Viata incepe din momentul conceperii

/ / Modificat: 2005-04-28
Viata incepe din momentul conceperii


 

Din momentul conceptiei, 46 de cromozomi se combina cu 30.000 de gene determinand toate caracteristicile fizice: sex, caracteristicile fetei si ale corpului, culoarea ochilor, a parului si a pielii. Si ceea ce este si mai uimitor, inteligenta si personalitatea - modul in care gandeste si simte bebelusul - sunt deja plasate in codul lui genetic. In momentul conceperii a aparut un "el" in mod esential si unic.

In timp ce sta inca in pantece, bebelusul incepe sa se miste, sa inghita si "sa respire" lichidul amniotic, sa raspunda la stimuli si in general sa se pregateasca pentru viata de afara.

Inima incepe sa bata


De cand inima incepe sa bata, la 18 zile, sangele fatului trece de-a lungul cordonului ombilical, trece prin placenta si se apropie de vasele sanguine materne aflate in uter.


De-a curmezisul zidului despartitor are loc schimbul incarcaturilor gazoase: copilul paseaza mamei resturile de dioxid de carbon, iar ea ii furnizeaza oxigen si nutrienti.

Raspunde la atingere


Copilul a devenit sensibil si raspunde la atingere. Toate cele cinci sectiuni importante ale creierului sunt prezente. Functionarea creierului masurata pe baza undelor EEG este inregistrata la 40 de zile. Aici minunatul centru de control trimite mesaje mamei si copilului.

Capul ocupa aproape o treime din volumul total al corpului, dar va deveni proportional cu restul corpului pe masura ce copilul creste.

Unde sta bebe


Copilul traieste in interiorul unei membrane transparente denumita sac amnionic. Sacul este umplut cu o solutie sarata care inconjoara celulele corpului.

Intr-un proces complex, corpul recicleaza lichidul inghitind o parte, alta absorbind-o, alta eliminand-o, in acelasi timp producand cea mai mare parte din ea. Embrionul pluteste in fluid fiind protejat de socuri si nefiind nevoit sa se opuna gravitatiei.

De acum are maini si picioare


Mainile incep sa se formeze la aproximativ 3 saptamani si degetele de la 6 saptamani. Fatul poate sa-si stranga degetele si-si va deschide gura in raspuns la presiunea aplicata la baza degetului mare. La inceput cand isi atinge gura cu mainile, isi intoarce capul cu gura deschisa. Mai tarziu poate sa-si intoarca capul spre maini si sa-si bage degetele in gura pentru a le suge.

Unghiile sunt prezente la 7 luni. Picioarele se dezvolta ceva mai tarziu decat mainile. La aproximativ 9 saptamani, ca raspuns la atingerea talpii piciorului isi va curba degetele sau isi va indoi genunchii ca sa se departeze de obiect. De la 2 luni, amprentele sunt deja intiparite in piele. Copilul incepe sa faca miscari incete, lovituri bruste sau lovituri slabe si ritmate.

Sunetul si vederea


Copilul este inconjurat de un zgomot puternic cum ar fi bataile inimii mamei lui sau muzica puternica. Raspunde la sunete in frecvente atat de ridicate sau scazute incat nu pot fi auzite de urechea adulta ceea ce sugereaza ca sunt implicate canale senzoriale diferite de cele ale urechii. Raspunde la diferite sunete cum ar fi vocea mamei sale si este acordat la ritmul vietii mamei sale - adesea adoarme si se trezeste odata cu ea. Muschii din orbita ochiului sunt prezenti destul de devreme, ochii sai rotindu-se odata cu miscarea pozitiei si in timpul somnului. Lumina penetreaza prin peretele uterin si lichidul amiotic, iar activitatea sa creste in raspuns la lumina intensa. Genele raman inchise pana in luna a 7-a pentru a proteja ochii. Alternarea intermitenta a luminii linisteste fatul.

Se misca


Copilul incepe sa faca miscari spontane la aproximativ 7 saptamani, dar mama de obicei nu simte copilul miscandu-se pana la aproximativ 16 saptamani. La 11 saptamani copilul inghite lichid amniotic si il paseaza inapoi prin urina.

De asemenea, poate produce expresii faciale complexe si chiar zambete. La 18 saptamani este activ si energic si face numeroase flexari ale muschilor. Poate da pumni si lovituri impresionant de tari.


Laura Moise

Redactor Copilul.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre