Cum sa faci ca cei din jur sa nu iti mai rasfete atat de mult copilul

/ / Modificat: 2018-08-06
Cum sa faci ca cei din jur sa nu iti mai rasfete atat de mult copilul

Un proverb african spune ca "este nevoie de un sat intreg sa cresti un copil", dar parintii din intreaga lume rezoneaza cu aceasta zicala pentru ca, mai devreme sau mai tarziu, ai nevoie de putin ajutor din partea celor din jur si mai ales a familiei apropiate pentru a avea grija de copilul tau. Si peste tot in lume bunicii copilului sunt primii care vor sari in ajutorul proaspetilor parinti aflati la inceput de drum, pentru a le da un moment sa respire si pentru a petrece timp cu nepotii lor.

Ce faci insa atunci cand dragostea bunicilor si a rudelor apropiate ii face pe acestia sa iti incalce regulile prestabilite si iti rasfete copilul atat de mult incat dupa o scurta interactiune cu ei tu sa nu te mai poti intelege cu prichindelul tau?

Cum sa ii faci pe cei din jur sa nu iti mai rasfete copilul?

Crizele de nervi dulci

Copilul tau a venit acasa dupa jumatate de zi petrecuta cu bunica si trei zile mai tarziu inca trebuie sa faceti fata crizelor sale de nervi de fiecare data cand nu obtine ce vrea de la voi, insa nu stii cum poti vorbi cu bunica celui mic fara sa va certati, sau sa o jignesti, dar in asa fel incat sa o faci sa inteleaga ca rasfatul copilului are repercursiuni zile intregi dupa o singura dupa amiaza petrecuta cu el?

Desi i-ai spus in nenumarate randuri ca dulciurile si sucurile dupa o anumita ora nu ii sunt permise celui mic pentru ca il vor tine treaz pana tarziu, la bunica acasa regula este inexistenta si totul este permis, asa ca nu este de mirare ca cel mic revine acasa agitat si cu impresia ca totul i se cuvine.

La tine sau la mine?

O modalitate de a evita aceasta situatie ar fi sa schimbati locatia si in loc sa lasi copilul la bunica acasa, sa vina ea la voi pentru a petrece timp cu cel mic.

Specialistii spun ca este mai usor pentru cei din jur sa respecte regulile impuse de catre parintii copilului atunci cand se afla acasa la voi decat daca sunt pe propriul lor teritoriu. In acest fel ai putea avea mai mult control asupra situatiei si poate ca bunicii vor asculta mai bine atunci cand le vorbesti despre regulile tale in ceea ce priveste copilul.

Discutati deschis si sincer

O alta abordare ar fi sa incerci sa discuti sincer si deschis cu cei din jur care iti rasfata copilul atunci cand nu ar trebui si sa le explici ce consecinte au actiunile lor asupra celui mic si a interactiunii dintre voi.

Ai putea, de asemenea, sa incerci sa le explici si care sunt motivele pentru care ai stabilit anumite reguli pe care ei le incalca fara sa clipeasca pentru a-i ajuta sa inteleaga mai bine ce sta in spatele deciziei tale de a nu incuraja anumite obiceiuri alimentare sau tipare comportamentale care nu sunt in avantajul dezvoltarii celui mic.

Atunci cand cei din jur iti rasfata copilul astfel incat acest lucru afecteaza modul in care el se comporta acasa, daca acest lucru da nastere crizelor de nervi de fiecare data cand nu primeste ce vrea si daca consideri ca este in detrimentul copilului tau, poti sa vorbesti cu acestia si sa lasi de inteles ca daca nu pot respecta regulile impuse atunci veti fi nevoiti sa apelati la ajutor din alta parte, ceea ce va limita timpul pe care ei il petrec cu prichindelul.

Poate insa cel mai important este sa analizezi cu calm care este intentia bunicilor sau a celor apropiati atunci cand iti rasfata copilul, inainte de a le declara razboi.

Familia si in special bunicii iti iubesc copilul, insa daca tu consideri ca rasfatul intervine in evolutia celui mic, atunci poti recurge la ajutor in afara familiei, la persoane care sa iti respecte regulile si deciziile de crestere a propriului tau copil.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Rasfat Rasfat copii Copii rasfatati Semne copil rasfatat

Articole recomandate

Citeste si despre