Adauga data nasterii copilului pe Linia Dezvoltarii >

Transpiratia excesiva la bebelusi

25 Iulie 2010


 

Hiperhidroza este termenul care defineste transpiratia excesiva. Transpiratia, este un proces fiziologic al organismului, avand un important rol in termoreglare (reglarea temperaturii corporale) si in eliminarea unor produse toxice.

Este secretata de catre niste glande de la nivelul pielii, numite glande sudoripare; acestea sunt prezente peste tot in piele, fiind in numar mai mare in anumite zone: palme, talpi, frunte, zona axilara si zona organelor genitale.

Procesul transpiratiei este reglat de mecanisme nervoase, endocrine si metabolice, in functie de temperatura mediului, de starea de sanatate a organismului si nu in ultimul rand de factori psihici.

Astfel, atat la adult cat si la copil hiperhidroza poate aparea in diverse conditii, unele fiziologice altele patologice:

 • temperatura mediului exterior ridicata, imbracaminte neadecvata, activitate fizica intensa sau in conditii climatice neadecvate
 • stres, emotii, stare de agitatie psihica, oboseala
 • febra in cursul unor infectii acute, infectii cronice (tuberculoza) sau alte boli febrile (reumatice, hematologice, leucemii, neoplasme etc. )
 • dezechilibre endocrine sau metabolice: hipertiroidism, rahitism la copii, diabet zaharat, hipoglicemie, intoxicatii etc.
 • poate insoti diverse sindroame dureroase acute: colica renala, colica biliara, angina pectorala etc.
 • poate apare localizat in infectii dermatologice.

  Exista si cazuri in care nu se poate depista o cauza exacta a acestei transpiratii excesive, cazuri care sunt puse pe seama unor tulburari neuro-vegetative.

  In cazul unui sugar de 3 luni, o transpiratie mai abundenta la nivelul palmelor si talpilor poate apare datorita imaturitatii proceselor de termoreglare la sugari, la acestia acomodarea la temperaturi crescute facandu-se mai greu, dar poate fi si manifestarea unor stari de hipoglicemie, a unei boli infectioase, hematologice etc.

  Asigurati-va ca temperatura in camera nu este prea ridicata, ca imbracamintea este adecvata (evitati fibrele sintetice), ca bebelusul este bine hidratat si hranit si semnalati acest aspect medicului pediatru in timpul controlului periodic.


  Alina Pop-Began
  - Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-

  Detalii specialist
 • Baita bebelusului in siguranta: 5 sfaturi de care ai nevoie!

  Citeste si despre:

  COMENTARII

  Aplicatii recomandate de Copilul.ro

  Povesti
  &
  Invatam animale
  &
  OK

  Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici

  Inainte sa pleci,

  Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:


  Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

  Creeaza cont! sau Urmareste-ne pe Facebook!

  Trimite articolul catre prietenii tai

  Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

  Trimite mesajul