Testarea hipotiroidiei la gravide

/ / Modificat: 2007-10-11
Testarea hipotiroidiei la gravide





 

Un grup de cercetatori americani specializati in obstetrica-ginecologie, sustin ca testele de rutina efectuate pentru depistarea hipertiroidiei nu sunt recomandate femeilor insarcinate, relateaza Reuters Health.

Tiroida este o glanda cu secretie interna, situata in partea anterioara a gatului, ai carei hormoni influenteaza temperatura corporala, tensiunea si nivelul de energie. Cand glanda nu secreta suficient hormon, se creaza o afectiune numita hipotiroidie.

Recomandarile cercetatorilor au venit in urma unor dezbateri asupra testarii tuturor femeilor insarcinate pentru depistarea hipotiroidiei asimptomatice, boala care afecteaza un procent de 2 pana la 5% dintre femei.

Studii realizate anterior au sugerat existenta unei legaturi intre hipotiroidismul asimptomatic la gravide si nasterile inainte de termen.

Este cunoscut faptul ca netratarea hipotiroidismului asimptomatic poate duce la preeclampsie (tulburare patologica ce apare in cursul sarcinii) sau dezlipirea placentei (detasarea prematura a placentei de uter) la femei, nastere inainte de termen, greutate scazuta la nastere si diminuare a capacitatilor mentale la nou-nascuti.

Totusi nu exista dovezi concludente in privinta diminuarii efectelor cauzate de aceasta afectiune, daca este depistata si tratata in timpul sarcinii.

Concluziile cercetatorilor sunt ca testarea femeilor insarcinate pentru depistarea hipotiroidiei, trebuie facuta doar in cazul in care exista simptome, un istoric al acestei boli sau alte afectiuni legate de aceasta.

Gabriela Hotareanu

Redactor Copilul.ro

11 Octombrie 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre