Get Adobe Flash player

Tusea seaca la copii

10 Noiembrie 2010


 

Tusea este un mecanism de aparare a organismului la o agresiune a cailor respiratorii. Aceasta agresiune poate fi reprezentata de: secretii, inflamatii, leziuni iritative sau corpi straini in caile respiratorii. Orice factor care determina inflamatie, constrictie, infiltrate sau compresia cailor respiratorii poate declansa tusea.

Exemple de astfel de factori:

 • iritanti atmosferici: fum, praf, abur, poluanti, aer rece
 • secretii din caile aeriene superioare, in caz de rinita, adenoidita, amigdalita, faringita; uneori, in rinite si rinosinuzite secretii purulente se scurg pe peretele posterior al faringelui, determinand tuse, in absenta altor semne clinice de boala
 • continut gastric, in cazul unui reflux gastroesofagian
 • infectii respiratorii inferioare: bronsita, bronsiolita, pneumonie
  astmul bronsic.

  De aceea, inainte de a combate tusea este important sa se determine si sa se trateze cauza acesteia. In acest scop, anamneza poate furniza informatii importante: daca tusea este acuta sau cronica, uscata sau productiva, este insotita de febra sau alte simptome (dureri toracice, dureri la inghitit, pirozis, regurgitare), informatii care completate cu datele unui examen clinic medical pot stabili un diagnostic.

  De aceea va sfatuiesc sa efectuati un consult la medicul de familie si/sau la un medic specialist ORL.

  In cazul in care nu este depistata o cauza organica a tusei, va trebui sa aveti in vedere si o cauza psihologica: la copii tusea poate fi un tic, o reactie psihica la un stres, caz in care tusea trebuie abordata ca atare, prin spihoterapie.


  Alina Pop-Began

  - Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-
   

  Detalii specialist
 •  

  Apa Nova Bucuresti a umplut inimile indragostitilor de Valentine's Day!

  Articole recomandate

  COMENTARII

  Aplicatii recomandate de Copilul.ro

  Povesti
  &
  Invatam animale
  &