Cand introducem papaya in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2017-03-22
Cand introducem papaya in alimentatia copilului

Papaya nu este doar un fruct exotic, dulce si gustos, ci si un aliment extrem de hranitor si util in dezvoltarea copilului inca de la inceputul diversificarii. Majoritatea parintilor prefera sa ii faca loc in dieta micutului de pe la varsta de 8-10 luni, datorita texturii usor digerabile, dar si al rolului esential in combaterea anemiei, prevenirea cancerului, dezvoltarea oaselor sau intarirea sistemului imunitar.

Ce vitamine si minerale contine?

Desi este mai putin consumat in bucataria romaneasca, papaya este un fruct exceptional pentru cresterea si dezoltarea copilului. Contine o multime de vitamine si minerale cu rol esential pentru sanatate:

Vitamine:

  • Vitamina A
  • Vitaminele B1, B2
  • Vitamina C
  • Vitamina K

Minerale:

  • Potasiu
  • Fosfor
  • Magneziu
  • Calciu
  • Sodiu
  • Fier
  • Zinc

Cum alegi papaya pentru masa copilului?

  Papaya este un fruct de import care se comercializeaza in special in marile lanturi de supermarketuri sau hypermarketuri din Romania. Este usor de recunoscut, intrucat seamana la aspect cu mango, insa alegerea acesteia trebuie facuta pe cateva criterii clare:

suprafata fructului sa fie curata, fara bataturi sau pete maronii ori negre - desi coaja fructului de papaya este destul de groasa, atunci cand este lovita, fructul intra repede intr-un proces de alterare si nu mai este bun de consum;

• papaya trebuie sa aiba coaja de o culoare galbuie; daca este verde inchis, inseamna ca nu este suficient de coapta si ca nu poate fi consumata imediat;

• consistenta fructului trebuie sa fie semi-tare; este recomandat sa fie ferma la atingere, dar nu foarte tare, caz in care nu este suficient de coapta;

• mirosul fructului copt trebuie sa fie usor dulceag.

La ce mese o introduci?

Papaya se introduce printre mesele de fructe ale bebelusului, care se servesc in jurul orelor 10:00 - 11:00. Pe masura ce creste, ii va putea fi oferita si sub forma de gustari (finger foods) in bucati mai mari, astfel incat sa nu existe riscul inecarii cu alimente. Daca este corect selectata, papaya are o pulpa moale, usor de consumat de copil chiar si in absenta tuturor dintilor.

Cum pregatesti si servesti papaya?

Pregatirea si servirea nu difera foarte mult de cele ale altor fructe care sunt oferite copilului, in timpul diversificarii. Fiind un fruct atipic in bucataria romaneasca, este important de mentionat faptul ca se serveste fara coaja si fara seminte. Pana la varsta de un an, cand stomacul copilului este sensibil si in plina dezvoltare, este recomandat sa fie servit gatit la aburi, insa dupa aceasta varsta, poate fi introdus si crud, in piureuri, sucuri, smoothie-uri si alte preparate savuroase.

Cu ce alte alimente poti combina fructul?

Papaya este un fruct versatil in alimentatia copilului. Se poate combina atat cu alte fructe - mango, mere, avocado, banane, fructe de padure, caise sau piersici, cat si cu legume - morcovi, cartofi, dovlecel etc. Papaya poate fi introdusa si in preparatele cu pui, iaurt sau cereale din meniul diversificat al copilului.

Tu i-ai oferit vreodata copilului papaya? De la ce varsta? Stiai de toate beneficiile uimitoare ale acestui fruct exotic? Spune-ne sugestiile tale si ofera-ne si cateva preparate delicioase in care i-ai strecurat acest fruct, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Diversificare alimentatie Alimentatie copii Diversificare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre