Cand introducem orezul in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2017-06-22
Cand introducem orezul in alimentatia copilului

Orezul este una dintre cerealele care-si vor face cel mai repede loc in meniul bebelusului, inca de la inceputul diversificarii. Dintre toate cerealele care pot fi consumate la varsta de bebelus, orezul este singurul potrivit, intrucat nu are gluten, protejand copilul de riscul intolerantei sau al altor neplaceri medicale.

Afla care este varsta potrivita la care bebelusul poate manca orez, ce sortiment este mai potrivit pentru sistemul lui digestiv sensibil si la ce mese poate fi introdus in meniu! Inspira-te si din retetele pe baza de orez recomandate la aceasta varsta!

Cand se introduce in alimentatie?

Orezul este unul dintre alimentele cu care poti incepe diversificarea alimentatiei la bebelusi, intrucat este usor digerabil si hranitor. Asadar, poate fi adaugat in alimentatia bebelusului inca de la 6 luni.  

Ce vitamine si minerale contine?

Desi nu are o cantitate semnificativa de vitamine si minerale, orezul ramane un aliment de baza in dieta, datorita continutului crescut de proteine si fibre. Chiar daca este mai "saracacios" in vitamine si minerale, acestea contribuie la aportul zilnic total din aceste substante nutritive, ajutand bebelusul sa se dezvolte armonios si sa fie sanatos:

Minerale:

Magneziu;
• Fier;
• Fosfor;
• Potasiu;
• Cupru.

Vitamine:

• cantitati reduse de vitamina A, C si D;
• complexul de vitamine B.

    Printre principalele beneficii pe care orezul le are in sanatatea si dezvoltarea copilului, se numara:

    • reducerea colesterolului si prevenirea bolilor de inima;
    • combaterea afectiunilor digestive;
    • intarirea sistemului imunitar;
    • combaterea diabetului si a obezitatii;;
    • scaderea riscului de boli de rinichi.

      Cum alegi orezul pentru masa copilului?

      Ai putea fi tentata sa oferi bebelusului cereale integrale, datorita faptului ca sunt naturale si au proprietati mult laudate de nutritionisti. Specialistii sustin insa ca acestea sunt mai greu digerabile de copil si ca il baloneaza, provocandu-i disconfort abdominal.

      Specialistii recomanda orezul alb sau basmati pentru primele mese solide ale bebelusului. Si faina de orez este o optiune demna de luat in seama la inceputul diversificarii, intrucat este tolerata usor de stomacul copilului.

      De asemenea, este important sa optezi pentru sortimente fortifiate cu vitamine si minerale, pentru a furniza organismului micutului nutrientii esentiali de care are nevoie.

      Orezul brun sau integral isi va face loc in meniul celui mic la varsta de 1 an, cand sistemul digestiv va fi suficient de matur pentru a-l digera.  

      La ce mese il introduci?

      La inceputul diversificarii, orezul se introduce in meniul bebelusului la mesele de seara, in combinatie cu alimente usoare. Pe masura ce bebe creste si sistemul digestiv i se maturizeaza, este indicat sa optezi pentru orez brun sau integral si sa-l introduci si in mesele de pranz, in cantitati mici.

      Consulta intotdeauna pediatrul cu privire la cel mai potrivit moment din zi in care bebelusul tau poate consuma orez!  

      Cum il pregatesti si servesti?

      Orezul se serveste intotdeauna fiert. Daca folosesti faina de orez, o poti combina cu apa fiarta si racita sau lapte, la temperatura camerei, intrucat nu are nevoie de fierbere.

      La o jumatate de cana de orez alb, ai nevoie de 1 cana si 1/2 de apa. Pune-le la fiert impreuna. Orezul este gata in 10-15 minute. Este important sa respecti masurile, pentru a evita situatia in care orezul balteste in apa si esti nevoita sa il strecori. Daca adaugi cantitatile potrivite de apa, aceasta va patrunde in intregime in orez si nu vei pierde nutrientii din cereale.  

      Cu ce alte alimente il poti asocia?

      Orezul este un aliment versatil, care se preteaza la o multime de combinatii alimentare. La inceputul diversificarii, il poti combina cu lapte sau cu legume usoare, care sunt usor tolerate de stomacul micutului: morcovi, dovlecei.

      Mai tarziu, poate fi asociat si cu rosii, praz, ceapa sau broccoli. Ai grija sa respecti asocierile alimentare corecte, astfel incat sa eviti efectele indigeste.

      Retete cu orez pentru bebelusi

      7-8 luni
      Orez cu piersica
      Orez brun cu legume
      Orez cu dovlecel, morcov si ardei capia
      Peste cu orez si dovlecel
      Pilaf sarbesc cu ficatei de pui
      Piure de banane cu orez si iaurt
      Cartof cu conopida si orez brun

      8-9 luni
      Orez cu dovlecel, rosie si ardei copt
      Orez cu dovlecel si stevie
      Orez cu dovlecel, rosie si piept de pui
      Orez cu piure de caise

      9-10 luni
      Orez brun cu branzica si mar copt
      Orez brun cu broccoli

      10-12 luni
      Orez cu lapte si fructe

      Dupa 1 an
      Supa de rosii cu orez
      Orez cu legume mexicane
      Ardei umpluti cu orez
      Mancarica de dovlecei cu orez

      Tu ce tip de orez ai servit prima oara bebelusului si cu ce alimente l-ai combinat? Care este reteta pe baza de orez preferata a copilului tau? Impartaseste-ne parerile tale, dar si sugestii de retete noi, in sectiunea de comentarii de mai jos!

      Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

      Taguri Diversificare alimentatie Mese bebelusi

      Articole recomandate

      Citeste si despre