Nu exagera cu sucul de fructe! Iata ce probleme ii poate crea copilului

/ / Modificat: 2018-11-26
Nu exagera cu sucul de fructe! Iata ce probleme ii poate crea copilului

Sucul de fructe este un aliment ideal pentru copii, proprietatile sale nutritionale fiind binecunoscute. Totusi, medicii pediatri avertizeaza asupra riscurilor date de consumul excesiv. Mai exact, probleme legate de nutritie, de sistemul digestiv si de dinti.

Potrivit studiilor realizate de Academia Americana de Pediatrie, administrarea excesiva a sucurilor de fructe poate fi daunatoare pentru sanatatea copiilor.

E foarte important sa alegi fructe bio, nestropite cu diverse chimicale. Practic, compozitia sucului de fructe este cea care il face riscant sau nu pentru cei mici. Mai mult, chiar si cea mai sanatoasa optiune de alimentatie ar putea avea consecinte negative asupra sanatatii daca este consumata in exces.

Sucurile proaspete de fructe sunt o varianta sanatoasa si la indemana si in mare masura inlocuiesc dulciurile si bauturile carbogazoase.

Ce ar trebui sa ne preocupe in legatura cu sucul de fructe?

In mod normal, nu ar exista niciun motiv sa se afirme ca sucul de fructe este daunator sanatatii copiilor. Cu toate acestea, exista unele ingrijorari cu privire la riscurile asociate consumului excesiv al acestui produs.

Principala temere este legata de cantitatea de zahar pe care o contine un pahar de suc natural de fructe, atat de indragit de copii tocmai datorita gustului dulce pe care il are. Desi este un zahar natural, neprelucrat, acesta poate deveni nociv in momentul in care este consumat in cantitati ridicate. Spre exemplu, poate genera un dezechilibru alimentar sau poate provoca diaree.

Pediatrii se tem ca malnutritia ar putea fi un efect al consumului unei cantitati mari de suc de fructe de catre copii.

Consumul de fructe poate diminua apetitul copiilor. Fructele nu asigura toti nutrientii de care un copil are nevoie pentru a-si completa dieta.

E drept ca fructele proaspete sunt bogate in vitamine, insa nu ofera si toate cantitatile necesare de grasimi, proteine si, in cazul sucurilor din comert, de fibre.

In plus, carbohidratii sub forma de zaharuri pot cauza malnutritie si alte probleme precum:

  • excesul de greutate;
  • diaree;
  • balonare;
  • dureri abdominale;
  • carii;

Consumul recomandat in functie de varsta

Consumul acestor alimente naturale trebuie sa fie reglementat, dar cantitatea depinde de varsta copilului. In acest sens, Academia Americana de Pediatrie recomanda stabilirea unor limite in privinta consumului de suc natural de fructe pe baza necesitatilor nutritionale, a greutatii copilului si a altor caracteristici legate de varsta lui.

In consecinta, copiii ar trebui sa consume suc de fructe in conformitate cu urmatoarele criterii:

  • Copiii cu varsta sub 6 luni ar trebui sa evite consumul, mai ales ca laptele matern este singura hrana pe care ar trebui sa o consume in aceasta etapa. Prin urmare, este considerata o greseala grava sa ii dai o sticla de suc de fructe pentru a-i calma setea sau foamea la aceasta varsta.
  • Copiii intre 12 luni si 6 ani nu ar trebui sa consume mai mult de un pahar pe zi. Astfel, consumul unei cantitati mai mari de 200 de mililitri pe zi poate fi considerat excesiv.
  • Dupa 7 ani, copiii pot bea doua pahare de fresh pe zi, dar nu mai mult de atat.
  • De asemenea, nu este recomandat sa se consume sucuri de fructe inainte de a merge la culcare sau ca tratament in cazul deshidratarii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Suc de fructe Fructe alimentatie Fructe copii

Articole recomandate

Citeste si despre