Copilul-sef. Cum il scapi de atitudinile agresive

/ / Modificat: 2018-11-22
Copilul-sef. Cum il scapi de atitudinile agresive

Intalnim tot mai des copii care vor sa le dea tuturor porunci, care isi doresc ca toata lumea sa stea in slujba lor. Uneori, fara sa ne dam seama, chiar noi parintii suntem cei care le favorizam acest comportament, urmare a faptului ca avem mereu grija sa nu ii contrazicem, ii laudam si ii alintam continuu.

Tipologia “printisorului” sau a “copilului-sef” a devenit tot mai frecventa. Motivul se regaseste in atitudinea parintilor, care reusesc cu greu sa le spuna un “NU” hotarat copiilor.

Iata ce spun psihologii ca ar trebui sa facem ca sa il dam jos de pe tron pe micul print:

Nu esti un parinte rau daca ii refuzi ceva

Uneori ni se pare un chin sa ii refuzam copilului un anume lucru care l-ar putea multumi. Asta nu inseamna ca trebuie sa spunem DA la tot ceea ce cere, dar nici ca trebuie sa spunem NU la orice isi doreste.

Stabileste limite, dar fara prea multe explicatii

De cand era micut, copilul ar trebui sa inceapa sa cunoasca nu doar realitatea care il inconjoara, ci si limitele realitatii. Iar aceste limite le experimenteaza prin acei NU pe care un parinte ii spune. Explicatiile vizavi de interictii se dau o data, dupa care trebuie sa avem si curajul sa impunem deciziile luate, fara a dezbate prea mult.

Lasa-l sa isi doreasca un lucru, nu sa il obtina usor

Adesea suntem tentati sa ii oferim anumite lucruri unui copil chiar inainte ca acesta sa ni le ceara, parca si pentru a-i demonstra celui mic cat de buni parinti suntem fiindca ii putem intui dorintele sau poate pentru ca vrem ca el sa aiba ceea ce noua ne-a lipsit copii fiind.

Doar ca in felul acesta privam copilul de o oportunitate pretioasa, aceea de a simti dorinta. Este de datoria noastra sa avem grija sa nu ii lipseasca nimic copilului, insa trebuie sa il facem sa constientizeze nevoia pe care o are si valoarea lucrurilor pe care le primeste. Da-i, in schimb, copilului sansa de a experimenta fiorul asteptarii, bucuria surprizei, faptul ca primeste un lucru ca rasplata pentru meritele sale.

Lasa-l sa aleaga, dar nu prea mult

E ok sa il responsabilizezi, sa il implici in decizii, sa iti doresti sa fie autonom, stapan pe sine, dar trebuie sa intelegi ca una peste alta este inca un copil si ca nu e mereu extrem de educativ sa il lasi pe el sa aiba un cuvant de spus in orice situatie, de la ce haine sa ii cumperi (indiferent de costuri), pana la ce sa manance sau ce cursuri sa urmeze.

Consecintele? Pe de o parte, il incarci excesiv cu responsabilitati, la o varsta la care copiii au nevoie de parinti sa aleaga pentru ei si sa se simta protejati de autoritatea lor. Pe de alta parte, pentru ca il faci sa se simta omnipotent si ii dai impresia ca e capabil sa domine si sa decida totul.

Creeaza-i relatii sanatoase cu ceilalti

Limitarea omnipotentei este, de asemenea, educativa pentru o relatie sanatoasa cu cei din jur. In cazul in care copilul a crescut cu ideea ca este stapan peste toti si peste toate, atunci cand se afla impreuna cu colegii sai sau in orice alt grup in care trebuie sa accepte drepturile celorlalti, va dori sa isi impuna vointa, va pretinde ca are dreptate si ii va dispretui pe ceilalti.

Acest lucru poate dezvolta doua comportamente diferite: fie devine agresiv si intolerant fata de cei care tind sa-i blocheze calea fie se va victimiza, sustinand ca ceilalti nu il inteleg. In ambele cazuri, risca sa se izoleze sau sa fie exclus din grup.

Urmareste respectarea regulilor impuse

Se intampla de multe ori sa impui o regula, sa spunem ca ii permiti utilizarea tabletei sau a smartphone-ului doar 30 de minute pe zi, iar apoi sa uiti de ceea ce ai stabilit si sa il lasi sa foloseasca ore in sir aceste gadgeturi doar pentru ca in felul acesta este cuminte si te lasa in pace sa lucrezi. In felul acesta, regulile isi pierd din valoare, iar copilul afla ca limitele pot fi ocolite. Cel mai bine este sa ii oferim copilului limite controlabile pentru a nu ne pierde credibilitatea si pentru ca cel mic sa nu inteleaga ca poate face intotdeauna ceea ce vrea.

Nu ii da mereu dreptate

Daca se cearta cu unul dintre prietenii sai, nu e obligatoriu sa ii dai dreptate copilului tau in acest conflict. Trebuie sa inteleaga daca greseste unde si de ce o face. Spre exemplu, daca obtine note proaste la scoala nu trebuie sa justificam aceste performante slabe ca fiind de vina profesorul care nu explica bine.

In felul acesta ii vom intari sentimentul de superioritate presupus si vom sustine comportamentul sau. In schimb, este important sa-l indemnam sa incerce sa inteleaga ce s-a intamplat si sa gaseasca strategiile de a face fata dificultatilor pe cont propriu.

Lasa-l sa intre in competitie cu altii

Pentru a-i modela atitudinea, e bine sa ii dai copilului cat mai multe oportunitati de a face comparatii cu colegii, mai ales daca este copil singur la parinti si in casa ocupa pozitia dominanta. Fiind alaturi de colegi invata sa fie atent si la punctul de vedere al celuilalt si sa profite de beneficiile impartirii si chiar renuntarii imediate in perspectiva unui avantaj viitor. Intr-o comunitate te comporti cu ceilalti de la egal la egal.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii Comportament copii Cauze comportament nepotrivit copii Copil agresiv

Articole recomandate

Citeste si despre