De ce copiii se comporta urat uneori? 5 motive comune

/ / Modificat: 2023-04-01
De ce copiii se comporta urat uneori? 5 motive comune

Ca parinti, cine nu s-a confruntat macar o data cu o situatie in care copiii se comporta urat? De exemplu, o cearta intre frati pentru o jucarie sau un acces de furie. Poate ca stim clar cum ne-am simtit in aceasta situatie, de obicei intre iritat si jenat. Dar nu stim intotdeauna care este motivul situatiei si cum sa o rezolvam.

Ce inseamna purtare necorespunzatoare?

Inainte de a intelege motivele pentru care ne confruntam cu comportamentul neadecvat sau cu crizele de furie ale copiilor, trebuie sa clarificam ce este comportamentul neadecvat. Aceasta nu trebuie asimilata cu o problema sau o tulburare de comportament. Nerespectarea anumitor reguli sau faptul de a fi neastamparat face parte din dezvoltarea si cresterea copiilor.

Desigur, ca adulti, rolul nostru este de a ghida si de a decide pana unde si cand. Dupa cum afirma psihologul Álvaro Bilbao, exista limite care pot fi incalcate, deoarece sunt facute pentru a experimenta si a descoperi ce se poate si ce nu se poate face, precum si consecintele acestora. Cu toate acestea, exista altele care trebuie respectate si in privinta carora adultii trebuie sa fie fermi si consecventi. Acestea sunt legate de valori si de evitarea situatiilor care ii pun pe copii in pericol.

De ce se comporta copiii urat uneori?

Exista momente in care copiii se comporta urat si sfideaza limitele impuse de parinti. Iata care sunt cele mai comune motive pentru care se intampla acest lucru:

1. Sfidarea autoritatii

In timpul copilariei, micutii dobandesc autonomie si libertate. Ei incep sa isi dezvolte abilitatile, sa invete despre ei insisi si sa testeze. Unul dintre modurile in care fac acest lucru are legatura cu faptul ca le arata adultilor cine sunt, cum gandesc si ca "se pot descurca singuri".

2. Reflectarea realitatii in care traiesc

Copiii sunt ca niste bureti, absorbind tot ceea ce vad si experimenteaza. Prin urmare, daca resursele pe care le folosim pentru a rezolva conflictele in propria casa nu sunt adecvate, ei vor lua aceleasi exemple.

3. Schimbari in rutina

Unele situatii, cum ar fi mutarea casei, schimbarea scolii sau sosirea unui nou frate in familie, printre altele, pot fi coplesitoare si provocatoare. Acest lucru ii provoaca copilului anxietate, disconfort si nedumerire, asa ca "purtarea gresita" este o modalitate de a se descarca in astfel de situatii.

4. Dificultati de control al impulsurilor

Desi este de asteptat ca la o anumita varsta copiii sa nu mai poata astepta, uneori incapacitatea de a se stapani poate fi mai problematica. Este vorba de cazuri recurente in care copiii isi musca colegii, ii lovesc sau se lovesc singuri. In functie de gravitatea problemei, aceste cazuri merita interventia unui profesionist pentru a exclude orice alt tip de diagnostic.

5. Frustrarea

Frustrarea este unul dintre motivele predominante, dar aici pot fi incluse si multe alte emotii. Adesea, copiii se comporta gresit atunci cand isi doresc ceva ce nu pot obtine.

Desigur, exista multe motive nementionate pentru care copiii se comporta asa cum o fac. In orice caz, este intotdeauna recomandat sa nu uitam cine este copilul si sa tinem cont de personalitatea sa, de contextul si de situatiile prin care poate trece. Doar asa vom putea sa il ajutam.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comportament copil Comportament urat copii

Articole recomandate

Citeste si despre