Ingrijirea constanta a pielii bebelusului si baita corecta

/ / Modificat: 2013-09-15
Ingrijirea constanta a pielii bebelusului si baita corecta

pediatru-Roxana-Rusu-Pusca-PampersSfaturi oferite de medicul pediatru Roxana Rusu Pusca, expert Pampers

Pentru sfaturi legate de dezvoltarea si ingrijirea celor mici, expertii Pampers te asteapta pe pagina de Facebook Lumea Mamicilor, la sectiunea "Intreaba expertii".

Ingrijirea pielii bebelusului

Cum curatam corect ochii bebelusului?

Intotdeauna, curatarea pielii bebelusului incepe cu spalarea fetei. Mai intai de toate, se spala ochisorii, folosindu-se pentru fiecare cate o compresa sterila diferita, pentru a evita transmiterea unei posibile afectiuni de la un ochi la celalalt. Compresele sterile trebuie umezite cu ser fiziologic sau apa calduta (ce inainte a fost fiarta si apoi racita), iar spalarea se incepe de la coltul mai curat al ochiului, pentru a nu intinde secretiile pe toata suprafata acestuia.

baita-bebe

Cum stergem nasul si urechile bebelusului?

Nasucul si urechile se sterg numai la suprafata, fara a introduce betisoare in interiorul acestora. Pentru urechi, este recomandata tamponarea cu un prosop subtire, insistand in zona exterioara a urechii, in cea din spatele ei si mai ales asupra cutelor. Pentru desfundarea nasului, sunt de ajutor picaturile cu ser fiziologic, spray-ului cu apa de mare si, eventual, aspirarea secretiilor daca este necesar.

Cum ingrijim fata si unghiutele micutului?

Manutele si fata trebuie spalate ori de cate ori este nevoie, mai ales zona gurii si a nasului, pentru a indeparta urmele de lapte dupa masa sau saliva. De asemenea, unghiile se vor taia cu o forfecuta cu varfuri rotunjite, avand in vedere miscarile bruste ale celui mic. Se evita astfel posibile accidente ce pot aparea in cazul in care este folosita o forfecuta obisnuita. 

Care este toaleta corecta a ombilicului?

Zona ombilicului se curata bine, atat inainte ca acesta sa cada, cat si dupa ce a cazut. Trebuie avuta mare grija, pentru ca aceasta zona sa fie mereu curata si uscata. Pana la cicatrizarea totala, zona se va tampona cu alcool medicinal sau cu betadina si apoi se va aplica pudra pe baza de bacitracina.

Baita corecta a bebelusului

Esentiala pentru o piele sanatoasa este baia zilnica a celui mic, indiferent de anotimp.  Temperatura apei va fi de 35-36 grade Celsius si se va masura subiectiv cu cotul sau cu un termometru special, in timp ce temperatura camerei de baie va fi intre 24-25 grade Celsius.

In cadita se pune mai intai apa rece si apoi apa calda si se amesteca bine. Nu se va adauga apa in cadita atata timp cat cel mic se afla in ea. Adancimea apei trebuie sa fie de maximum 10 cm, sa acopere jumatate din corpul copilasului, care va fi sustinut permanent de mana mamei. Sub capul bebelusului se va aseza un prosop impaturit, pentru a-l tine astfel deasupra apei.

Pentru inceput, se spala fata, ochii, urechile si gatul si ulterior capul si restul corpului. Dupa baie, bebelusul va fi sters cu grija cu un prosop moale si curat, acordand atentie pliurilor, urechilor, dupa care se pot aplica cremele si uleiurile speciale de ingrijire a pielii pentru copii.

Este necesar ca produsele pentru bebelusi (laptele de corp, crema, sapunul, samponul) sa fie create sub control medical, hipoalergenice, cu pH similar pielii, sa nu contina coloranti (parabeni) sau parfumuri si sa fie testate dermatologic.

Iritatii ale pielii pot aparea datorita imbaierilor de lunga durata (peste 10 minute), a temperaturii crescute a apei (peste 37 grade Celsius) care usuca pielea, a temperaturii crescute in camera copilului (peste 26 grade Celsius). In primele luni de viata, bebelusul este foarte sensibil la factorii de mediu. Astfel, indiferent de anotimp, camera celui mic nu trebuie sa fie supraincalzita sau prost aerisita si trebuie asigurata o umiditate de 60%.

Pielea bebelusului contine o multime de terminatii nervoase ce reactioneaza usor la stimuli exteriori. De aceea, folosirea unui scutec cu putere de absorbtie mare este esentiala la aceasta varsta.

Datorita tehnologiei superioare Dry Max, noul Pampers Premium Care asigura protectie de pana la 12 ore impotriva umezelii. Astfel, se indeparteaza riscul ca scutecul sa se frece de pielea bebelusului sau sa permita scurgeri ale lichidului pe langa acesta. Este foarte important ca pielea copilului sa fie uscata si protejata de umezeala, de temperaturi nepotrivite sau de contactul cu diferite tesaturi ce pot vatama epiderma.

pampers-premium-care

Utilizarea scutecelor Pampers Premium Care alaturi de servetele umede Pampers Sensitive ii va da oricarei mamici oportunitatea de a-i oferi copilasului sau protectia si ingrijirea pielii de care are nevoie. Acestea sunt testate dermatologic si contin o lotiune speciala care ajuta la restabilirea nivelului natural al pH-ului, actionand ca un strat protector pentru piele. 

servetele-pampers-sensitive

Asadar, mamicile pot simti ca iau cea mai buna decizie pentru bebelusul lor atunci cand aleg sa foloseasca Pampers Premium Care pentru o protectie de 5 stele a pielii micutului lor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Piele bebelus Ingrijire bebelus Baie bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre