Sa invatam copiii despre traditiile de Sanziene

/ / Modificat: 2017-06-23
Sa invatam copiii despre traditiile de Sanziene

Traditiile reprezinta o parte extrem de importanta din cultura unui popor. Ele oglindesc o intreaga filozofie populara, credinte stravechi si ritualuri magice, incarcate de simboluri. Invatand despre traditii, copiii descopera o lume fascinanta, cu zane, plante cu puteri tamaduitoare si miracole divine. Ei intra in contact cu memoria colectiva a poporului roman si invata sa faca legaturi simbolice, care ii ajuta sa priveasca lumea dintr-o perspectiva unica: aceea a credintei in ceva supranatural, mai presus de vointa umana.

Sarbatoarea Sanzienelor 

Imediat dupa solstitiul de vara, pe data de 24 iunie, romanii celebreaza Sanzienele sau Dragaica, o sarbatoare a iubirii si fertilitatii. De ea se leaga o serie de ritualuri pentru sanatate si belsug in gospodarie, precum si practici ale fetelor care vor sa-si afle sortitul si momentul in care se vor marita. In calendarul crestin-ortodox, aceeasi zi marcheaza nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, cel care l-a botezat pe Domnul Iisus in apa Iordanului.

Sarbatoarea Sanzienelor, asa cum este cunoscuta ea in Ardeal, ar avea la origine un cult roman, raportat la zeita Diana - “Sanctae Dianae”. Alti specialisti considera ca la baza acestei traditii sta un stravechi cult solar de origine geto-daca, sanzienele fiind adesea reprezentate in cultura tracilor inlantuite intr-o hora.

Legenda spune ca in noaptea de 23 spre 24 iunie, cerurile se deschid si Sanzienele coboara pe pamant. Despre Sanziene se stie ca sunt zece tinere zeite, extrem de frumoase, ce formeaza alaiul nuptial al zeitei padurilor si a fecunditatii. Ele se prind in hora si "dau puteri" deosebite florilor si buruienilor, care devin astfel plante de leac, bune la toate bolile. Dansul lor ritualic e legat de simbolismul Soarelui si marcheaza caracterul special solstitiului de vara, cea mai lunga zi din an.

Despre Sanziene se mai crede ca zboara prin aer, impartind rod holdelor. Prin cantecele lor, ele invoca natura fecunda, sporind fertilitatea femeilor casatorite, inmultind pasarile si animalele si aparand semanaturile de grindina.

Sanzienele sunt mari iubitoare de dreptate. Ele ii pedepsesc pe toti cei care nu le respecta sarbatoarea. Femeilor le pocesc gura, iar barbatilor care au jurat stramb sau au facut vreun rau le planuiesc pedepse ingrozitoare. Cine face treaba in gospodarie de Sanziene poate muri inecat sau trasnit.

noaptea-sanzienelor

Sursa foto: mistica.ro

Noaptea cand cerurile se deschid

Sanzienele, desi se spune ca sunt fapturi diurne care se inchina Soarelui, isi incing hora noaptea, in momentul in care „se deschid Cerurile”. Este minunat cum aceasta traditie pagana se imbina cu semnificatia sarbatorii Nasterii Stantului Ioan Botezatorul.

Evanghelia dupa Matei atesta ca in momentul botezului Domnului Iisus Hristos, cerurile s-au deschis si Duhul lui Dumnezeu s-a pogorat peste Fiul Domnului, sub forma unui porumbel alb. Despre deschiderea cerurilor in momentul Botezului Domnului se vorbeste si in Evanghelia dupa Luca.

Deschiderea Cerurilor marcheaza astfel contopirea sacrului cu profanul. In termeni religiosi, omul se alatura Divinitatii, curatandu-se astfel de pacate.

Noaptea Sanzienelor, o sarbatoare a magiei si a iubirii

Noaptea magica de Sanziene si sarbatoarea sfanta a Nasterii Stantului Ioan Botezatorul isi impletesc simbolismul, pentru a le aminti romanilor despre puterea divina, miracole si iubire.

In noaptea de Sanziene, fetele de la sate obisnuiau sa isi puna flori de sanziene sub perna, in credinta ca isi vor visa ursitul. In unele zone, tinerele care doreau sa se casatoreasca isi impleteau coronite din sanziene, pe care le lasau peste noapte in gradini sau in locuri curate. Daca isi gaseau de dimineata coronitele pline de roua, era semn sigur de maritis.

Florile culese in ziua de Sanziene se prind in coronite sau se leaga in forma de cruce, pentru a fi duse apoi la biserica, unde sunt sfintite. Oamenii pastreaza aceste flori in credinta ca au puteri magice.

O alta practica legata de sarbatoarea Sanzienelor este sa te incingi peste sale cu tulpini de cicoare. Aceasta planta ar avea darul sa confere sanatate si spor in munca.

Fetele care doresc sa fie placute de catre feciori se spala pe cap in ziua de Sanziene cu fiertura de iarba mare. Femeile si tinerele se scalda in ape curgatoare, pentru a fi ferite de boli. O alta credinta populara spune ca sotiile care vor sa fie fertile trebuie sa se tavaleasca dezbracate prin roua, inainte de rasaritul Soarelui.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Traditii copii

Articole recomandate

Citeste si despre