Oare poti fi tu cauza comportamentului nepotrivit al copilului?

/ / Modificat: 2017-12-13
Oare poti fi tu cauza comportamentului nepotrivit al copilului?

Toddlerii sunt la varsta la care probabilitatea sa aiba un comportament nepotrivit este mare: crize de tantrum atunci cand iti este lumea mai draga, raspunsuri obraznice date parintilor, crize de plans in supermarket. Unele dintre aceste comportamente nu pot fi evitate, fac parte din procesul de crestere, insa este posibil ca si parintii sa favorizeze aparitia unora dintre ele.

Descopera care sunt greselile care, daca parintii le fac in mod constant, pot creste probabilitatea unui comportament nepotrivit al copiilor:

1. Nu ii acorzi suficienta atentie

"Hei, mama uite ce am facut"! Nu este un secret faptul ca toti copiii, indiferent de varsta, au nevoie ca de aer de atentia parintilor. Si nu numai sa ii ajute la lectii, sa le puna masa sau sa ii duca la scoala, ci si sa petreaca timp cu ei, sa se joace impreuna.

Insa in momentul in care copilul constata ca un parinte este mai interesat de smartphone sau de televizor decat de desenul pe care vrea sa ti-l arate, atunci este mult mai predispus sa aiba un comportament urat si sa tranteasca desenul pe jos.

2. Te certi cu partenerul in fata copilului

Una dintre modalitatile prin care copilul invata sa se poarte este imitarea comportamentului parintilor sai. Daca micutii vad ca parintii tipa constant unul la altul sau isi spun vorbe urate, vor crede ca este normal sa te porti asa. Copiii pot incepe sa vorbeasca urat.

Insa cum nimeni nu este perfect, se poate intampla in orice familie sa aiba loc o cearta de fata cu copilul. Important este ca dupa aceea, cand toata lumea este calma, sa ii explici copilului tau ceea ce ai facut gresit, in loc sa te comporti ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

3. Nu ii anticipezi nevoile

Toddlerii sunt suparaciosi cand le este foame, nerabdatori si agitati cand au multa energie, morocanosi cand le este somn. Iar daca tu alegi sa mergi cu ei la cumparaturi fix inainte de ora mesei ori inainte de culcare, nu te mira ca o sa faca isterii prin magazine.

Este important sa anticipezi nevoile copilului tau si sa iti adaptezi programul in functie de asta. Poti amana cumparaturile dupa ce ii dai sa manance sau dupa repriza de somn.

4. Ignori comportamentele bune

Cand a stricat o jucarie, cand a tipat la fratiorul sau la surioara lui, cand nu a vrut sa mearga la timp la culcare l-ai criticat si i-ai spus unde a gresit. Insa atunci cand si-a aranjat jucariile, cand te-a ajutat sa pui masa sau cand ti-a spus ca a fost laudat de educatoare, nu ai spus nimic.

Daca micutii sunt ignorati de fiecare data cand au o realizare sau cand se poarta frumos, insa primesc critici de fiecare data cand nu isi asculta parintii, ei pot crede ca unica modalitate de a capta atentia adultilor este facand pozne.

5. Ai asteptari prea mari

Se intampla adesea ca parintii sa aiba asteptari nerealiste de la pruncii lor, iar cand copiii nu le duc la indeplinire, parintii au grija sa le atraga atentia. Un exemplu: sa te astepti ca masa sa fie perfect curata dupa ce mananca un copil de doi ani. Este un lucru imposibil. Important este ca parintii sa aiba asteptari in functie de varsta micutului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Probleme comportament copii Cauze comportament nepotrivit copii Comportament negativ copii Comportament urat copii

Articole recomandate

Citeste si despre