Bronsita la copii

/ / Modificat: 2014-01-12
Bronsita la copii

Bronsita este o infectie care afecteaza caile respiratorii. Poate fi provocata de un virus, o bacterie sau de conditiile de mediu. Bronhiile fac legatura intre trahee si plamani. Infectia acestor cai respiratorii produce tuse productiva la copii, dar nu necesita tratament cu antibiotice in cele mai multe cazuri.

Tipuri de bronsita

In functie de durata manifestarii simptomelor, bronsita se imparte in:

  • bronsita acuta;
  • bronsita cronica.

Bronsita acuta se instaleaza brusc, dar nu dureaza de obicei mai mult de caeva saptamani. Cel mai adesea, cauza este o infectie cu un virus. Acesta boala afecteaza mai devreme sau mai tarziu aproape toti oamenii si nu necesita un tratament deosebit.

Bronsita cronica se instaleaza dupa mai multe manifestari acute ale bolii. Este mai des intalnita la adultii fumatori, insa si copii suferi de aceasta boala, mai ales daca sunt expusi fumatului pasiv.

bronsita_la_copii

Foto: skalpil.ru

Cauzele bronsitei

In cele mai multe cazuri, bronsita este declansata de o infectie cu un virus sau o bacterie. Acestea se pot raspandi prin tuse, dar si prin atingerea mucozitatilor specifice.

Bronsita se poate instala si dupa ce copilul sufera de pojar sau de tuse convulsiva. Atacurile dese de bronsita pot fi provocate si de alergii sau pot fi un simptom al astmului inca nediagnosticat.

Expunerea prelungita la fum de tigara si la alte surse de poluare a aerului, chiar si aburii emanati de vopsea, creste riscul dezvoltarii bronsitei cronice.

Simptomele bronsitei

Simptomele care te ajuta sa confirmi faptul ca micutul tau sufera de bronsita sunt:

  • tuse productiva;
  • dureri de cap;
  • frisoane;
  • stare generala de epuizare;
  • febra usoara;
  • probleme la respiratie;
  • dureri ale pieptului;
  • respiratie zgomotoasa.

In cazul in care micutul tau are febra, iar temperatura corpului depaseste 38 de grade trei zile consecutive, ar putea avea nevoie sa fie consultat de un medic. Febra este de obicei provocata de bronsita bacteriana, care se trateaza cu antibiotice doar la sfatul medicului.

Vindecarea bronsitei depinde de eliminarea mucozitatilor verzi sau galbui din plamani. Unii copii le pot inghiti dupa ce tusesc, iar acumularea lor in stomac poate provoca varsaturi, dar nu are alte efecte periculoase.

raceala_gripa_copii_1

Tratamentul bronsitei

Formele usoare de bronsita nu necesita tratament, dar parintii au la dispozitie cateva modalitati de a ajuta copilul sa depaseasca boala.

Respiratia aburilor calzi grabeste evolutia bolii si curata caile respiratorii ale copilului. In timp ce copilul respira aburii calzi, il poti lovi usor in piept si in spate pentru a incuraja tusea si eliminarea mucozitatilor.

Poti cumpara medicamente expectorante pentru micut. Acestea vor inmuia secretiile si vor usura eliminarea lor la tuse. In schimb, medicamentele care suprima tusea nu sunt recomandate in timpul zilei. Vindecarea va intarzia daca mucozitatile raman in piept si nu sunt eliminate prin tuse.

Aceste medicamente pot fi insa folosite pe timpul noptii, daca micutul tau nu poate dormi din cauza tusei.

Ceaiurile calde si odihna la pat grabesc vindecarea bolii, ca in cazul celor mai multe infectii respiratorii cauzate de virusi.

In cazurile grave, in care respiratie este ingreunatata foarte mult, medicul poate decide sa urmeze investigatii suplimentare cu ajutorul unei radiografii. Aceasta arata daca in spatele bronsitei se ascunde de fapt o pneuomonie.

Fumatul si prevenirea bronsitei

In cazul bronsitei acute, cea mai buna cale de prevenire a infectiei cailor respiratorii este spalarea corecta a mainilor. Raspandirea virusilor, mai ales in sezonul rece, poate fi prevenita prin masuri de igiena.

Oboseala si alimentatia saraca in fructe si legume sunt alti factori care pot predispune un copil la infectii respiratorii.

Fumatul pasiv este periculos pentru micuti, facandu-i mai vulnerabili in fata infectiilor respiratorii si a congestiei cailor respiratorii. Daca nu ai reusit sa renunti la acest obicei pana acum, prima bronsita a copilului poate fi semnalul de alarma necesar. In afara de efectele asupra sanatatii copilului provocate de un parinte fumator, riscul ca micutul tau sa incerce si el sa fumeze este mai mare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tuse Fumat Sanatate copii

Articole recomandate

Citeste si despre