Cat de des ar trebui sa-i faci baie unui copil

/ / Modificat: 2018-12-03
Cat de des  ar trebui sa-i faci baie unui copil

Pediatrii sunt de parere ca in special nou nascutii nu trebuie sa faca baie in fiecare zi. Desigur, trebuie sa te asiguri ca scutecul este schimbat la timp si zona este curata si ...ei bine, catifelata, insa pana cand bebelusul tau nu incepe sa mearga de-a busilea si sa sa se murdareasca, o baie zilnica nu este cu adevarat necesara.

Asa ca de ce crezi ca trebuie sa ii faci baie copilului tau in fiecare zi?

Frecventa baii

Nu exista raspuns stiintific sau biologic care sa raspunda la intrebarea cat de des ar trebui sa speli un copil. Pe timpuri, parintii isi spalau destul de rar copiii, insa in ziua de astazi, normele societatii aproape ca impun sa iti speli copilul zi de zi.

Multi bebelusi si toddleri, in special cei care inca nu merg, nu au nevoie sa fie spalati cu sapun in fiecare zi. Daca copilul tau are pielea sensibila si uscata, atunci ar trebui sa il speli cu un sapun bland o data pe saptamana.

O data la cateva zile, daca copilul nu este foarte murdar, poti sa il tii in cadita, cu apa calda, ca un ritual inainte de culcare.

Cauze ale sensibilitatii pielii

Multe dintre problemele pielii sensibile si iritate sunt agravate de obiceiurile de baie care in mod neintentionat usuca prea mult pielea copilului tau. Daca cel mic sta in apa pentru prea mult timp si ii mai si cureti pielea cu sapunuri parfumate si agresive, atunci este foarte posibil sa i se usuce pielea si sa apara complicatii ale afectiunilor pielii.

Unele dintre aceste afectiuni ale pielii, precum eczema din copilarie (dermatita atopica) nu sunt cauzate de mizerie, sau de lipsa igienei. Prin urmare, nu trebuie sa insisti sa speli zonele afectate ale pielii in cazul acestor tipuri de afectiuni si asta pentru ca nu vei face decat sa ii ususci si mai mult pielea copilului, deja sensibila.

Sfaturi pentru baia copilului

Iata cateva sfaturi care ar putea sa iti fie de folos daca copilul tau are pielea uscata, sensibila sau prezinta eczeme:

  • este indicat ca temperatura apei sa fie calduta si nu fierbinte
  • baile ar trebui sa fie scurte, intre 5 si 10 minute
  • pentru a evita uscarea excesiva a pielii copilului, foloseste sapunuri blande, fara parfum, sau produse dermatologice care nu contin sapun, recomandate de pediatru
  • foloseste o cantitate mica de sapun si spala copilul cu mana si nu cu bureti sau prospop de baie, pentru a nu irita pielea sensibila
  • nu lasa copilul sa stea si sa se joace in cada daca apa este plina de sapun
  • foloseste sapunul la finalul baii, nu la inceput
  • cand terminati baita, clateste copilul cu apa calduta pentru a indeparta tot sapunul de pe piele; lasa-l pe cel mic se zbantuie putin ca sa scape de excesul de apa, apoi aplica creme, lotiuni, sau unguente cat timp pielea este inca umeda.
  • evita sa folosesti creme cu parfum, care contin agenti de colorare si alte ingrediente chimice;
  • foloseste produse recomandate de pediatrii, uleiuri si creme albe sau incolore si asigura-te ca nici unul dintre aceste produse nu contin alcool.

Pentru multi parinti baia este in ziua de astazi parte din ritualul de seara al copiilor lor, insa daca cel mic are o piele sensibila si observi des semne ale dermatitei atopice, specialistii te sfatuiesc sa eviti sa ii faci baie celui mic in fiecare seara, daca nu este nevoie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Baie bebelus Baie copii

Articole recomandate

Citeste si despre