6 lucruri despre alaptare pe care nu le stiai pana acum

/ / Modificat: 2015-07-20
6 lucruri despre alaptare pe care nu le stiai pana acum

Exista cu siguranta cateva lucruri despre alaptare pe care nu le stiai pana acum, in afara de faptul ca laptele matern aduce beneficii unice unui nou-nascut. Hranirea bebelusului la san este una dintre cele mai naturale si magice experiente traite de o femeie, care ascunde informatii fascinante despre modul in care functioneaza corpul unei femei si despre legatura unica dintre mama si copilul ei.

Laptele de mama este hrana ideala pentru copil, fiind cea mai completa si mai complexa sursa de nutrienti necesara copiilor pana la varsta de 6 luni. In acelasi timp, alaptarea diminueaza riscul unui copil de a dezvolta infectii, eczeme, astm bronsic, obezitate, hipertensiune arteriala, diabet zaharat sau dislipidemii.

Pentru mama, hranirea bebelusului la san inseamna o refacere mai rapida dupa sarcina si nastere, crearea unei legaturi afective cu copilul si o predispozitie scazuta la instalarea cancerului mamar. In spatele acestor informatii pe care le afli din cartile pentru viitoarele mamici, se ascund si alte curiozitati mai putin cunoscute despre alaptare.

Este posibil sa iti alaptezi copilul dupa intarcare

Foarte putine mamici stiu ca daca si-au alaptat bebelusul si l-au intarcat din diverse motive, lactatia este posibila ulterior. Procesul poarta numele de relactatie si este o metoda de stabilire a lactatiei in cazul femeilor carora li s-a sistat productia de lapte dupa nastere, nu au alaptat niciodata sau si-au intarcat copilul si vor sa alapteze din nou.

Relactatia se poate declansa prin stimularea sanului cu pompa speciala, prin suptul copilului, contactul direct al pielii dintre mama si bebelus, somnul alaturi de copil pe timp de noapte (suptul nocturn stimuleaza secretia diurna), consumul de ceaiuri galactofore sau de medicamente pentru stimularea lactatiei, precum si prin consilierea psihologica oferita de un consultant in lactatie.Alaptat_copil_mare

Sanul drept produce de obicei mai mult lapte decat cel stang

Statisticile oficiale arata ca aproape 75% din mame produc mai mult lapte in sanul drept, indiferent daca sunt dreptate sau stangace. Specialistii au gasit si o explicatie pentru acest fenomen: sanii sunt de cele mai multe ori asimetrici (cel drept avand de regula o dimensiune mai mare), ceea ce conduce implicit la o diferenta cantitativa in laptele produs de sani. Insa calitatea laptelui produs de sanul stang si functionalitatea acestuia nu sunt cu nimic mai prejos, te asigura expertii in alaptare.

Bebelusii se satura cu doar 67% din cantitatea laptelui disponibil in san

Bebelusii nu sug pana cand tot laptele este epuizat din san. Durata fiecarui alaptat depinde de cantitatea de lapte necesara copilului pentru a se satura, estimata de specialisti la circa 67% din cea disponibila. Sanul nu este ca un biberon, ci un organ activ, in care laptele este produs in mod continuu. Sugarii consuma laptele mamei pentru a-si potoli foamea si uneori pentru a-si restabili o stare de confort.

Sanii detecteaza oscilatiile de temperatura din corpul bebelusului

Daca nu erai convinsa pana acum de cat de fascinant este corpul omenesc, aceasta informatie iti da motive sa nu te mai indoiesti de acest lucru. Sanii unei mame au capacitatea naturala de a detecta schimbarile de temperatura din corpul bebelusului cu o acuratete uimitoare (chiar de 1 grad Celsius), secretand laptele mai cald sau mai rece, in functie de nevoile copilului. Specialistii numesc pieptul mamei un "incubator uman", care se sincronizeaza perfect cu temperatura corporala a bebelusului.Bebelus_hranit_san

Forma si marimea sanilor nu determina capacitatea de alaptare

Capacitatea de a produce lapte matern si de a alapta un bebelus in conditii optime nu este influentata de dimensiunea sanilor sau de particularitatile anatomice ale acestora. Cu alte cuvinte, femeile cu sani mici sau mameloane inversate isi pot hrani copilul la san, daca nu exista alte probleme care sa impiedice lactatia.

Mamele pot sa alapteze cand sunt racite

O raceala usoara nu este un motiv de intrerupere a alaptarii. Laptele matern furnizeaza anticorpi care lupta cu infectiile, protejeaza bebelusul de agentii patogeni la care este expus si ii stimuleaza sistemul imunitar. In cazul altor afectiuni, este necesara consultarea medicului pediatru in acest sens.

Tu ce lucruri interesante stii despre alaptat? Suprinde-ne cu informatii noi in sectiunea comentariilor de mai jos! 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre