Dezvoltarea abilitatilor descriptive la bebelusi

/ / Modificat: 2010-11-26
Dezvoltarea abilitatilor descriptive la bebelusi

Cum sa il inveti pe bebe sa descrie ce doreste

Ca mamica, te intrebi mereu oare ce isi doreste bebelusul tau in momentul in care plange, atunci cand devine foarte agitat si nimic din ce incerci sa ii dai sau sa ii faci nu ii este pe plac. Nu mai incerca sa ghicesti ceea ce vrea micutul tau! Invata-l pas cu pas sa isi dezvolte comunicarea si sa exprime chiar el ceea ce doreste!

Intuitia te ajuta sa interpretezi care sunt dorintele bebelusului tau prin prisma gesturilor si reactiilor pe care le are si sa afli ce il calmeaza. Insa, poti incepe sa il inveti sa iti comunice incet, incet ceea ce isi doreste. Privindu-l cu atentie, ascultandu-l si invatand din experientele prin care ai trecut cu el, vei putea intelege ceea ce incearca sa iti comunice in felul lui.

Iata cateva tehnici prin care sa iti ajuti micutul sa isi dezvolte abilitatea de a comunica si de a descrie ceea ce doreste.

1. Intra in "dialog" cu bebelusul tau

Una dintre metodele prin care comunici cu bebelusul tau este cea a imitatiei; observa-l atent si vei constata ca atunci cand gangureste, se uita la tine si apoi asteapta. Daca tu incepi sa ganguresti imediat dupa el, vei constata ca iti va raspunde inapoi prin acelasi gangurit. Aceasta simpla interactiune dintre tine si bebelus il ajuta sa isi dezvolte un model de conversatie si sa isi insuseasca ideea ca atunci cand va cere ceva, i se va raspunde.

2. Transforma actiunile lui in cuvinte

Atunci cand te joci cu micutul tau, vorbeste-i mereu povestindu-i ceea ce face: de exemplu, daca telefonul suna, vei observa ca, la auzul melodiei, el isi va indrepta capul in directia din care vine sunetul – explica-i ca acela este telefonul si ca tati a sunat sa vada ce faceti, de exemplu.

3. Vorbeste-i despre ceea ce faceti impreuna

Atunci cand va jucati, cand face baita, cand urmeaza sa iesiti afara sau sa il schimbi, este intotdeauna recomandat sa vorbesti cu el si sa ii explici fiecare pas in parte. De exemplu, cand te pregatesti sa ii schimbi scutecul, aseaza-l pe patut si spune-i "acum o sa iti schimb scutecelul", apoi explica-i exact ceea ce urmeaza "acum voi da pantalonasii jos, voi desface scutecelul, il voi arunca… etc."

4. Ofera o semnificatie plansului lui

Plansul este cea mai frecventa modalitate de comunicare dintre mama si bebelus in primul an de viata; acesta este singurul limbaj prin care micutul isi anunta parintii ca ii este foame, sete, ca trebuie sa fie schimbat, ca nu se simte bine. Intotdeauna trebuie sa reactionezi atunci cand copilul tau plange – nu trebuie sa ignori aceasta reactie a lui, pentru ca numai asa va sti ca nevoile lui sunt "ascultate" de catre cei din jur si va deveni astfel un mijloc de comunicare eficient intre voi.

5. Vorbeste natural cu bebelusul tau

Capacitatea de receptivitate a unui bebelus este uimitor de bine dezvoltata si apare inainte de abilitatile expresive. Bebelusul tau va intelege ceea ce ii comunici cu mult inainte de a invata sa vorbeasca. Cu cat vorbesti mai des si mai natural cu el, cu atat el va incepe sa vorbeasca mai repede si isi va insusi abilitati lingvistice care il vor ajuta sa iti comunice dorintele lui.

6. Citeste-i povesti

Alege carticele pentru copii pline de imagini si incepe sa i le citesti bebelusului. Nicio varsta nu este prea mica pentru a-i citi povestioare. Urmariti impreuna imaginile si vorbeste-i despre ele. Incearca sa folosesti propozitii descriptive atunci cand ii indici o anumita poza. De exemplu, atunci cand ii arati o minge, nu ii spune doar "aceasta este o minge", descrie-i obiectul in detaliu "aceasta este o minge albastra si atunci cand ne jucam cu ea o putem lovi sau rostogoli".

7. Numeste obiectele pe care i le dai

Multe dintre actiunile pe care le faci cu micutul tau sunt repetitive. Numindu-le mereu, bebelusul va invata exact pentru ce este bun fiecare obiect in parte si cand va incepe sa vorbeasca, va sti sa iti descrie ceea ce doreste fie si printr-un singur cuvant: apa, papa, mama, baie, pipi, tati etc. Chiar si inainte de a vorbi, copilul ti le va arata cu manuta sau va incerca sa se aplece spre ele, daca se vor afla in campul lui vizual.

8. Pune-i muzica si fredoneaza-i cantecele

Muzica este o metoda eficienta de a comunica cu bebelusul tau. Cum il ajuta? Inca dinainte de a se naste, muzica il poate ajuta sa faca cunostinta cu lumea exterioara, sa-si dezvolte functiile cognitive, aptitudinile sociale si sa creeze o cale de comunicare cu cei din jur. Dupa nastere, lucrurile iau o si mai mare amploare – poti asculta muzica, ii poti arata ceea ce spun versurile melodiei sau ii poti fredona chiar tu diverse cantecele cand ii faci baita, cand il imbraci etc. Ii vei capta atentia si va avea parte de o dezvoltare intelectuala mult mai accelerata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre