Alaptatul, benefic si pentru mama, nu doar pentru bebelus. Motive sa iti hranesti copilul la san

/ / Modificat: 2021-08-04
Alaptatul, benefic si pentru mama, nu doar pentru bebelus. Motive sa iti hranesti copilul la san

Se vorbeste mult in ultimii ani despre avantajele alaptarii bebelusilor exclusiv la san. Laptele matern este cea mai potrivita hrana pentru nou-nascuti, iar argumentele pro-alaptare le cunoaste toata lumea: valoarea nutritionala a laptelui matern, anticorpii pe care ii primeste copilul de la mama prin lapte, legatura emotionala care se creeaza intre cei doi. Insa nu toata lumea stie ca alaptarea are beneficii si asupra sanatatii mamei, nu doar a bebelusului.

Oxitocina, hormonul iubirii si al fericirii

Pentru mamici, beneficiile alaptarii isi fac simtita prezenta inca de la prima hranire a bebelusului la san. Atunci cand bebelusul suge, se secreta oxitocina in creierul mamei, dupa cum arata cercetatorii de la compania elvetiana Medela, cu peste 50 de ani de experienta in explicarea comportamentului mamelor si al copiilor.

Oxitocina secretata in organismul mamei aduce cu sine numeroase beneficii, pe care le vom detalia in continuare.

1. Scad riscurile de a aparea depresia post-partum

Contactul cat mai rapid mama-bebelus, de preferat piele pe piele, duce la eliberarea unei cantitati mari de oxitocina. Fiind numit si "hormonul fericirii", oxitocina are efect antidepresiv, iar mamele cu un nivel ridicat de oxitocina prezinta mai putine simptome asociate cu depresia si anxietatea.

2. Reduce stresul si tine sub control tensiunea arteriala

Pe langa faptul ca provoaca mamei o stare de bine, acest hormon ajuta la mentinerea unei tensiuni bune si mareste rezistenta la durere a mamei.

3. Ajuta la retragerea uterului si previne hemoragiile

Alaptarea din primele zile de viata ale bebelusului este importanta pentru ca ajuta uterul sa se contracte mai repede. In acest fel, uterul se vindeca mai usor, iar mama pierde mai putin sange dupa nastere. De aceea este atat de important contactul cat mai rapid mama-copil, daca se poate imediat dupa momentul expulziei.

4. Previne anemia

In primele zile dupa nastere, oxitocina produsa prin alaptare scade sansele aparitiei anemiei provocate de scaderea nivelului de fier din organism, pe fondul pierderii de sange.

5. Reduce riscul aparitiei bolilor de inima si a diabetului

Femeile care alapteaza prezinta un risc mai scazut de a suferi atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale, de aceea Asociatia Americana a Inimii recomanda alaptarea bebeluslui cel putin in primul an de viata. Cu fiecare sase luni de alaptare, scade riscul de accidente vasculare cu 3-4 procente.

6. Reduce riscul aparitiei cancerului

Fiecare luna in care va alaptati bebelusul reduce riscul aparitiei unor tipuri de cancer, printre care cancerul de san, ovarian si de col uterin.

7. Se creeaza o legatura unica intre mama si bebelus

De fiecare data cand copilul este la san, legatura emotionala dintre el si mama este mai puternica decat in orice alt moment. Astfel se creeaza un stil de atasament in care bebelusul se simte in siguranta, protejat si ocrotit, iar mama stie ca face cel mai natural si mai bun lucru pentru puiul ei.

Alte beneficii ale alaptarii

Lista cu beneficiile pentru mama care alapteaza nu se opreste aici. Dincolo de cele mentionate mai sus, alaptatul mai are cateva avantaje.

Este gratis, este natural, bebelusul primeste lapte la temperatura ideala si in cantitatea de care are nevoie. In primele sase luni de viata, in care copilul se hraneste exclusiv cu lapte, puteti pleca oriunde cu el, fara sa va faceti griji in privinta hranei, pentru ca aveti "sursa" la indemana in orice moment.

In plus, alaptarea le ajuta pe mame sa piarda mai usor in greutate dupa nastere: in fiecare zi se consuma 500 de calorii numai prin alaptare.

Taguri Alaptarea bebelusului Lapte matern

Articole recomandate

Citeste si despre