Cum sa-ti inveti copiii sa fie mai optimisti

/ / Modificat: 2023-07-27
Cum sa-ti inveti copiii sa fie mai optimisti

Copilul se plange mereu de diverse lucruri cum ar fi faptul ca prietenul lui are o bicicleta mai buna, sau ca alti copii castiga mereu premii sau sunt primii la concursuri?  

Desi este normal ca uneori sa ne concentram asupra lucrurilor pe care nu le avem sau asupra modului in care lucrurile nu au mers conform planului, este important sa stim cum sa nu transformam aceste lucruri intr-o tragedie si sa invatam sa fim mai optimisti. Iar acest lucru se invata din copilarie. Este important sa ii inveti pe copii, inca de la varste fragede sa vada partea buna a lucrurilor. 

A fi optimist este o atitudine plina de speranta, de incredere in capacitatea de a reusi si de a fi capabil sa ne imaginam sau sa vizualizam un viitor pozitiv. O persoana optimista vede provocarile ca fiind temporare sau ca oportunitati de invatare si crestere, mai degraba decat ca pe niste situatii imposibil de gestionat sau negative. Optimismul este legat de abilitati mai bune de a face fata situatiei, de o mai buna capacitate de a persista atunci cand lucrurile devin dificile, de mai putin stres si de o mai buna sanatate fizica si mentala.

Cum sa ii inveti pe copii sa fie mai optimisti 

Iata 9 moduri in care iti poti invata copiii sa fie mai optimisti:

1. Modeleaza un comportament optimist

Copiii te urmaresc pentru a afla indicii despre cum sa reactioneze la lucruri, inclusiv la optimism. Cum gestionezi esecurile? Ce fel de autoverbalizare afisezi? Copiii observa toate aceste lucruri si modeleaza modul in care raspund.

2. Invata-i sa se raporteze altfel la diferite situatii

Daca ii surprinzi concentrandu-se asupra aspectelor negative ale unei situatii, invata-i sa se gandeasca la acea situatie dintr-o alta perspectiva. De exemplu, daca au pierdut o cursa sau un concurs, incearca sa-i faci sa se gandeasca la cat de mult au muncit pentru a o termina si pentru a ajunge unde sunt. Sa obsrve parcursul lor de la un an la altul. Invata-i sa caute lucruri neutre sau chiar pozitive care sa iasa dintr-o situatie dificila.

3. Corecteaza-le gandurilor negative

Daca iti surprinzi copiii avand un gand negativ sau nerealist despre ceva, corecteaza-i! Spunand lucruri de genul "Nu castig niciodata" sau "Nu ma pricep sa imi fac prieteni" pot fi corectate cu exemple din trecut in care acest gand pur si simplu nu se sustine.

4. Ramai calm

Daca copilul tau este pesimist, s-ar putea sa copieze modul in care tu reactionezi in diverse situatii. Asadar, urmareste-ti reactiile si emotiile pe car le ai cand copilul tau pierde sau nu reuseste sa faca ceva, dar si pe cele in care tu piezi ceva, sau in care nu iti iese ceva asa cum ti-ai dori.

5. Incurajeaza afirmatiile zilnice

Atunci cand practici ceva suficient de des, devine un obicei. Asadar, puneti-i sa faca zilnic o afirmatie sau o declaratie despre ceea ce vor sa obtina din ziua respectiva sau despre cum o vor aborda. Poate fi ceva de genul: "Pot sa ma descurc cu lucrurile dificile" sau "Sunt capabil sa ma descurc cu XYZ". Acest lucru ii va face sa se gandeasca la ceea ce vor sau pot face, mai degraba decat sa se concentreze pe ceea ce vor sa evite.

6. Practicati recunostinta impreuna

La fel ca si afirmatiile, recunostinta zilnica are potentialul de a schimba modul in care creierul lor gandeste automat despre lucruri. Daca practica suficient de des recunostinta, vor deveni buni la a vedea automat lucrurile bune mai degraba decat provocarile sau lucrurile negative. Asadar stabiliti o provocare pentru familie de a reflecta zilnic la un lucru pentru care sunteti recunoscatori. Nu trebuie sa fie ceva mare; uneori, a fi recunoscator pentru lucrurile marunte este chiar mai bine.

7. Conecteaza-te cu sentimentele lor

Identifica sentimentul care sta la baza pesimismului lor. Cand cunosti acest sentiment, poti oferi strategii eficiente pentru a-i ajuta sa faca fata situatiei. De asemenea, ei se vor simti vazuti, auziti si recunoscuti atunci cand incerci sa afli mai multe despre ei si sa ii intelegi cu adevarat. Acest lucru ii face sa se simta conectati si in siguranta si le ofera un spatiu bun pentru a se simti optimisti in legatura cu situatiile prin care trec si pe care le intampina.

8. Folositi declaratii de coping

Impartasiti-va convingerea ca copilul dvs. poate si va face fata lucrurilor. Cand spuneti "Cred in tine" sau "Te descurci", copilul dumneavoastra se simte imputernicit si va incepe sa internalizeze aceste fraze. Daca o puteti face suficient de des, isi poate aminti aceste afirmatii (si cum il face sa se simta) in momentele dificile.

9. Aminteste-le ca esecurile sunt temporare si ii ajuta sa se dezvolte

In mijlocul unei crize sau provocari, se poate simti ca lucrurile sunt coplesitoare si ca nu se vor imbunatati niciodata. Aminteste-le ca esecurile sunt temporare si ca lucrurile se vor imbunatati. Prin esecuri invata si se dezvolta. Dintr-un esec pot invata ce au de facut pentru a preveni o situatie similara in viitor. De exemplu, daca au luat o nota de care nu sunt multumiti, vor trebui sa invete mai bine. Sau daca au pierdur un concurs, poate este necesar sa se antreneze mai mult.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Crestere copii optimisti

Articole recomandate

Citeste si despre