Cum sa NU cresti un copil rasfatat. Trucuri si sfaturi pentru o educatie eficienta

/ / Modificat: 2021-10-02
Cum sa NU cresti un copil rasfatat. Trucuri si sfaturi pentru o educatie eficienta

Fiecare decizie pe care o luam in privinta copiilor nostri are consecinte mai mari sau mai mici in ceea ce priveste educatia lor si comportamentul pe care il vor avea mai tarziu. Consecintele sunt pozitive si negative deopotriva, iar rasfatul este o problema pe care multi parinti vor sa o evite. Cum sa faci si ce sa eviti atunci cand esti parinte pentru a nu avea un copil rasfatat?

Copiii rasfatati sunt la tot pasul. Ii vedem in parc, in magazine, la scoala sau la gradinita sau poate sunt chiar copiii nostri. Este important sa intelegem, ca parinti, ca micutii nostri nu se nasc asa, ci rasfatul este o consecinta a educatiei pe care o primesc.

In zilele noastre, multi parinti lucreaza multe ore pe zi, iar timpul pe care il dedica micutilor lor este foarte scurt. Din acest motiv, o majoritate covarsitoare simte nevoia sa compenseze lipsa din viata copiilor cu lucruri material si concesii nejustificate. “Reteta” pare simpla: atunci cand nu ii poti fi alaturi, ii cumperi jucarii in speranta ca acest lucru va compensa lipsa ta. In realitate, acest lucru te face pe tine sa te simti mai putin vinovat, iar pe copil il invata sa fie materialist si sa creada ca poate obtine orice isi doreste de la parinti.

Sa nu mai vorbim despre situatiile cand copiii petrec foarte mult timp la bunici, iar acestia ar face orice pentru a-i vedea fericiti si a nu simti lipsa parintilor, astfel ca ajung sa ii rasfete peste masura.

Cum sa NU cresti un copil rasfatat

Ca in orice alta problema, preventia este mai dezirabila decat reparatia, asa ca, inainte sa va intrebati cum ati putea sa corectati comportamentul copiilor rasfatati, este bine de stiut ce sa faci pentru a evita sa cresti copii cu obiceiuri proaste.

1. Petrece timp de calitate cu copilul tau si renunta la scuze

Copiii din ziua de astazi au, conform studiilor, o capacitate scazuta de recuperare dupa frustrare si sunt mai predispusi la stari de anxietate, depresie si egoism. Chiar daca esti foarte ocupat si ai putin timp pe care sa i-l dedici copilului tau într-o zi, fa ca acel timp sa conteze.

Fie ca este vorba doar despre o ora pe zi, petrece acea ora conectandu-te real cu copilul, jucati-va impreuna si lasa deoparte preocuparile casnice sau telefonul mobil. Prin joc, copiii invata sa relationeze, sa isi exprime emotiile si sa isi controleze sentimentele intense precum furia. Nu uitati ca importanta este calitatea, nu cantitatea timpului petrecut impreuna.

2. Invata-l despre valori si educa-l cu blandete

In loc sa abuzezi de ”nu” si sa recurgi la pedepse atunci cand cel mic greseste, crezand ca astfel il disciplinezi, incearca sa il inveti despre valorile importante din viata. Nu uita ca orice lectie se preda prin exemplu si afectiune, iar cu rabdare, copilul tau va intelege si va aplica tot ce ii spui.

Fii ferm atunci cand impui o regula, dar fara sa dai dovada de duritate sau sa il abuzezi. Chiar daca va fi nemultumit pe moment, va intelege importanta regulilor si le va aplica si el. De exemplu, atunci cand ii spui ca este timpul sa plecati din parc, s-ar putea sa nu ii convina. Mai da-i cateva minute sa se joace, dupa care ii spui clar ca trebuie sa plecati. Chiar daca va riposta initial, pe viitor va intelege ca este o regula si nu veti ajunge la situatii in care se tranteste pe jos sau plange si nu mai poate fi linistit.

Nu uita ca educatia este un process de durata, iar comportamentele copiilor se contruiesc treptat, pas cu pas. Chiar daca pare ca o metoda nu da rezultate, nu te lasa descurajata! Atunci cand pare ca nimic nu functioneaza, nu uita ca ai intotdeauna la indemana carti, articole de specialitate si psihologi ale caror expertize sunt la o cautare distanta pe internet.

FOTO: Freepik.com

Taguri Rasfat

Articole recomandate

Citeste si despre