Genele care determina culoarea ochilor


Un studiu realizat de Universitatea din Queensland's pentru Biostiinta moleculara si Queensland Institute of Medical Research a demonstrat ca nu exista o singura gena responsabila pentru o anumita culoare a ochilor.

In schimb, s-a descoperit ca mai multe gene determina culoarea ochilor unui individ, desi unele au o influenta mai mare decat altele.

"Fiecare individ are doua tipuri de gene, una mostenita de la tata, iar una de la mama. Aceste doua tipuri de gene pot fi identice sau diferite" -  spune Dr Rick Sturm, cel care a condus cercetarea.

"Pana in acest moment se considera transmiterea culorii ochilor de la parinti la copii ca fiind un simplu schimb recesiv Mendeelian, cu alte cuvinte, ochii caprui sunt dominanti fata de ochii albastri.

"

Asadar, o persoana cu doua tipuri de gene, una pentru caprui, iar alta pentru albastru, ar trebui sa aiba ochi caprui si numai doua gene pentru ochi albastri ar putea produce ochi albastri.

Insa modelul de mostenire a culorii ochilor folosind o singura gena nu este suficient pentru a explica frecventa cu care apar anumite culori la oameni. Consideram in schimb ca exista doua gene principale, una care controleaza aparitia ochilor caprui sau albastri, iar alta ce controleaza aparitia ochilor verzi.

Se mai gasesc si gene mai putin importante ce au rol in modificarea schimbului de gene parinte - copil.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul