De ce este important sa vorbesti cu copilul in primii ani de viata. Descoperirea recenta a cercetatorilor

/ / Modificat: 2023-05-30
De ce este important sa vorbesti cu copilul in primii ani de viata. Descoperirea recenta a cercetatorilor

Este bine cunoscut faptul ca a vorbi cu copiii inca de cand sunt mici ii ajuta pe acestia sa isi dezvolte vocabularul si sa isi imbunatateasca limbajul. Studiile au aratat insa ca vorbitul cu cei mici are inca un efect important, pe care toti parintii si viitorii parinti ar trebui sa il cunoasca. Potrivit cercetarilor recente, exista o legatura stransa intre cat vorbim cu copiii nostri si cantitatea de mielina care exista in creierul celor mici. Aceasta este o substanta foarte importanta, ce inconjoara nervii si face ca semnalele sa fie mai eficiente.

„Cred ca mesajul de retinut este: vorbiti absolut cu copiii vostri. Si conteaza. Ceea ce este destul de izbitor aici este ca modeleaza literalmente structura creierului”, a declarat autorul principal al studiului, profesorul John Spencer de la Universitatea East Anglia.

Cercetatorii care au realizat studiul au ajuns la aceasta concluzie importanta dupa ce au analizat 87 de copii cu varsta de 6 luni si alti 76 de copii cu varsta de 2 ani si jumatate. Oamenii de stiinta au montat niste dispozitive care au inregistrat volumul de vorbire la care au fost expusi acesti copii acasa. In total s-au inregistrat peste 6.200 de ore de limbaj si s-a constatat ca micutii cu mame mai educate au fost expusi la o cantitate mai mare de vorbire si au incercat, la randul lor, sa reproduca anumite sunete.

Ce se intampla in creierul bebelusilor cand vorbim cu ei

Pentru a trage concluziile, cercetatorii pus 84 de copii sa doarma intr-o camera speciala, in liniste, dupa care i-au scanat pe rand, la RMN. Acesta scanari au fost folosite pentru a masura cantitatea de mielina din creierul celor mici. Astfel, in jurul varstei de 2 ani si jumatate, cantitatea de mielina din partea creierului care este asociata cu limbajul creste. In cazul bebelusilor de 6 luni, cantitatea de mielina a fost mai mica, iar profesorul Spencer a explicat si de ce.

„Cand ai sase luni, mai multa informatie este buna. Dar in acel moment, creierul tau creste masiv si ai parte de aceasta crestere masiva de noi neuroni. Deci, inputul vine si poate ajuta la prelungirea acelei perioade de crestere a creierului”, a explicat el.

Dupa varsta de 2 ani, creierul reduce din dezvoltarea celulara, in schimb incepe sa creeze conexiuni, iar un rol important in acest sens il are mielina. Cercetatorii au observat o activitate mai intensa in special in emisfera dreapta a creierului copiilor, in cazul celor cu parinti mai educati. Desi nu este suficient pentru a trage concluzii specifice, studiul reprezinta un important punct de pornire pentru cercetari viitoare si un motiv in plus pentru ca parintii sa vorbeasca mai mult cu copiii lor, inca din primii ani de viata.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vorbire bebelusi Vorbire copii

Articole recomandate

Citeste si despre