Protejeaza-ti copilul de razele soarelui, pentru a scadea riscul de cancer de piele pe viitor

/ / Modificat: 2021-08-31
Protejeaza-ti copilul de razele soarelui, pentru a scadea riscul de cancer de piele pe viitor

Vara este pe final, soarele nu mai este atat de puternic, insa asta nu inseamna ca trebuie sa renuntam la masurile de protectie, mai ales in cazul copiilor. 

Cu totii am auzit vobindu-se despre memoria celulelor sau despre faptul ca pielea are memorie. Aceste lucruri nu sunt doar mituri, iar modul in care avem grija de pielea copiilor nostri in primii ani de viata va determina cat de sanatoasa va fi aceasta cand vor deveni adulti. 

Aplicarea cremei cu protectie solara de fiecare data cand iesim din casa cu cel mic ar trebui sa fie un obicei care sa se transforme in rutina, pentru ca protejarea pielii de razele soarelui in copilarie reduce riscul aparitiei cancerului de piele mai tarziu. Studiile arata ca aplicarea regulata a cremei cu protectie solara inainte de varsta de 18 ani reduce riscul aparitiei cancerului de piele cu pana la 78%. 

Arsurile solare din copilarie, factor de risc pentru aparitia melanomului

Melanomul este procesul prin care se formeaza celule maligne in piele. Desi este rar, melanomul este forma cea mai frecventa de cancer de piele la copii.

Pielea noastra are un mecanism care o protejeaza in mod natural impotriva razelor ultraviolete, prevenind astfel arsurile solare. In functie de tipul de piele, durata in care suntem protejati difera de la o persoana la alta, dar este in general de aproximativ 15 minute. Dupa acest interval, pielea incepe sa se inroseasca si sa se arda. 

Cum protejam eficient pielea copiilor impotriva razelor solare

Protectia naturala nu este suficienta, mai ales daca ne gandim ca bebelusii si copiii mici au pielea foarte sensibila. De aceea, o lotiune sau o crema cu factor de protectie solara este indispensabila mai ales in sezonul cald, de fiecare data cand copilul petrece timp afara.

Alegeti o crema cu filtre de protectie si impotriva razelor UVA, si impotriva UVB si aplicati-o cu o jumatate de ora inainte de a iesi din casa; reaplicati-o dupa fiecare doua ore petrecute in soare sau dupa fiecare iesire din apa, daca sunteti la mare sau la piscina. O crema solara buna ar trebui sa aiba urmatoarele caracteristici:Factor de protectie 50+

  • Sa protejeze impotriva razelor UVA si UVB
  • Sa aiba filtre fizice sau minerale. Cele cu filtre chimice nu sunt recomandate copiilor sub trei ani
  • Sa fie rezistenta la apa. Chiar si asa, reaplicati-o dupa doua ore de expunere la soare sau dupa fiecare baie in mare/piscina
  • Sa fie hipoalergenica, sa nu contina acid para-aminobenzoic, o substanta care poate provoca alergii cutanate
  • Sa fie potrivita pentru piele sensibila

Metode suplimentare de protectie solara

Pe langa creme, nu uitati se sepci si palarii de fiecare data cand iesiti din casa. Este foarte important sa protejam capul celui mic, pentru a evita insolatiile. Ochelarii de soare cu lentila polarizata, poriviti varstei lor, sau hainele care au factor de protectie sunt si ele de ajutor. Insa nu uitati ca evitarea expunerii la soare intre orele 12 si 16 este cea mai buna metoda de protectie. 

Soarele, mai ales in cazul copiilor, inseamna sanatate. El ajuta la fixarea vitamine D in oase, dar se poate transforma intr-un dusman, mai ales vara, la orele amiezii. Cel mai bun tratament este preventia, iar felul in care avem grija de pielea celor mici si o protejam de soare acum va influenta sanatatea lor peste ani.

Foto: Pixabay.com

Taguri Protectie solara Melanom

Articole recomandate

Citeste si despre