Rolul traditiilor de familie pentru copii

/ / Modificat: 2011-12-02
Rolul traditiilor de familie pentru copii

art_familie_filme_craciunTraditiile de familie sunt foarte importante pentru dezvoltarea armonioasa a copilului si pentru intarirea legaturilor familiale. Crearea si implementarea lor in viata micutului inca din copilaria timpurie ofera acestuia un sentiment de securitate, stabilitate, de apartenenta si mandrie in familie. Este important ca fiecare familie sa aiba traditii proprii!

Familiile adera la traditii atunci cand sunt sarbatori religioase, precum Pastele sau Craciunul. Acestea sunt evenimente pline de obiceiuri sau cutume specifice pe care avem tendinta sa le urmam. Insa fiecare familie trebuie sa aiba traditii personalizate, dincolo de aceste ritualuri clasice. 

In ce constau traditiile unice ale familiei?

familie_comunicare_copilNu te gandi acum ca trebuie sa lucrezi la un proiect complex care sa implice stabilirea unor ritualuri bine puse la punct, astfel incat sa oferi o identitate proprie familiei. Traditiile unice de familie sunt formate din lucruri marunte pe care le fac multe familii:

  • fredonatul pieselor favorite in sanul familiei;
  • prepararea tortului in casa la fiecare aniversare (a oricarui membru al familiei);
  • mersul la biserica in fiecare duminica;
  • curatenia saptamanala a casei, in familie;
  • filmul vizionat de intreaga familie sambata/duminica seara, cu floricele si tot felul de bunatati;
  • mersul in parcul de distractii in fiecare saptamana;
  • ora saptamanala de lucru manual, in care intreaga familie invata cum sa faca diverse lucruri manual;


Toate acestea, plus altele care va individualizeaza de restul familiilor, contribuie la paleta de traditii si ritualuri a familiei tale. Ele trebuie aplicate in viata de familie inca de cand copilul este un bebelus.

Chiar daca nu pare, bebelusii absorb tot ce se intampla in jurul lor. Pe masura ce sunt repetate si implementate cu o anumita constanta in viata lui, acestea ii ofera micutului siguranta si stabilitate. In plus, traditiile aduc beneficii pentru intreaga famile.


Nu incerca sa gasesti traditiile perfecte. Nu exista asa ceva. Ele intruchipeaza preferintele pe care le are fiecare familie in parte. In unele familii acestea apar in mod spontan, fara a fi gandite dinainte si incep sa prinda radacini in timp, pentru ca mai apoi sa se identifice cu familia.

Ce se intampla cand tu ai anumite ritualuri si partenerul altele?

Daca tu ai anumite traditii si obiceiuri, religioase sau nu, iar partenerul tau provine dintr-o alta religie sau are alte ritualuri, nu trebuie neaparat sa alegi dintre ele. Frumusetea este ca atunci cand sunt mai multe traditii la un loc, copilul are ocazia sa invete o multime de lucruri frumoase. Puteti selecta cateva ritualuri de la fiecare in parte, pe care le credeti mai importante si sa il invatati pe cel mic sa le faca odata cu voi.

Dar mai important decat traditiile cu care ati fost crescuti si cu care sunt obisnuiti este sa va faceti unele proprii, de familie. Aveti ocazia sa va stabiliti propria identitate familiala cu ajutorul acestor ritualuri pe care copilul le va invata si le va aplica si la maturitate perpetuand mostenirea de familie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Traditii copii Crestere copii Dezvoltare copii Traditii craciun Masa in familie Povesti culcare copii

Articole recomandate

Citeste si despre