Nu-ti lasa copilul cu haina de iarna in scaunul auto! Este foarte periculos

/ / Modificat: 2023-01-04
Nu-ti lasa copilul cu haina de iarna in scaunul auto! Este foarte periculos

Iarna este sezonul hainelor groase, care sa tina de cald. Este perfect in regula sa ne protejam copiii de frig, insa este un adevarat pericol sa-I lasam pe cei mici cu geaca groasa de iarna in scunul auto. Chiar daca gestul pare inofensiv, acest lucru poate duce la asfixiere si nu numai.

Geaca de iarna, scaunul auto si pericolul din spatele acestora

Bineinteles, modul in care se potriveste copilul in scaunul auto se schimba atunci cand poarta haine calduroase, deoarece centurile nu se adapteaza in acelasi mod la forma corpului. Acest lucru creste sansele ca copilul sa fie aruncat din scaun in cazul unei lovituri sau al unei franari bruste.

Centura de siguranta trebuie sa fie intotdeauna cat mai aproape de corp pentru a-si indeplini functia in mod corespunzator (si acest lucru este valabil si pentru adulti).

In cazul unui accident, in special in cazul unei coliziuni frontale, in care este mai probabil ca copilul sa fie aruncat afara in urma impactului, copilul ar putea aluneca cu usurinta din haina, deoarece aceasta nu este fixata corespunzator. Iar daca haina este confectionata dintr-un material alunecos (asa cum se intampla in 90% din cazuri), este si mai usor pentru copil sa alunece din scaunul auto.

Intr-un videoclip prezentat in emisiunea Today Show de la NBC se poate vedea clar ca centurile sunt prea largi daca sunt puse peste haina copilului si nu-si indeplinesc functia de siguranta. In videoclip este comparat modul de fixaree al centurilor cu si fara haina.

In plus, hainele de iarna sunt inutile in masina, mai ales ca acestea dispun de sistem de incalzire. Daca iti este insa teama ca micutului ii va fi frig la inceput, poti astepta pana ce masina se incalzeste inainte de a-i da geaca jos. Pune-l apoi in scaunul auto si plecati la drum in siguranta.

Iar pentru a nu pierde timpul, si a pleca rapid la drum, poti aseza copilul in scaun, fara geaca si poti pune apoi, peste acesta o paturica. Insa doar dupa ce ai montat centurile de siguranta.

Geaca de iarna, pericol de sufocare pentru bebelusi

Pentru bebelusi, purtarea unei geci gorase de iarna, poate duce la asfixiere. Bebelusii ;I sopiii mici au tendinta de a adormi cand sunt in masina Acest lucru ii face sa alunece usor pe scaun. Geaca fiind alunecoasa in interior, va ramane in pozitia in care este prinsa in centuri, facandu-I pe cei mici sa alunece prin ea. Astfel, nasul si gurita acestora pot fi acoperite de geaca si se poate duce la moarte prin sufocare.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scaun auto copii Haine bebelusi Sofer

Articole recomandate

Citeste si despre