Vrei sa mergi la mare sau la piscina? Cand poate sa faca bebelusul baie, pentru prima data, in piscina sau in mare?

/ / Modificat: 2023-06-18
Vrei sa mergi la mare sau la piscina? Cand poate sa faca bebelusul baie, pentru prima data, in piscina sau in mare?

Vara si-a intrat in drepturi, iar tot mai multi parinti dau fuga la mare sau la piscina impreuna cu copiii. Insa cand este momentul potrivit pentru ca un copil sa faca prima baie in piscina sau in mare?

Daca esti la primul copil si adori vacantele la plaja sau weekendurile la piscina, atunci este de inteles sa astepti cu nerabdare prima baie a copilului, dar si momentul in care acesta va creste suficient astfel incat sa va puteti juca in apa.

Prima baie a bebelusului in mare sau piscina

Se recomanda ca prima baie a bebelusului, fie ca este vorba de piscina sau de mare, sa aiba loc incepand cu varsta de sase luni. In alte tari, precum in Belgia, aceasta nu este recomandata pana la varsta de un an, din cauza riscului crescut de infectii si alergii.

In Romania nu exista interdictii de varsta, insa este important sa fii constient de faptul ca micutii pot contacta usor infectii din astfel de locuri. Poti, in schimb, sa alegi o piscina de incredere, care este foarte bine curatata si igienizata, precum cele specializate pe cursurile de inot destinate bebelusilor. 

Nu inseamna nici ca inainte de varsta de sase luni nu poti sa-ti duci bebelusul in apa, sa il uzi cu mana sau sa te joci cu picioarele in apa, cu precautiile necesare.

Atentie la soare!

Inainte de varsta de sase luni, bebelusii sunt extrem de vulnerabili la expunerea la soare si nu este indicat sa folosesti creme de protectie solara, ci mai degraba sa folosesti bariere fizice (tricou, umbrela, palarie). Prin urmare, cel mai bun sfat este sa tii bebelusul la umbra si nu in mare sau in piscina, in plin soare.

Ai grija la apa

Apa de mare este mai benefica pentru piele decat apa clorurata. Cu toate acestea, pielea unui nou-nascut este foarte sensibila, iar salina poate provoca mancarimi.

Pe de alta parte, apa din piscina contine clor si alte substante chimice care pot afecta pielea delicata a bebelusului. In plus, piscinele, in special cele aglomerate, sunt un teren propice pentru microorganisme care pot provoca iritatii ale pielii sau pot duce la infectii ale ochilor si urechilor.

Daca bebelusul are dermatita atopica sau eczema, este indicat sa astepti cateva luni pana la prima baie in piscina sau in mare. 

In orice caz, nu uita ca baile nu trebuie sa depaseasca 10 minute. De asemenea, asigura-te ca ochii si urechile bebelusului nu intra in apa. Dupa fiecare imbaiere fa-I un dus copilului, cu apa curata, pentru a indeparta orice urma de sare sau clor de pe pielea micutului. 

Piscina gonflabila, o solutie?

O piscina mica, gonflabila, poate fi o solutie pentru a-ti proteja copilul de clorul din apa sau de apa sarata a marii. Poti lua cu tine o sticla de apa de la chiuveta, sau apa plata, pe care sa o pui in piscina, pentru ca micutul sa se poata balaci in voie.

ATENTIE! Si in acest caz, chiar daca copilul sta in fundulet sau chiar a inceput sa mearga, trebuie supravegheat constant. De asemenea, acesta nu trebuie sa stea mai mult de 10 minute in apa.

Acestea nu sunt insa recomandate copiilor mai mici de 5-6 luni, care nu pot sta inca in fundulet. 

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus piscina Baie bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre