Saptamana 6 de sarcina

/ / Modificat: 2017-08-28
Saptamana 6 de sarcina

Articol revizuit de dr. Anca Panaitescu, medic specialist ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia

Saptamana 6 de sarcina este spectaculoasa din punctul de vedere al cresterii si dezvoltarii fatului. Simptomele mai putin placute ale sarcinii (greata, urinare frecventa) te vor urmari in continuare si vei fi mai sensibila din punct de vedere emotional.

Cat de mare este bebelusul in saptamana a 6-a de sarcina

Acum bebelusul tau este de dimensiunea unei boabe mici de linte (4-5 milimetri de la un capat la celalalt) si s-a marit de 3 ori, greutatea lui ajungand la 1,13 grame. Celulele ce vor forma toate organele si sistemele corpului bebelusului tau se divid intr-un ritm rapid pe masura ce corpul lui incepe sa capete o forma. 

saptamana 6 de sarcina

Sarcina la 6 saptamani: cum creste bebelusul tau

Daca ai putea vedea prin peretii uterului, ai descoperi un embrion cu un cap supradimensionat, la nivelul caruia incep sa se dezvolte ochii, urechile si gura. Restul corpului pare mai mic decat capul si aici apar mugurii mainilor si picioarelor. La acest moment, micul tau bebelus seamana mai mult cu un mormoloc, dar in urmatoarele saptamani va capata un aspect din ce in ce mai uman.

Mainile si picioarele prezinta o membrana groasa intre degetele in curs de dezvoltare. Aceasta membrana va disparea pe masura ce embrionul se dezvolta. La jonctiunea dintre capul si corpul micului embrion, pe locul unde se va dezvolta mai tarziul gatul, se pot vedea mai multe pliuri care vor forma toate organele din aceasta regiune: laringele, corzile vocale, amigdalele etc.

Inima bebelusului (care are acum camere drepte si stangi) bate cu un ritm regulat de 100-160 de batai pe minut - pana la de 3 ori mai repede decat a ta - si sangele incepe sa circule prin corpul lui. Intestinele incep sa se dezvolte si incep sa apara si mici arii respiratorii la nivelul unde se vor dezvolta plamanii.

Pana acum, tubul neural din spatele embrionului s-a inchis complet. Din acest tub se formeaza sistemul nervos al bebelusului. Defectele de inchidere ale tubului neural conduc la anomalii ca spina bifida. Acidul folic administrat in aceasta perioada poate preveni aparitia acestor defecte. Apar si 40 de blocuri de tesut de-a lungul liniei mediane a fatului. Ele vor forma tesutul conjunctiv, coastele si muschii spatelui, precum si portiuni laterale ale corpului. Tot acum se formeaza si primordiile ficatului si ale altor organe interne.

Copilul incepe sa-si formeze de asemenea si fibre musculare. Pe la jumatatea saptamanii acesteia este posibil ca el sa inceapa sa-si miste membrele micute. Din pacate, tu va trebui sa mai astepti cateva saptamani pana cand sa poti sa te bucuri de acrobatiile bebelusului tau - cam pe la mijlocul trimestrului doi.

Citeste si: Cum arata bebelusul in burtica ta in saptamana 6 de sarcina

Nu uita: Trebuie sa ai in vedere ca fiecare bebelus se dezvolta usor diferit - chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.

Cate luni inseamna 6 saptamani de sarcina

La 6 saptamani este in luna a doua de sarcina.

Ce se intampla in corpul tau in saptamana 6 de sarcina

La acest stadiu din sarcina cel mai probabil nu se va vedea ca esti insarcinata, astfel ca daca nu esti pregatita sa imparti vestea cu mai multe persoane, poti pastra secretul pentru inca ceva vreme. Doar daca esti insarcinata cu gemeni s-ar putea sa se distinga o usoara proeminenta.

Simptome frecvente la 6 saptamani de sarcina

Simptomele specifice inceputului sarcinii - greata, balonarea, oboseala marcata - se vor manifesta din plin din aceasta saptamana. Starea de greata poate fi combatuta daca consumi alimente sarate si reci, de exemplu saratele sau iaurt, in cantitati mici. Unele gravide prefera citricele sau muraturile ca remedii pentru senzatia de greata. Incearca, totusi, sa mananci cat mai sanatos, mai ales in aceasta perioada.

Daca te simti obosita, cel mai bine este sa te odihnesti. Evita consumul de cafea sau de bauturi care contin cafeina. Pe parcursul sarcinii e recomandat sa incerci sa dormi si la pranz sau macar sa stai intinsa 30 de minute.

Tot in aceasta perioada vei observa ca ai emotii conflictuale si ca alternezi intre stari de indispozitie si buna dispozitie. Nu te ingrijora, aceste sentimente sunt normale si probabil vor continua pe parcursul sarcinii. Ele sunt puse, in parte, pe seama fluctuatiilor hormonale si a nivelului mare de hormoni din sarcina. Esti insarcinata, corpul tau se modifica, in uterul tau se formeaza o noua viata si in cateva luni toata viata ta se va schimba. Este absolut normal sa te simti coplesita si emotionata, dar incearca sa te mentii optimista!

Petele de sange (pe chilot sau pe hartia igienica, dupa urinare) sau hemoragia sunt ceva obisnuit in etapa precoce a sarcinii, dar uneori pot fi primul semn de avort. Daca ai orice fel de sangerare sau hemoragie, suna-ti medicul imediat, pentru ca el poate determina daca aceasta sangerare indica o potentiala problema.

Analize si investigatii in saptamana a 6-a de sarcina

In aceasta saptamana probabil ca trebuie sa incepi sa iti faci o parte dintre analizele de sarcina. Medicul tau iti va recomanda un set specific de analize si iti va spune cand e momentul optim sa le faci. Respecta recomandarile acestuia! In general, in primele saptamani de sarcina e important sa faci urmatoarele analize:

- Hemoleucograma;

- Glicemie, acid uric, uree, creatinina, transaminaze;

- Determinarea grupului de sange si a Rh-ului;

- Sumar de urina si urocultura;

- Secretie vaginala si examen Babes-Papanicolau;

- Se pot adauga, in functie de situatie, alte numeroase analize, ca de exemplu: electrolitii, calcemia, TSH, electroforeza, hemoglobine etc.;

- Markeri ai infectiilor: AgHBs, Anticorpi anti-HCV, VDRL, HIV.

Cele mai multe dintre aceste analize se pot face cu recomandarea medicului de familie.

Multi medici recomanda acum analize pentru depistarea toxoplasmozei, a infectiilor cu Rubella, Citomegalovirus si virus herpetic, dar si pentru listerioza sau pentru prezenta unor microorganisme precum Chlamydia, Mycolplasma si Ureaplasma. Aceste recomandari variaza intre medici si nu exista un protocol standard de urmat.

Ce este important in aceasta perioada este sa faci si o ecografie pentru confirmarea sarcinii. Aceasta ecografie iti poate spune sigur daca esti insarcinata, daca sarcina este in cavitatea uterina (si nu este extrauterina sau ectopica) si daca este in evolutie (se pot vedea vezicula vitelina sau sacul Yolk, polul embrionar si bataile cordului embrionar).

Ce sa faci in saptamana a 6-a de sarcina

In aceasta perioada fa-ti un sistem de avertizare pentru a nu uita sa iei acidul folic. Pune vitaminele intr-o cutie de medicamente ce are compartimente pentru fiecare zi a saptamanii. In cazul in care nu-ti amintesti daca le-ai luat sau nu, verifica cel mai apropiat compartiment. Pune cutia de medicamente langa periuta de dinti astfel incat sa o vezi in fiecare seara si sa-ti amintesti sa le iei atunci cand te speli pe dinti.

Citeste si: Lista cu lucruri de facut in saptamana 6 de sarcina

Sansele generale de a avea gemeni

Probabilitatea de a avea gemeni este de 1 la 32 de cazuri (sau circa 3%) si sansa de a avea tripleti sau sarcini cu mai multi feti este de 1 la 555 cazuri. Cam 95% din totalul sarcinilor multiple il reprezinta sarcinile gemelare. Sansele depind de istoricul familial si personal al gravidei.

Gemenii identici apar datorita intamplarii si sansele de a avea gemeni identici nu sunt influentate de istoricul familial sau de tratamentele pentru fertilitate. De exemplu, doar 12% dintre gemenii nascuti in SUA sunt identici.

Sansa ca tu sa ai gemeni identici sau monozigoti (cand un ovul fertilizat se divide in jumatate) este de 1 la 250 de cazuri.

Factori care influenteaza aparitia fratilor gemeni

Fratii gemeni apar in familiile cu antecedente de sarcini gemelare, asa ca daca ai rude care au gemeni, ai mai multe sanse sa ai si tu o sarcina gemelara. Istoricul familial al partenerului tau nu pare a avea vreo influenta asupra sanselor tale de a avea gemeni.

Tratamentele pentru fertilizare cresc de asemenea semnificativ sansele de a avea sarcini multiple. In medie, 20-25% dintre femeile care au luat medicamente pentru fertilitate sau care au facut fertilizare in vitro ori au apelat la alte tehnici de reproducere au avut sarcina cu feti multipli.

Daca esti bine hranita ai mai multe sanse sa ai gemeni, dar malnutritia scade sansele.

In plus, cu cat ai avut mai multe sarcini, cu atat cresc sansele tale de a avea gemeni. De fapt, daca esti la a patra sau a cincea sarcina, sansele de a avea gemeni sunt de patru ori mai mari decat la prima sarcina.

Iar odata ce ai avut o pereche de gemeni, ai sanse de doua ori mai mari de a avea din nou gemeni la urmatoarea sarcina.

Simptomele unei sarcini gemelare

Cel mai frecvent simptom pentru femeile ce au gemeni este cresterea rapida si precoce in greutate. Multe dintre viitoarele mame ce vor avea gemeni (dar nu toate) sufera de greturi matinale si alte simptome de sarcina mult mai puternice datorita cantitatii crescute de hormoni, determinata de cei doi bebelusi.

Daca ai o banuiala ca ai putea avea gemeni, roaga-l pe doctorul tau sa iti faca o ecografie. Ecografia este aproape infailibila in confirmarea sarcinii gemelare.

Saptamana 5 de sarcina | Saptamana 7 de sarcina

Taguri Sarcina gemelara Trimestrul 1 de sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre