8 sfaturi pentru siguranta copilului in scaunul auto

/ / Modificat: 2017-04-21
8 sfaturi pentru siguranta copilului in scaunul auto

Cand vine vorba despre siguranta copilului mic in timpul calatoriei cu masina, esti prima persoana responsabila. De la conducerea preventiva pana la alegerea unui scaun auto special, iata cateva sfaturi utile care sa te ajute sa ii asiguri micutului tau tot confortul si protectia necesara.

Opteaza pentru sistemul rear-facing

Daca ai un bebelus, cea mai buna achizitie o reprezinta un scaun auto orientat cu spatele la directia de mers. Sistemul rear facing este de 5 ori mai sigur decat cel clasic, fiind conceput in functie de anatomiei copilului mic si de fortele exercitate asupra corpului sau, in caz de accident.

scaun-auto-isofix-chicco-seatup

Scaunele orientate cu spatele la directia de mers sunt singurele care iti protejeaza bebelusul de riscul unor leziuni la nivelul gatului si a coloanei vertebrale. Atunci cand pui o frana brusca sau intri in coliziune frontala cu un alt autovehicul, forta impactului este absorbita de intregul corp. Gatul si capul copilului sunt impinse inapoi in scaun, ramanand astfel aliniate cu restul corpului.

Alege un scaun in functie de greutatea si inaltimea copilului

Scaunele de masina pentru copii testate la nivel european sunt aprobate in una sau mai multe grupe, bazate pe greutatea copilului. Pentru nou nascuti, alege grupa 0 sau 0+. Pentru copii mai mari, cu gruatea intre 22-36 kg, opteaza pentru grupa 3.

Probeaza mereu scaunul inainte de a-l cumpara. Copilul trebuie sa stea comod, iar capul lui nu trebuie sa depaseasca tetiera scaunului. Poti opta pentru un scaun cu tetiera ajustabila si sistem de prelungire, ale carui dimensiuni pot fi adaptate pe masura ce copilul creste.

scaun-auto-inaltime

Cere sfatul consultantului de vanzari

Achizitionarea scaunului auto pentru masina se poate dovedi un proces complicat. Cauta un magazin specializat si cere sfatul personalului de vanzari, inainte de a te decide asupra unui model. Comerciantul te poate ajuta sa-ti alegi scaunul potrivit pentru masina si copilul tau si iti poate explica cum sa il montezi corect.

Strange bine curelele si hanurile scaunului

Scaunul nu trebuie sa se miste in laterale sau in fata mai mult de 2-3 cm, atunci cand il apuci cu ambele maini de la baza si tragi de el.

Curelele trebuie sa fie pozitionate langa umerii copilului sau imediat sub ei. Daca nu le prinzi bine in suportul fixator, pot aluneca usor pe umerii copilului, punand siguranta acestuia in pericol. Nu lasa hamurile largi, de frica sa nu strangi copilul prea tare cu ele. Dupa ce le-ai fixat, apuca-le cu ajutorul degetului mare si aratator. Daca apucarea se face cu usurinta, inseamna ca centurile nu sunt bine stranse.

Verifica eticheta portocalie

Mare atentie la scaunele auto cumparate de pe Internet. Exista riscul ca acestea sa fie contrafacute. Chiar daca arata la fel cu cele normale, aceste scaune nu sunt testate la impact si ar putea sa-ti puna copilul in pericol.

Legislatia din Romania prevede ca toti copiii mai mici de 12 ani sa fie trasnportati in scaune de masina omologate. Acestea sunt prevazute cu o eticheta portocalie, ce include informatii referitoare la grupa de greutate, standardul ECE.R44/04, numarul de lot al produsului si codul tarii in care s-a facut omologarea. Verifica daca scaunul pe care vrei sa il cumperi are aceasta eticheta portocalie lipita pe spate.

Atentie la scaunele second-hand

Nu cumpara niciodata un scaun de masina la mana a doua, decat daca il iei de la prieteni care iti pot prezenta tot istoricul acestuia. Asigura-te ca scaunul nu a fost implicat intr-un accident rutier, nu a fost scapat si are toate piesele. E foarte important ca scaunul sa nu fie mai vechi de 2-3 ani. In timp, chiar si in lipsa accidentelor materialele din care sunt fabricate scaunele auto se pot deteriora.

Dezactiveaza airbagul din dreptul scaunului

Scaunul auto se monteaza intotdeauna pe bancheta din spate a masinii. Daca il montezi pe scaunul din fata, va fi supus actiunii air-bag-urilor in caz de impact, iar micutul risca sa fie ranit grav la nivelul capului.

In cazul in care scaunul din spate este prevazut cu airbag, dezactiveza-l.

Nu scoate copilul din scaun pe durata calatoriei

Daca bebelusului ii este foame, opreste masina pentru a-l alapta sau a-i oferi o masa. Sub nicio forma nu il hrani in timpul mersului. Totodata, nu lasa niciun obiect ascutit sau dur pe bancheta din spate. Pune toate bagajele in portbabaj, pentru a feri copilul de accidentari.

Bonus: Pentru a economisi pe termen lung, poti opta pentru scaunele auto care se pot monta astfel incat sa raspunda cerintelor mai multe grupe de varsta. Astfel, exista scaune potrivite inca de la nastere, pana la 18, 25 sau chiar 36 kg. De exemplu, scaunul auto Chicco Seat Up 012 Isofix este potrivit pentru 3 grupe de varsta: 0+, 1 si 2, fiind destinat copiilor cu greutate intre 0 si 25 kg.

scaun-auto

O calatorie excelenta incepe cu un scaun auto excelent!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scaun auto copii Scaun auto rear-facing

Articole recomandate

Citeste si despre