De ce nu trebuie sa-ti rasfeti copilul prea mult

/ / Modificat: 2023-07-08
De ce nu trebuie sa-ti rasfeti copilul prea mult

Pentru un parinte nimic nu este mai placut decat sa-i ofere copilului tot ceea ce isi doreste si tot ceea ce nu a avut parintele cand era copil, la randul lui. De la petreceri aniversare fastuase, la vacante superbe, cele mai frumoase si noi jucarii si pana la electronice de ultima generatie, nimic nu pare sa fie prea putin pentru copil. La suprafata pare o copilarie perfecta insa, in realitate, lucrurile nu stau chiar asa. 

Oferindu-i copilului prea multe posesiuni si privilegii le poate face rau. Rasfatul excesiv al copiilor se traduce de multe ori prin neglijenta parintilor, care incearca sa compenseze in acest fel ceea ce nu-i ofera micutului. Aceste lucruri pot avea consecinte devastatoare pentru copii.

Tipuri de indulgenta excesiva

Indulgenta nu inseamna doar cumpararea multor cadouri. Poate implica, de asemenea, sa le oferi copiilor prea multa libertate si prea putina disciplina.

Potrivit cercetatorilor de la Overindulgence Project exista trei tipuri de indulgenta:

1. Daruirea prea multor lucruri. Fie ca este vorba despre jucarii, electronice sau activitati, a oferi prea mult unui copil poate fi daunator. Copiii au nevoie de timp liber si au nevoie, de asemenea, de oportunitati pentru a invata cum sa se distreze singuri.

2. Supraprotectia. Parintii care fac prea multe pentru copiii lor ii impiedica sa invete abilitatile de care au nevoie pentru a dobandi independenta. A face temele unui copil in locul lui sau a-l salva de toate emotiile neplacute poate interfera cu o dezvoltare sanatoasa.

3. Lipsa disciplinei. Faptul de a nu le oferi copiilor suficienta disciplina sau limite sanatoase ii poate impiedica sa devina adulti autodisciplinati. Acest lucru poate include faptul ca nu ii atribui copilului treburi casnice ori ca cedezi de fiecare data cand face un aces de furie. 

Motive pentru care parintii ii rasfata prea mult pe copii

Se simt vinovati. Exista multe motive pentru care parintii isi rasfata excesiv copiii. Cel mai frecvent motiv este vinovatia. Un parinte care lucreaza multe ore si nu petrece suficient timp cu copilul, nu vrea sa-i ofere acestuia responsabilitati si/sau ii cumpara orice isi doreste. 

Vor ca micutii sa fie mereu fericiti. Un alt motiv comun pentru care parintii isi rasfata excesiv copiii este ca vor ca acestia sa fie "fericiti". Pentru ca nu vor sa riste ca cei mici sa se supere, nici macar putin, sunt in stare sa le ofere tot ceea ce isi doresc. Acesti parinti nu stiu sa raspunda crizelor de furie si supararilor copiilor, prin urmare prefera sa le evite. Pentru a-si face viata mai usoara pe termen scurt acesti parinti evita disciplinarea copiilor.

Umplerea propriului gol. Alti parinti vor sa le ofere copiilor tot ceea ce ei nu au avut in copilarie. Un parinte care a crescut in saracie isi va dori ca micutului lui sa nu-i lipseasca niciodata nimic. La fel, un parinte care a avut parinti foarte stricti, poate ajunge sa-i ofere copilului prea multa libertate. Prin acest comportament considera ca ii fac un bine copilului si, in acelasi timp, incearca sa-si umple propriul gol.

De ce nu este sanatos sa-ti rasfeti prea mult copiii

Rasfatul excesiv, desi este facut cu cele mai bune intentii, are efecte devastatoare asupra dezvoltarii copilului. Iata cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa va ganditi de doua ori inainte de a le oferi totul copiilor:

  • Copilul trebuie sa invete ca poate trai fara majoritatea lucrurilor. Atunci cand copiii primesc tot ce isi doresc, incep sa creada ca nu pot trai fara cel mai nou gadget sau ca nu pot supravietui fara adidasi noi. Este important ca parintii sa-I invete pe copii care este diferenta dintre dorinte si nevoi.
  • Copilul poate crede ca fericirea provine din bunurile materiale.
  • Copilul poate ajunge sa nu mai pretuiasca nimic. Atunci cand copiii au prea multe lucruri pot ajunge ca nimic sa nu le mai aduca fericire. Altii, in schimb, pot ajunge sa nici nu observe cand acestea se strica sau cand le pierd si nu vor invata sa aiba grija de propriile lucruri. 
  • Copiii pot ajunge sa creada ca exista o legatura intre valoarea lucrurilor de si valoare de sine. Puteti trimite un mesaj ca exista o legatura intre valoarea neta si valoarea de sine. Bunurile materiale pot deveni un simbol al statutului pentru copiii care cred ca este important sa arate cat de mult au.
  • Pe de alta parte, lipsa de disciplina ii invata pe copii ca nu trebuie sa respecte regulile si vor ajunge sa creada ca sunt mai presus de reguli si mai speciali decat toti ceilalti.
  • Copiii care au avut parinti supraindulgenti ajunga sa devina adulti care raporteaza sentimente cronice de nemultumire. Potrivit studiilor, multi dintre acesti adulti raporteaza ca mananca si cheltuiesc prea mult.  In plus, multi dintre ei sunt nefericiti si au probleme de adaptare la realitate.

Sursa foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Rasfat copii

Articole recomandate

Citeste si despre