Copiii optimisti – asa se nasc sau se educa?

/ / Modificat: 2023-03-21
Copiii optimisti – asa se nasc sau se educa?

Putem crede ca un copil este optimist de la nastere, dar este acest lucru cu adevarat adevarat? Chiar daca un copil are o tendinta innascuta de a vedea partea pozitiva a lucrurilor, invatarea joaca un rol foarte important.

Vazand lucrurile cu optimism ne permite sa privim mereu partea buna a lucrurilor din jurul nostru. Deseori, modul in care evolueaza diferite situatii depinde de atitudinea noastra. Dar sunt copiii optimisti prin natura lor sau trebuie sa invete sa fie?

Pot copiii sa invete sa fie optimisti sau este ceva innascut?

Unii oameni au o atitudine pozitiva si vad intotdeauna partea buna a problemelor cu care se confrunta. Acest lucru nu inseamna ca doar natura joaca un rol, ci ca si invatarea este foarte importanta.

Este adevarat ca exista copii care au o predispozitie de a zambi mereu, de a vedea totul din partea pozitiva si, in plus, parintii intaresc aceasta atitudine. Nu putem uita nici faptul ca exista copii care reusesc sa fie optimisti cu mult efort si care au incercat in nenumarate randuri sa priveasca partea buna a lucrurilor pana cand au reusit.

Sfaturi pentru promovarea unei atitudini optimiste la copii

Optimismul este una dintre calitatile inteligentei emotionale si un obicei. Acesta poate fi invatat daca mediul il favorizeaza. Arunca o privire asupra unor linii directoare care te pot ajuta sa incurajezi aceasta calitate la copii:

Realizarea tendintei noastre de gandire si exersarea celei pozitive

Stim cu totii ca noi suntem modelele copiilor nostri. In acest sens, ei tind sa abordeze problemele asa cum ne vad pe noi, adultii, ca o facem. In acest sens, daca noi actionam pozitiv si privim partea buna a lucrurilor, la fel vor face si ei.

Sa avem grija in modul in care ne corectam copiii

Daca suntem parinti optimisti, vom fi capabili sa privim problemele copiilor nostri ca pe o oportunitate de a ne consolida si de a ne dezvolta relatia cu ei.

Sa ne ajutam copiii sa isi schimbe tendintele pesimiste

Daca observam ca copiii nostri se refera la lucrurile care li se intampla ca fiind negative si au o atitudine pesimista, trebuie sa-i ajutam. Trebuie sa le aratam ca este posibil sa vada problemele dintr-o perspectiva de invatare. Ei pot obtine experiente imbucuratoare din acest lucru.

Ce pot face parintii pentru a transmite optimismul copiilor lor?

Daca luam in considerare toate cele de mai sus, ne dam seama ca, intr-un fel, cu totii avem capacitatea de a invata sa fim pozitivi. Este important sa fim capabili sa facem fata problemelor cu optimism si sa perseveram. Pentru aceasta, practica este esentiala.

Cauta partea pozitiva atunci cand apare o problema

Problemele ne pot invata intotdeauna ceva. Pentru a vedea partea pozitiva, poti folosi ganduri sau fraze precum cele de mai jos: "Partea buna a fost ca...", "acest lucru m-a invatat sa...", "m-a invatat cum sa ma imbunatatesc sau ca nu se va mai intampla...".

Pentru a comunica ceva neplacut, este nevoie de cuvantul solutie in fata lui.

Daca exista o problema care ne ingrijoreaza si, in plus, afecteaza terte parti, o modalitate de a o comunica este de a reflecta interesul pe care il avem pentru a gasi o solutie la ceea ce ne ingrijoreaza. De exemplu, "se intampla acest lucru, dar cred ca poate fi rezolvat in acest fel".

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltarea copiilor Crestere copii optimisti

Articole recomandate

Citeste si despre