Vrei sa ai un copil optimist? Iata 10 sfaturi

/ / Modificat: 2017-09-27
Vrei sa ai un copil optimist? Iata 10 sfaturi

Un copil optimist, care devine un adult optimist, are mai multe sanse de a trece usor peste problemele pe care le aduce viata. Prin urmare, va fi mai fericit si inclusiv mai sanatos, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic - comparativ cu un pesimist. Iar daca in principiu optimismul, respectiv pesimismul, apar nativ, acest lucru nu inseamna ca educatia pe care o primeste un copil si mediul in care traieste nu pot aduce modificari in aceasta privinta.

Iata mai jos zece sfaturi care te pot ajuta sa formezi un copil optimist. Nu este un lucru usor, dar nici imposibil.

1. Fii tu un exemplu

Ca in orice aspect legat de educatie, primul si cel mai important sfat de urmat este sa fii tu insati o persoana optimista. Chiar daca de felul tau esti mai degraba spre pesimism, atunci cand te afli in preajma copilului incearca sa te porti cat mai mult ca si cum ai vedea partea plina a paharului: nu te mai plange des, nu mai bombani si straduieste-te sa gasesti o parte buna chiar si intr-un ghinion. Nu uita sa subliniezi aspectele pozitive de peste zi si sa iti manifesti mereu speranta ca vor veni momente mai bune.

De asemenea, pe cat posibil, atmosfera in familie trebuie sa fie una plina de armonie si de liniste. 

2. Ofera-i afectiune

O alta conditie necesara formarii unui copil optimist este aceea de a-l face sa se simta iubit, apreciat, inteles, ajutat. Si asta cat mai constant cu putinta. Totodata, nu uita sa il incurajezi sa socializeze si sa isi faca prieteni.

3. Da-i sarcini potrivite pentru varsta lui

Este destul de complicat sa stii ce sa ceri unui copil, insa, o mama care petrece suficient timp cu acesta, ii cunoaste bine limitele si capacitatile, astfel incat poate alege mereu provocari potrivite pentru varsta lui. Este esential sa te adaptezi fiecarei etape de dezvoltare si sa ii dai sarcini nici prea usoare, dar nici prea grele. Acest lucru inseamna ca cerinta trebuie sa implice neaparat un minim de efort si de straduinta. Astfel, copilul are ocazia sa demonstreze ca poate, fapt care ii da incredere in fortele proprii si implicit il conduce catre optimism.

4. Nu incerca sa ii faci mereu pe plac

Multi parinti au tendinta de a le face tot timpul pe plac copiilor, pentru ca acestia sa nu se confrunte cu emotii negative si sa nu tinda astfel spre pesimism. Potrivit specialistilor in psihologie acest lucru este insa gresit deoarece copilul are nevoie sa se obisnuiasca de mic cu emotii negative pentru a sti cum sa le faca fata mai tarziu. In caz contrar, acesta risca sa fie coplesit de ele in adolescenta sau la maturitate.

5. Nu-i permite etichete negative

Atunci cand se lovesc de o problema pe care nu o pot rezolva usor, copiii trag repede concluzii gresite punandu-si etichete negative cum ar fi: "Eu nu sunt amuzant", "Eu nu sunt in stare sa joc handbal", "Eu sunt cel mai nepriceput" etc. Ideal insa este sa nu il lasi sa isi formeze astfel de pareri despre el, ci sa il incurajezi sa persevereze. Spune-i ca orice lucru este mai greu la inceput, ca si tu ai avut mici esecuri la scoala, ca si alti copii se simt la fel atunci cand nu le iese din prima ceva, spune-i ca si el va reusi data viitoare sau atunci cand va mai creste.

Aminteste-i totodata ceva ce a izbutit in trecut dupa mari eforturi. Spre exemplu, adu-i aminte cat de greu i-a fost sa invete sa mearga pe bicicleta, dar si cat de bine s-a simtit cand a reusit dupa nenumarate incercari.

6. Lasa-l sa incerce lucruri noi

Daca el isi doreste sa incerce ceva nou si, desigur, este ceva ce nu presupune niciun pericol, atunci lasa-l sa incerce, chiar daca banuiesti ca nu se va descurca prea bine la inceput. Faptul ca nu ii tai elanul ii stimuleaza latura optimista.

7. Lasa-l sa se descurce singur

Categoric tendinta mamelor este sa intervina atunci cand copilul lor este implicat intr-un conflict la locul de joaca sau nu gaseste o jucarie. Pentru copii insa este mai de folos ca, atunci cand solutia sta in mainile lor, sa fie lasati sa se descurce singuri, chiar daca o fac mai greu.

Reusita le va da o stare de bine si ii va face mai optimisti pentru ceea ce pot face in viitor.

8. Nu il lauda tot timpul

Copiii au nevoie de multe incurajari pentru a se dezvolta, dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa exagerezi cu laudele. Nu ii spune "Bravo" la orice pas, pentru lucruri obisnuite; lauda-l doar atunci cand face ceva deosebit. 

9. Nu ii da false sperante

Optimismul are legatura mai degraba cu realismul decat cu falsele sperante. Spre exemplu, daca copilul tau este ingrijorat de schimbarile pe care le aduce trecerea de la gradinita la scoala, nu-i spune: "Lasa ca tu esti cel mai destept copil si te vei descurca cel mai bine". Aceasta incurajare este una riscanta deoarece ii formeaza siguranta ca este cel mai bun, ori, pana nu parcurge clasa respectiva, nu poti sti cu certitudine ca asa va fi. Iar, daca se va intampla sa nu fie cel mai bun, dezamagirea il va duce departe de a fi un copil optimist.

In schimb, incearca sa ii explici ca, desi va fi o schimbare fata de gradinita, aceasta nu va fi neaparat una negativa, si ca sunt multi copii carora le place la fel de mult si la scoala.

10. Nu ii taxa maxim nereusitele

Orice parinte isi doreste cat mai multe succese pentru copilul lui, insa, atunci cand se mai intampla sa aiba si un esec nu te purta ca si cum ar fi un capat de tara. Este foarte important sa ii lauzi efortul, straduinta. Chiar daca nu a reusit atunci, conteaza ca a incercat si ca a muncit din rasputeri. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Crestere copii optimisti

Articole recomandate

Citeste si despre