- dureri abdominale, voma, diaree;

- mancarimi ale nasului sau stranuturi frecvente.

alune_de_padure_alergie

Exista si cazuri soldate cu soc anafilactic (blocarea cailor respiratorii) si deces. De aceea, atunci cand ii dai prima data copilului alune, trebuie sa il observi atent, pentru a putea interveni rapid in caz de alergie. Interventia in caz de soc anafilactic presupune administrarea unei doze injectabile de epinefrina. Epinefrina este un hormon care ajuta la deschiderea cailor respiratorii si imbunatateste respiratia si presiunea sangelui, reducand reactia alergica din organism. Dupa administrarea de epinefrina, copilul trebuie dus la sectia de urgenta a celui mai apropiat spital.

Tu ce stii despre beneficiile si dezavantajele consumului de alune? Te-ai confruntat vreodata cu alergia data de aceste fructe?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie copii Alergii alimentare copii

Articole recomandate

Citeste si despre